Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: ISO 3200 w 40D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamyczek Zobacz posta
    Hmm... no cóż... Nie od dziś wiadomo, że Vitez ma cięty język (lub może raczej palce). I właśnie dlatego jestem zapalonym czytelnikiem tego forum a przed zabieraniem głosu powstrzymuję się jak mogę
    Choć najczęściej trudno Ci, Vitez, odmówić racji.
    Jestem po prostu realistą. jeśli na zdjęciu nie ma żadnych dziwnych linii (na miniaturce) na naprawdę kiepskim LCD to:
    - coś jest nie tak ze zdjęciem?
    - coś jest nie tak z aparatem?
    - coś jest nie tak z percepcją (nie ze wzrokiem a z całym procesem postrzegania) autora zdjęcia?
    - coś jest nie tak z moją percepcją?

Wybieram dwie ostatnie możliwości, bo nikt nie jest doskonały 8) .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No więc, jak już napisałem, na ogół trudno odmówić Ci racji.

A tak na marginesie, moje zdjęcia, które najbardziej lubię mają tak wyraźne szumy (lub inne niedoskonałości techniczne ), że gdybym zaprezentował je na forum, to zostałbym pewnie zjedzony Ale cóż, jestem chyba jakiś dziwny, bo myślę, że jeśli treść jest ciekawa, to można przymknąć oko na takie problemy jak szumy przy ISO 3200...
    EOS i nie tylko...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tam... nie ma...linii...na... tej... miniaturce. To nie twój wspaniały wzrok. Oglądam to zdjęcie na kiepskim, za jasnym i za ostrym i dodatkowo dość starym LCD w pracy i nic. Na wielu zdjęciach ten mój LCD wzmacnia szumy, wyciąga banding itp - na twoim nic takiego nie ma miejsca.
    To wymysł twojego umysłu, wyobraźni wyolbrzymiającej wszelkie ewentualne wady zdjęcia w obawie przed tym, że nabyłeś za grube pieniądze niedorobiony sprzęt. Fachowo nazywa się to szumofobia i istnieją różne odmiany tej choroby (aberracjofobia, mydłofobia, ffbbffobia, bandingfobia - to twoja odmiana).
    Owszem - tobie to nie przeszkadza, tak jak różnym Napoleonom w ośrodkach specjalnych terapii też nie przeszkadza, że są Napoleonami.
    Bez urazy - podejdź do tego z przymrużeniem oka i najlepiej przestań widzieć różne rzeczy tam gdzie ich nie ma 8) .
    No dooobra, przymrużam oko

Edit:
    Apropos - ma ktoś z Was ładniejsze zdjęcie Wielkiej Mgławicy Oriona? Koniecznie na ISO3200
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 13-12-2007 o 20:39
    .

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Ostatnio z konieczności wykonałem kilka zdjęć na ISO 3200 oraz innych wysokich czułościach w 40D, poniżej porównanie ISO 1000 i ISO 3200, fotki z ręki obiektywem 18-55 IS. Delikatnie wycięte (ale nie zmniejszane), niestety na serwerze ograniczenie wielkości do 1 mb, robione w RAW, wywołane bez wyostrzania/odszumiania, wyłączone programowe zdejmowanie szumów na wysokich ISO:

ISO 1000, 1/6sec, f/8

ISO 3200, 1/25sec, f/7.1

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Jakość zdjęć na iso 3200 w 40D

Kupiłem nowego 40D. To moje pierwsze cyfrowe body. Robiłem zwykłe zdjęcia na iso 3200 i zauważyłem dziwne, białe kropki w cieniach (to chyba hot piksele).

Mam tylko pytanie: czy to całkowicie normalne i 40dzieski tak mają, czy jednak coś jest nie tak z matrycą? Oglądając zdjęcia w internecie nie zauważyłem takich kropek. Generalnie mogę z tym żyć, ale ciekawi mnie czy to normalne w 40D .

(Myślę, że to testowe zdjęcie bardzo dobrze imituje cienie ze zdjęć "z życia". Pierwsze zdjęcie nieodszumiane, niewyostrzane, wszystko na zero. Drugie podostrzone (0.6, 200). Obydwa z RawTherapee. Trzecie z gimp-ufraw, na 0 (inny WB).)

crop1 RT
    crop1 RT usm
    crop1 ufraw

crop2 RT
    crop2 RT usm
    crop2 ufraw
    system EOS

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

wydaje mi sie ze to chyba normalne w 40d. przynajmniej moj tez tak ma na wysokich iso i/lub dlugich czasach naswietlania...
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

To normalne zachowanie
    Dziś testowałem 50d żebyś widział co tam się dzieje na iso 12800 -tam to dopiero jest białych mase.
    Wysokie iso (3200) używaj z lekkim prześwietleniem 1/3 będzie ich mniej ale stracisz nieco ISO.
    Najlepiej zrób zdjęcie wywołaj na A4 i sam zobaczysz że wcale nie jest tak źle jak na monitorze.

Zablokowany

Domyślnie

3200 to wartosć typowo marketingowa. ja odpuszczam przy 1250

nawet nie chce wiedzieć co dzieje się przy 3200. ale myśle że zakrawa to juz o "masakre" ( dobrze że nie piłą mechaniczną )

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nie ważne kto Zobacz posta
    3200 to wartosć typowo marketingowa. ja odpuszczam przy 1250

nawet nie chce wiedzieć co dzieje się przy 3200. ale myśle że zakrawa to juz o "masakre" ( dobrze że nie piłą mechaniczną )
    Nie przesadzajmy... 3200 nie jest może cudem finezji i ostrości, ale myśle ze poprawnie naświetlone (zwlaszcza w miare jasny kadr bez duzych ciemnych połaci) spokojnie można dać w miarę dobrą odbitke 10x15cm

tutaj fotka z iso 3200

a tutaj forsowane iso 6400
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    spokojnie można dać w miarę dobrą odbitke 10x15cm

]
    a no tak

sorka moze napisałem zbyt ogónie, ale pisałem bardziej o sobie

a mnie nie interesuje mniejszy rozmiar niz 45 x 30 cm i tylko kolor

przy BW więcej "ukryjesz"