Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: ale czasy nastały... - ceny sesji ślubnych

Mieszany widok

kasik
    Guest

Domyślnie

A ja się wcale nie dziwie,ze to tak się dzieje z cenami.Bo jak sami wiecie,kiedys był fotograf od robienia zdjęć,miał wiedzę,z której korzystał,a dziś robi to każdy,bo myśli,że to dobry pieniądz to raz,że posiadanie cyfrówki daje cuda,a wkoncu,ze odrobina znajomości grafiki powali świat na kolana .I przez to ,że większość 'nowych'chce właśnie na początek dawać niższą cenę od zawodowców,ceny lecą w dół moi mili,nie wspomnę o jakości.Prowadzę firmę od lat kilkunastu i niestety ,smutna rzeczywistość.Także narzekać nie ma co,jak masz markę ,to i płacić będą. I jak pewien słynny reportażysta powiedział'cyfrówkę można i krowie zawiesic na szyi,zawsze jakieś zdjęcie wyjdzie,jedno ze 100,200 czy 300"...Amatorszczyzna się wkrada wielkim krokami. A swoją droga Max 44 ,jakbys byl miły wyszczególnić,ile kosztuje jeden pstryk u Ciebie,bo za 200 zdjęć,w tym 100 na papierze plus obrobka itd,to jak się zastanawiam i spoglądam,to taniutko wychodzi....Czy aby sam nie psujesz rynku?

Dopiero zaczyna Awatar max44
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasik
    A swoją droga Max 44 ,jakbys byl miły wyszczególnić,ile kosztuje jeden pstryk u Ciebie,bo za 200 zdjęć,w tym 100 na papierze plus obrobka itd,to jak się zastanawiam i spoglądam,to taniutko wychodzi....Czy aby sam nie psujesz rynku?
    Hehe, bez obaw, nie wydaje mi się, że psuję rynek...

800 złotych za 200 fotek to i tak sporo, jeśli weźmiemy pod uwagę, że kupa "fachowców" bierze za to samo 300-400 złotych.
    Ale jak zaznaczyłem dla mnie te 800 złotych to i tak zaniżona cena, bo chcę się wypromowac Za full pakiet marzyło mi się brac jakies 1500 złotych, ale teraz już wiem, że to jak wycieczka na księżyc - szansa jest, ale znikoma...
    Nad ceną za jedno ujęcie nigdy się nie zastanawiałem, bo nie jestem żadnych fachowcem, zabawę w tym biznesie dopiero zaczynam... 20 zrobionych ślubów, z czego 10 o których jak najszybciej chciałbym zapomniec, świadczy tylko o tym, że dopiero raczkuję w tym temacie.

Ale jak sobie myślę o fachowcach z minoltą z5 w ręku, to po raz 100 w tym roku dochodzę do wniosku, że żyję w chorym kraju... PARANOJA! Bo jeszcze to, że ktoś robi "dobrze a tanio" mogę zrozumiec, ale "tanio więc kiepsko" już nie...

P.S. Wczoraj przeprowadziłem mailową rozmowę z kierownikiem działu sportowego największego świętokrzyskiego dziennika... Miałem tam jakies 20 opublikowanych fotek i zapytałem co z wynagrodzeniem za nie, bo jakoś nie mogę się doczekac. Odpowiedział, że o żadnych pieniądzach nie rozmawialiśmy(a to kłamstwo!!!), a po drugie nie praktykuje się, żeby ktoś nie zatrudniony w redakcji otrzymywał jakieś wynagrodzenie. Na końcu dodał, że zapłaci mi za nie w sumie 50 złotych (aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!) z własnej kieszeni i że już nigdy nie opublikuje żadnych moich zdjęc. Zbluzgałem go trochę (ale z pełną kulturą, hehe) i poprosiłem, żeby wpłacił tą kasę na dom dziecka.
    I paranoja po raz 101, hehehe

Takich przykładów mógłbym podac jeszcze kilka. Ale szkoda sobie nerwy szarpac na podobne sytuacje...

Pozdrawiam
    max
    Ostatnio edytowane przez max44 ; 21-04-2005 o 18:54
    canon i dodatki...

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez max44

P.S. Wczoraj przeprowadziłem mailową rozmowę z kierownikiem działu sportowego największego świętokrzyskiego dziennika... Miałem tam jakies 20 opublikowanych fotek i zapytałem co z wynagrodzeniem za nie, bo jakoś nie mogę się doczekac. Odpowiedział, że o żadnych pieniądzach nie rozmawialiśmy(a to kłamstwo!!!), a po drugie nie praktykuje się, żeby ktoś nie zatrudniony w redakcji otrzymywał jakieś wynagrodzenie.
    Nie ważne czy jesteś zatrudniony czy też nie, jeśli opublikowali Twoje zdjęcie to wydawca gazety ma obowiązek wypłaty honorarium autorskiego.
    Żeby było śmieszniej, w "Wyborczej" jest tak (przynajmniej tak było za moich czasów), że to etatowi fotografowie mają "gorzej" (jeśli tak to można nazwać, hi, hi) bo mają płaconą stałą pensję ze zryczałtowaną wierszówką bez względu na to ile idzie zdjęć w miesiącu...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    Żeby było śmieszniej, w "Wyborczej" jest tak (przynajmniej tak było za moich czasów), że to etatowi fotografowie mają "gorzej" (jeśli tak to można nazwać, hi, hi) bo mają płaconą stałą pensję ze zryczałtowaną wierszówką bez względu na to ile idzie zdjęć w miesiącu...
    Ale przynajmniej moga sobie w jakis regularny sposob budzet wyliczac a nie modlic sie by "co najmniej tyle zdjec w miesiacu sprzedac" 8)

Dopiero zaczyna Awatar max44
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    Nie ważne czy jesteś zatrudniony czy też nie, jeśli opublikowali Twoje zdjęcie to wydawca gazety ma obowiązek wypłaty honorarium autorskiego.
    To i ja wiem Rozważałem nawet przez chwilę podanie tego jegomościa, a raczej gazety do sądu, ale przecież nie będę się szarpał o 50, czy nawet 200 złotych... Chodziło mi tylko o zasady i szacunek dla pracy innych. Facet z oburzeniem stwierdził, że śmiem żądac wynagrodzenia. Może myśli, że wystarczyłaby mi sama satysfakcja z publikacji moich zdjęc w tak renomowanej gazecie Śmieszny gośc...
    Dokładnie tak samo śmieszny był ten, który zaproponował mi 100 od wesela...
    Jednym słowem debile na górze, debile na dole...
    P.S. Właśnie wymyśliłem, że walnę oficjalne pismo do naczelnego, żeby pouczył owego kierownika... Kurcze, świetny pomysł
    canon i dodatki...

Uprawnienia umieszczania postów