Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: kiedy polar a kiedy osłona obiektywu ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przewróciło mnie na plecki i sobie rżę . Młodzieży przypomnę: w czasach analogu 1V to było full profi, full wypas i niedościgłe marzenie, a tu gość pstrykający tym sprzętem od KILKU lat zadaje takie pytanie jaja sobie robi
    ed
    a już najlepsze, to propozycja RAW-a w analogu sorki, popłakałem się ze śmiechu

Pozdrawiam piszących i nie miejcie urazy, ale tak mi się wesoło zrobiło
    Ostatnio edytowane przez fret ; 14-12-2007 o 00:25

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    polar jak masz dużo nieba w tle i raczej z szerokim kątem.
    Z tym to bym uważal, bo może sie pojawic efekt nierownomiernej polaryzacji, a to najlepiej nie wyglada
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    najlepsze, to propozycja RAW-a w analogu sorki, popłakałem się ze śmiechu

Pozdrawiam piszących i nie miejcie urazy, ale tak mi się wesoło zrobiło
    RAW = oddać klientowi niewywołany negatyw i już :smile:

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Przewróciło mnie na plecki i sobie rżę . Młodzieży przypomnę: w czasach analogu 1V to było full profi, full wypas i niedościgłe marzenie, a tu gość pstrykający tym sprzętem od KILKU lat zadaje takie pytanie jaja sobie robi
    A Ty nie widziałeś czasem jak małolaty sie rozbijają esklasami ;-)
    Wiem, że to może być trochę śmieszne, ale czy dobry sprzęt obliguje do znajomości jego obsługi? Każdy ma prawo mieć 1V i do tego ze dwa 1dsy mk ileś tam i nie musi się na tym wszystkim znać ;-) Ważna jest frajda jaką z tego wszystkiego ma ;-)
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mariusz_C > masz rację, ale w zestawieniu z "od kilku lat" to mnie jednak śmieszy kilka lat temu, to była jeszcze esklasa i raczej nikt nie kupował tego sprzętu nieświadomie a jeśli trafił nam się krezus na forum, to by do dzisiaj nim nie pstrykał...
    Ostatnio edytowane przez fret ; 14-12-2007 o 00:54

nisiek
    Guest

Domyślnie kiedy polar a kiedy osłona ?

sporo tu uśmieszków malujecie i cieszę się , że jest Wam wesoło . naprawdę się cieszę , ale najbardziej mi zal ludzi , którzy uwazają , że gdy kogoś stać na Porche a nie bawi go specjalnie jezdzenie autem to powiniem kupić sobie i jeździć koniecznie tylko i wyłącznie 126p . Poczytajcie Panowie swoje odpowiedzi na wiele watków na tym forum - sami doradzacie - "jesli cię stać , to kup od razu lepszy sprzęt , bo po co zaczynać za nisko , a później sprzedawać i kupować kolejny , droższy sprzet , tylko dlatego , że przydałaby się dodatkowa opcja . Skoro naprawde macie coś przeciw bogatym ? - to nie należy kupować canonów - canona biedak nie wymyślił , wiec po co bogatym jeszcze nabijać kasę ,nie ?! Nie,nie ...nie gniewam się , jest mi wręcz bardzo wesoło - jakoś tak lubie tłumaczyć innym , że lepiej żyć w kraju gdzie jest więcej bogatych bo i Tobie będzie lepiej , ale to juz watek nie na to forum . Wracając do 1V - w zamierzeniu miało to być body na lata i sprawdza sie , mozliwościami przewyższa mnie o głowę lub dwie...a od "kilku lat" nie znaczy codziennie . ja fotografią nie zarabiam . lepszy jestem w inne klocki . Piszcie dalej , bardzo chętnie poczytam co doradzacie w tym wątku tym , którzy są naprawdę boagci ( porady dla biednych też mile widziane ) a nie tak jak ja ,który wysupłał kiedyś tam na 1V ,by nie zmieniac sprzętu co 2 lata .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a krezusi to czym dziś pstrykają ? jest jakis nastepca 1V w analogu ?
    Ostatnio edytowane przez nisiek ; 14-12-2007 o 01:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Krezusi poszli w cyfrę a jazda starym Porsche bez prawa jazdy, to nie jest śmieszna? No nie jest, ale na szczęście puszka, to nie autko

Domyślnie

Dla mnie pytanie jest trochę dziwne. Przecież polar i osłona przeciwsłoneczna, to dwie, zupełnie inne rzeczy... Z mojej krótkiej praktyki wynika niezaprzeczalnie jedno: osłona zawsze! Przecież założenie osłony na obiektyw nie zajmuje aż tyle czasu, nie przesadzajmy z tym "albo, albo".
    Zadanie polara, to jak sama jego nazwa wskazuje polaryzacja światła, wraz z całym dobrodziejstwem inwentarza, jakie to ze sobą niesie, a nie zabezpieczenie przed odblaskami powstałymi w obiektywie (wszyskite flary, bliki i co tam jeszcze), i w przypadkach kiedy zależy nam na uzyskaniu efektów na które polar pozwala należy go używać...

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Odpowiadając na temat posta: polar do krajobrazów i zakładaj tam gdzie polarem można coś wydobyć z danej sceny (o tym poczytaj w innych postach), przeważnie tez na szerokokątne szkiełka zakładaj. Osłonę możesz zakładać zawsze. Jej zadaniem tak jak napisał wyżej Michał jest eliminacja blików flar i innych efektów jakie wywołuje ostre światło np słoneczne które wpada pod kątem w obiektyw. Niektórzy nawet osłony używają zamiast np UVki w celu ochrony przedniej soczewki szkła przed zabrudzeniami.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Osłona zawsze ( no chyba że wbijasz ja w obiekt przy macro)- polar jedynie gdy masz czas nim kręcić i jest sens to robić ( zawsze to dodatkowe szkło przed soczewką i nieco ciemniej)
    Ja w takim wypadku nie bawił bym sie z polarem.
    ani z brekingiem ale kupił lepsze klisze
    - a następnie dobrze zeskanował - reszta w PS
    Jeśli nie możesz zrobić wszystkiego na miejscu - czas, sprzęt masz możliwość nauczenia się tego przed komputerem w PS.
    Nie przejmuj się tym, co ludzie piszą - forum canona nie słynie z kultury.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów