Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Sieć bezprzewodowa

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie Sieć bezprzewodowa

Mam obecnie dwa kompy połaczone kablem . Potrzebuję podłączyć trzeci komp do tej samej sieci , lecz nie mam możliwości pociągnięcia kabla , a odległość do innych kompów to jakieś 8m .
    Doradźcie proszę czy zostawić obecne kompy na kablu a do trzeciego i jednego z obecnych kompów dokupić Linksys WUSB54GC-EU , czy też wszystkie trzy kompy wyposażyć w taką ( lub inną ) sieciówkę WIFI na usb .

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup access point z wbudowanym switchem. Te 2 kompy, które są połączone kablem rozepnij i każdy z nich osobno wepnij do switcha, a do ostatniego komputera kup kartę wifi. A jeżeli dodatkowo to wszystko powinno mieć dostęp do internetu to zamiast access pointa kup router bezprzewodowy. Na przykład coś takiego: http://www.allegro.pl/item279147273_...ess_point.html
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 12-12-2007 o 19:41
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Sieć bez dostępu do internetu .

Linksys BEFW11S4 v 4.0 Router WI-FI 802.11b i Linksys WUSB54GC-EU dadzą radę czy polecasz coś innego ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

To co się da trzeba zostawić na kablu. Inaczej transfery, szczególnie ważne przy dużych plikach, po sieci radiowej spadną do sumarycznej przepustowości AP. Wi-Fi tylko tam gdzie się nie da kabla. Sugeruję unikać dalekowschodniego chłamu. 3Com jest tani i bez porównania bardziej niezawodny. Sam AP np 3CRWE454G75 to koszt około 220 zł netto. Można też zastosować router z AP, na wypadek jakby w przyszłości podłączyć internet. Koszt np 3CRWDR101B-75 to również około 220 zł netto a jest dwa w jednym.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-12-2007 o 20:02
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Internet nigdy do tych kompów nie będzie podłączany . Przesyłane pliki to w 99,99% jpegi i to najczęściej z matryc 4Mpx

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Właśnie ostatni robiłem coś podobnego, sieć w której łączyłem kompy i laptopy zarówno kablem , jak i bezprzewodowo w oparciu o :

1. http://www-pl.linksys.com/servlet/Sa...=6491215142B02
    2. http://www-pl.linksys.com/servlet/Sa...=5971415142B26

Chodzi świetnie.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

sprzęcior 3Com zamówiony . Mam nadzieję ze sobie poradzę z konfiguracją

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Odezwij się jakbyś miał kłopoty działam w tym zawodowo od 6 lat wiec może coś podpowiem

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Odświeżę wątek, w pracy używamy linksysa WRT 350N. Działa bardzo dobrze, może obsługiwać zewnętrzny dysk twardy oraz zrobiony jest z niego bank danych ( najczęściej filmy ) Router działa w sys. Wi-Fi G oraz N. Wygląd ma kosmiczny, antenki przyciągają uwagę bardzo ! Nawet Panie się tym routerem interesują !!!! Różnice w technologi pomiędzy G a N są kolosalne. Pominę prędkość , bo jest oczywiste, ale np. stabilność sygnału - niesamowita. Np. gry sieciowe z internetu w sys. G różnie z tym bywa, zawsze coś co jakiś czas zrywało, w N to w ogóle nie istnieje taki problem. W gierki w sieci np. Battlefield 2142 można bez problemu grać , zadnych zerwań. Switch w tym routerze jest 100Mbit, trochę to na dzisiejsze wymagania mało, gdy podłączymy ok 10-12 komputerów, niestety odczuwa sie już spory spadek gdy np. coś ściągam albo przerzucam pomiędzy komputerami. Ostatnio w domu zapragnąłem zrobienie sieci LAN oraz WI-Fi. Kupiłem D-Link-a DIR 655 również z WI-Fi N oraz ze switch-em gigabitowym + bank danych DNS 323. Na testy zaniosłem to do pracy, zamieniłem za Linksysa. Trochę miałem obawy , bo nie miałem najlepszych doświadczeń z firmą D-Link. Ale obawy rozwiały się szybko, router jest po prosty cudowny, łatwy w konfiguracji , brak jakichkolwiek zawieszeń, bardzo dobry zasięg WI-Fi ( Lepszy niż Linksys ) , ale największą zaletą jest switch gigabitowy, jeżeli wszystkie komputery mają karty gigabitowe ( u mnie wszystkie ) , wymiana danych pomiędzy komputerami jest rewelacyjna !!!! Bank danych skonfigurowałem w RAID 0 , wymiana danych jest błyskawiczna ! . Ogólnie Polecam obydwa Routery, szczególnie duży postęp jest w Wi-FI . N jest niesamowita, np dane z banku danych ściągam po WI-FI z szybkością ok 12MBit/s .
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    N jest niesamowita, np dane z banku danych ściągam po WI-FI z szybkością ok 12MBit/s .
    Chmmm.... W pierwszym lepszym AP jest 54 lub 108Mbit/s. ;-)

A tak w ogóle, niezależnie od prędkości dołączenia, nie ma być prawa żadnych zauważalnych zerwań transmisji. Jeśli są, to sprzęt sieciowy jest to bani.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów