Nieważne, gdzie to robi. Tylko dla porządku kilka zapisów prawnych dotyczących poruszonego tutaj tematu. Dura lex sed lex. Reszta to nasze pobożne życzenia.
Prawo prasowe, Art. 14 ust. 6:
Nie wolno bez zgody osoby zainteresowanej publikować informacji oraz danych dotyczących prywatnej sfery życia, chyba że wiąże się to bezpośrednio z działalnością publiczną danej osoby.
Ustawa o dostępie do informacji publicznej, Art. 5 ust. 2
Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu ze względu na prywatność osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy. Ograniczenie to nie dotyczy informacji o osobach pełniących funkcje publiczne, mających związek z pełnieniem tych funkcji, w tym o warunkach powierzenia i wykonywania funkcji, oraz przypadku, gdy osoba fizyczna lub przedsiębiorca rezygnują z przysługującego im prawa
Kodeks karny, Art. 213 ust. 2
Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 11-12-2007 o 23:39
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
kapusi nie trawie wiec generalnie nie pochwalam tego by na kogos donosic... ale jesli juz ktos wyjezdza z moralnoscia to niech upubliczni to za free w imie tej moralnosci ktora sobie twarz wyciera...
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Zadzwon do Faktu i SE i zacznij licyt. od 10k -i zobaczysz kto da wiecej
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
Po pierwsze - nie jestem twoim "kolem"
Po drugie - w którym miejscu skierowałem swoją uwagę bezpośrednio pod twoim adresem?
Po trzecie - żałosne to jest wg. mnie frymarczenie cudzą prywatnością. Żałosny jest relatywizm moralny szukający usprawiedliwienia dla chęci zarobienia na cudzej krzywdzie w nagannej postawie moralnej krzywdzonej przez nas osoby.
Podobne działania przepełniają mnie odrazą - uważam czyny tego typu za skrajnie ohydne i dlatego wyraziłem swoją głęboką dezaprobatę. To jest forum fotograficzne, każdy ma prawo wyrażać tu swoje poglądy, a już szczególnie w wątku, którego temat nie ma mz. NIC wspólnego z fotografią.
Moim zdaniem bardzo cenna uwaga. Jeśli już ktoś chce być takim moralistą zawsze może upublicznić takie zdjęcie za free. Tutaj raczej chodzi o łatwą kasę - nie mieszajmy pojęć i bądźmy szczerzy. Gdybym nie miał jednak żadnych oporów brałbym za to zdjęcie ile wlezie...jednak jakieś mam.