Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 128

Wątek: Zdjęcia nocne

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam.

Niedawno zaczolem swoja przygode z fotografia, wczoraj wybralem sie pstryknac kilka fotek w nocy. Jedna rzecz mnie zastanawia ,ziarno na niebie, czy ja cos zle robie ? Czy poprostu przy nocnych zdjeciach jest to nie do unikniecia i pozostaje photoshop ?

Pozdrawiam
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar karczmarz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta

Witam.

Niedawno zaczolem swoja przygode z fotografia, wczoraj wybralem sie pstryknac kilka fotek w nocy. Jedna rzecz mnie zastanawia ,ziarno na niebie, czy ja cos zle robie ? Czy poprostu przy nocnych zdjeciach jest to nie do unikniecia i pozostaje photoshop ?

Pozdrawiam
    Witaj,

nie widząc zdjęcia trudno to ocenić. jednak w przypadku 300d wydaje mi się, że winny jest tzw. szum, który powstaje przy długich czasach naświetlania, ciemnych partiach obrazu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Witam.

Pozdrawiam
    włącz redukcję szumów w aparacie (nie wiem czy w 300D to jest, ale powinno pomóc)

Pozdr.,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Zablokowany

Domyślnie

Witam.

Pozdrawiam
    Jeśli tylko można, nocne zdjęcia polecam robić na niskich ISO, im niżej się da tym lepiej. Czarnego tła na nocnych zdjęciach jest najwiecej wiec i szumy są znacznie bardziej widoczne. No statyw rzecz jasna i dluugie czasy;-)
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 05-12-2009 o 22:08

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sporo ciekawych rad w tym wątku znalazłem dotyczacych nocnego fotografowania. Zastanawiam się jednak jak podejść do tematu zdjęć nocnych z udziałem ludzi i/lub zwierząt.
    Na razie tylko teoretyzuje: czy dobrym pomysłem byłoby "wpuszczenie" takiego "obiektu" w końcowej fazie naswietlania + jakieś lekkie doświetlenie ? Przyznam, że nie wyobrażam sobie żeby ktos bez ruchu wysiedział kilkadziesiąt sekund lub kilka minut bez ruchu przed obiektywem.

Pozdrawiam
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Moim zdaniem zdjęcie lekko prześwietliłeś. Mało wygląda na nocne. Spróbuj pomiar ekspozycji wziąć z nieba nad kadrem. ISO 100 max 200.
    Ostatnio edytowane przez januszP. ; 16-12-2007 o 16:19

Piotrekp
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Moim zdaniem zdjęcie lekko prześwietliłeś. Mało wygląda na nocne. Spróbuj pomiar ekspozycji wziąć z nieba nad kadrem. ISO 100 max 200.
    No wlasnie z tym przeswietleniem to nie rozumiem. Jak sprawdzam na histogramie przy info o fotce wychodzi, ze jest niedoswietlone. Jak on to mierzy?

Dzieki za wszystkie rady

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://foto.recenzja.pl/Forum-album_..._id-59182.html
    przy tym zdjęciu jak była ustawiana ostrość?W co był celowany obiektyw i jakie mogły być ustawienia?I niech ktoś mi wyjaśni jak ustawić tą ostrość w nocy piszecie że na nieskończoność więc biorę na manuala ustawiam na nieskończoność i...wychodzi bardzo rozmazane
    I jeszcze pytanie czy ( mam canona 400d ) redukccja szumów powinna być cały czas wyłączona i włączać przy dłuższych czasach czy może ustawić na auto?
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 17-12-2007 o 00:06
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    http://foto.recenzja.pl/Forum-album_..._id-59182.html
    przy tym zdjęciu jak była ustawiana ostrość?W co był celowany obiektyw i jakie mogły być ustawienia?I niech ktoś mi wyjaśni jak ustawić tą ostrość w nocy piszecie że na nieskończoność więc biorę na manuala ustawiam na nieskończoność i...wychodzi bardzo rozmazane
    I jeszcze pytanie czy ( mam canona 400d ) redukccja szumów powinna być cały czas wyłączona i włączać przy dłuższych czasach czy może ustawić na auto?

Pisałem w swoim poście, że KIT tak ma jak dasz calkiem na nieskończoność to jest rozmazane trzeba troche wrócić zreszta to od razu widac w wizjerze... ustawi na kontrastowe miejsce i ruszaj ostrościa zapali sie lampka i bedzie beep i wtedy ostrość powinna być ok :]
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Hej,

Ostatnio caly czas walcze z fotkami w nocy. Jeszcze kilka dni jestem w Holandii i chce wykorzystac ich ciekawa architekture to zrobienia kilku fotek.
    Bylbym wdzieczny za ocene tej fotki.
    Moim zdaniem nie ta pora nocy ( za jasno :-? ) , idealnie jest po zachodzie słońca gdy niebo jest ciemno-niebieskie i wtedy ładnie wygląda żółte/inne oświetlenie na niebieskim tle.
    Kadr też bym poprawił - brak mi mocnych punktów i góra za mocno przycięta .Temat ciekawy

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów