Ja (dla siebie) bralbym 85 i 135L - zestaw na 100% swietny.
Jednak bedac na Twoim miejscu i z Twoim brakiem doswiadczen - tylko 70-200L f/2.8. Jak bedzie Ci potrzebna ta 85, to 1300pln latwiej wykombinujesz niz zamiany, doplaty (utrata wartosci itp.).
Dla mnie 85/1.8 to kapitalne szkło i co więcej użyteczne już od pełnej dziury. Odkąd posiadam ten obiektyw prawie nie zdejmuje go z body. Dla przykąłdu GO na cropie przy F/1.8
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
Tak, wg. Ciebie w skrócie: Jakość 85/1.8, uniwersalność 70-200/2.8. ]
Tylko interesuje mnie jak duża jest różnica w jakości - czy taka, że z
premedytacją warto np. w plenerze zdjąć 70-200 i założyć 85? Może ktoś ma
jakieś porównanie? Chodzi mi o zastosowania czysto amatorskie/hobbistyczne.
Teoretycznie wiem jaka jest różnaca pomiędzy wszystkimi szkłami wymienionymi w tym wątku, moje dodatkowe wątpliwości też już przedstawiłem.
Podsumowując, boję się że wydam teraz cash na 85, a potem kupując 70-200 nie będę z niej korzystał (lub bardzo sporadycznie), bo praktycznie nie będzie
miało to sensu. Tylko tyle, dlatego pytanie o jakość i bokeh na początku wątku.
I.
Oba się przydają. Ja ostatnio robiłem zdjęcia "sportowe" w hali i byłem zmuszony odpiąć 70-200 i założyć 85/1.8 i "jechać" na 2.0-2.2 bo czasy mi na 2.8 za długie wychodziły. Pomijam fakt, że z pewnością 85/1.8 na 2.2 jest ostrzejsze od 70-200 na 2.8![]()
FOTOINKWIZYTOR
ja mam 70-200 f4 i dla mnie jest super - robiłem zdjęcia sportowe (maratony rowerowe) i nie narzekam na światło - a ostrość jest po prostu powalająca.(zaznaczam, że zdjęcia w dzień!! przy dobrym świetle)
70-200 2.8 to po prostu narzędzie foto-reportera gdzie nie zawsze liczy się super ostrość od pełnej dziury (nie mówię, że to jest mydło oj nie nie nie!!!) a uchwycenie sceny w trudnych warunkach - konferencje w ciemnych pomieszczeniach itd
do Twoich zastosowań to chyba f4 wystarczy w razie czego jeszcze możesz się ratować 85 (jak będziesz miał oba)
jeżeli nie robisz / nie chcesz robić zdjęć ruchomych obiektów w trudnych warunkach to weź f4 - lżejsze, mniejsze ale ciemniejsze :P
85 1.8 przyjechało do mnie wczoraj jeszcze z nim nie miałem czasu pobiegać ale widziałem co ten potworek potrafi więc zapowiada się fajny weekend ze zdjęciami![]()