Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Testy optyki Canon i Zuiko na body 20D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Bzdura.

Aparat nie wie, czy masz ustawione f/8, czy f/2,8 przy 8-krotnie mniejszej ilości światła, zresztą przy pracy na przysłonie roboczej jest mu to do niczego niepotrzebne.

Światłomiarka widzi tylko to, ile dostaje światła i dostosowuje do tego czas migawki, gdyż chce otrzymać 18% szarość.

Z obiektywem AF mierzy przy otwartej przysłonie, a zmiane nastaw na aparacie po prostu przelicza (majac dane przekazane przez szkło).
    Ale,... masz jakieś wsparcie...?

Bo w takim razie, za cholerę nie wiem, dlaczego zdjęcia na manualnie przymkniętej przysłonie roboczej wychodzą cholernie prześwietlone. Tym cholerniej, im cholernie większą nastawić przysłonę.
    A wg Ciebie światłomierz powinien dobrać czas odpowiedni do uzyskania średniej szarości niezależnie od przymknięcia przysłony.
    Dlaczego zatem - w praktyce - tego nie robi ?

Przeczytaj też post atsf #17. Dla mnie jest trochę za mądrze napisany - prosty człek ze mnie - ale zdania :

Ponieważ pomiar TTL odbywa się za pośrednictwem obiektywu, więc obiektyw stanowi czynnik ograniczający ilość światła wpadającego do światłomierza. Zmniejszenie ilości tego światła w stosunku do stanu faktycznego określa jasność obiektywu.
    Z kolei przy obiektywie niededykowanym, gdy nie ma możliwości wprowadzenia do wskazań światłomierza mnożnika wynikającego z jasności obiektywu, ...
    Przymykając przesłonę fizycznie, a nie elektronicznie, zmniejszymy ilość światła wpadającego do swiatłomierza i on to uwzględni podając mniejszą EV i odnosząc ją dalej do obiektywu o F=1.
    zrozumiałem jako potwierdzenie moich "bzdurnych" domysłów :smile:.

Do atsf :
    Byłoby dobrze, gdybyś podał jakieś źródło zamieszczonych informacji. Szczególnie tej o kalibrowaniu canonowskich światłomierzy pod obiektyw f/1.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Bo w takim razie, za cholerę nie wiem, dlaczego zdjęcia na manualnie przymkniętej przysłonie roboczej wychodzą cholernie prześwietlone. Tym cholerniej, im cholernie większą nastawić przysłonę.
    o tutaj :-) =->

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    wynika to z jednej strony braku komunikacji obiektywu z aparatem,
    z drugiej z ograniczonej czułości światłomierza w aparacie a dodatkowo z charakterystyki matówki, która pracuje dobrze do jakiejś tam wartości przysłony.
    I dotyczy to nie tylko matówek z klinem, ale również tzw. gładkich.

Uprawnienia umieszczania postów