Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Upgrade kompa - w celu przyspieszenie obróbki zdjęć.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM Zobacz posta
    [*]spięcia dwóch identycznych dysków, dobranych do tego celu (bo niektóre mają wadę że w RAID pracują o połowę gorzej niż w swym standardowym trybie, warto przepytać przed zakupem speców) w RAID, zakładam w oparciu o: http://pclab.pl/art16758-6.html że płyta RAID potrafi zrobić.
    Uważam, że tu się mylisz. Problem z wolniejszym działaniem RAID wynika z kiepskiego kontrolera na płycie głównej a nie z winy dysków. Od strony dysku jak i od strony systemu nie powinno być różnicy czy jest RAID czy go nie ma. Kontroler jest odpowiedzialny za podział danych miedzy dyski i połączenie danych przy odczycie. Dysk zapisuje to co mu każe kontroler bez "świadomości", że obok drugi dysk zapisuje druga połowę tego samego pliku.
    A wracając do tematu to myślę, że najlepiej zmienić platformę na Intela z DDR2.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Uważam, że tu się mylisz. Problem z wolniejszym działaniem RAID wynika z kiepskiego kontrolera na płycie głównej a nie z winy dysków. Od strony dysku jak i od strony systemu nie powinno być różnicy czy jest RAID czy go nie ma. Kontroler jest odpowiedzialny za podział danych miedzy dyski i połączenie danych przy odczycie. Dysk zapisuje to co mu każe kontroler bez "świadomości", że obok drugi dysk zapisuje druga połowę tego samego pliku.
    A wracając do tematu to myślę, że najlepiej zmienić platformę na Intela z DDR2.
    Teoria teorią a praktyka praktyką. Ja piszę o tym co się "w rzeczywistym świecie" dzieje. To że teoretycznie tak być nie może (przynajmniej nie powinno), to wiem, ale .. przykład "z życia" taki że:

dyski firmy X "single" pracują OK, w RAID całość pracuje adekwatnie szybciej
    dyski firmy Y*"single" pracują OK, w RAID całość pracuje.. wolniej niż "single"

niezależnie od kontrolera do którego są podpięte, udowadnia wyższość praktyki nad teorią. Co do zmiany platformy na Intela i DDR 2, podpisuje się pod tym oburącz.

* i to przez 4 czy 5 kolejnych generacji. Z tego co mi wiadomo (bym to musiał potwierdzić) dopiero ostatnia generacja producenta Y przestała na tą przypadłość cierpieć. Zainteresowanych proszę o PW
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 14-12-2007 o 12:28
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Uprawnienia umieszczania postów