Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: dyfuzor do 580exII

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Dawidow21

Domyślnie dyfuzor do 580exII

Witam.
    Mam takie pytanie, kupiłem dyfuzor do lampy 580exII ale wydaje mi się że jest coś nie tak. Problem tkwi w tym że, zbyt ciasno nachodzi na lampę i praktycznie nie możliwością jest wsunięcie go do połowy dyfuzora tak jak to powinno być.
    Mam pytanie - czy ktoś wie czy 580ex i 580exII mają taki sam obwód palnika?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

nie piszesz jaki kupiłes dyfuzor, na stofenie który kupiłem do nowej lampy było napisane 580EX and 580EXII i wchodzi normalnie
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Nie przejmuj się mi też wchodzi trochę bardziej ciasno.

Uzależniony

Domyślnie

to te same wymiary.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    nie piszesz jaki kupiłes dyfuzor, na stofenie który kupiłem do nowej lampy było napisane 580EX and 580EXII i wchodzi normalnie
    ja też tak kupiłem, z tym że nie był to oryginał tylko zamiennik za 40 zł, co i tak jest dużo za ten kawałek mało użytecznego plastyku

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    to te same wymiary.
    nie wiem o jakie chodzi - lampy mają różne wymiary, więc i stofeny też mają różne rozmiary(te dedykowane).
    jeżeli stofen wchodzi ciasno można go trochę rozgotować, żeby plastyk zmiękł i wtedy go naciągnąć na lampę. potem zostawić żeby się rozciągnął i powinno być ok
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Dopiero zaczyna Awatar Dawidow21

Domyślnie

No więc właśnie ja też kupiłem taki zamiennik za 49 zł i jest z tym problem.
    No nic, nagrzeje się i po kłopocie.
    40d, 17-55 f2.8 IS, 70-200 f4 L IS, 50 f1.8, 580exII bateriagrip, kawałek szyny + OC E3, nova 4, kilka kabelków, lampki studyjne i choinkowe. Aaaaa i ściereczka do obiektywów

Coś już napisał Awatar toras
    Miasto
    Zduny k.Krotoszyna, Oleśnica

Domyślnie

No to ja mam problem w odwrotną stronę;-) Tyle, że mój problemik dotyczy dyfuzora (Tumax) i lampy 430ex. Dyfuzor jest niby dedykowany i niby sie trzyma, ale czuje że w ferworze jakiejś walki może szybko się zgubić, bo strasznie łatwo się ześlizguje. Teraz już chyba wiem czemu kawałek plastiku stofen jest droższy od kawałka plastiku tumax
    Arek 'Toras' Torski
    www.torski.pl
    gg: 618250, 30d + 300v + 600d + 24-105 L f4.0

Zablokowany

Domyślnie

A mam rebus. Kupować dyfuzor do 580, czy nie. I jeśli już to stofena czy podróbę za 4 dyszki? Miałem podróbę na 420 EX i jakoś szału nie było. Używałem z przyzwyczajenia.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A mam rebus. Kupować dyfuzor do 580, czy nie. I jeśli już to stofena czy podróbę za 4 dyszki? Miałem podróbę na 420 EX i jakoś szału nie było. Używałem z przyzwyczajenia.
    Nie - miałem, używałem, sprzedałem. Stofen daje mizerny efekt przy czym dość mocno osłabia błysk. Kupiłem Lumiquest Promax System i o wiele lepiej się sprawdza. W niższych pomieszczeniach i tak najbardziej porządane efekty daje palnik skierowany w górę z wysuniętym odbłyśnikiem.

Cytat Zamieszczone przez tomasek Zobacz posta
    ja mam podróbę, focę na wprost bardzo żadko, częściej do góry z wysuniętą "karteczką"... Jak na wprost i z bliska to zakładam ten plastik, IMO skóra (szczególnie jak ktoś jest spocony np. w klubach gdzie robię zdjęcia) znacznie lepiej wygląda...
    Stofen osłabia błysk, dlatego skóra lepiej wygląda. Kąt padania światła masz ten sam a jak wiemy kąt padania = kątowi odbicia więc efekt musi być taki sam. Daj lampę trochę na + i nie zobaczysz różnicy.

Walenie lampą na wprost czy to ze stofenem czy bez daje jednakowo marny efekt. Ja ustawiam palnik na wprost jedynie w celu doświetlenia, ale tak żeby światło lampy było niezauważalne, w każdym innym przypadku staram się odbijać światło od czego się da.
    Osobiście efekt jaki daje stofen mi nie odpowiada, więc go nie polecam.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 09-01-2008 o 00:58
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

ja mam podróbę, focę na wprost bardzo żadko, częściej do góry z wysuniętą "karteczką"... Jak na wprost i z bliska to zakładam ten plastik, IMO skóra (szczególnie jak ktoś jest spocony np. w klubach gdzie robię zdjęcia) znacznie lepiej wygląda...
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów