Pokaż wyniki od 221 do 230 z 337

Wątek: Dlaczego sprzedałe(a)ś?

Widok wątkowy

Domyślnie

jeśli sprzedałem - to znaczy, że przekonałem się jednak do Canona 5d - TYLKo ze względu na pełna klatkę ( a co za tym idzie za mniejsza głębią ) kolory to nie problem - nigdy

jeszcze nie użyłem zdjęcia prosto z puszki - zawsze dotykam lekko fotoszopem.
    Co za róznica czy wali na zółto czy na zielono - i tak muszę dłubać i tak.

Uwierzcie , że obiektywy o tych samych parametrach w nikonie są o niebo lepsze od tych w canonie - pisze teraz obiektywnie - mam teraz podobną szklarnie do dyspozycji -

sprawdziłem zbadałem - NIe jestem zadowolony ze szkieł - będę stosował tanie zamienniki, które biją ten cały plastikowy chłam na głowę.

Szkła canona SUX - i nie jest to prowokacja tylko moje w pełni przemyślane zdanie.
    kolego - 1% ale jaki mocny - musiałem sprzedać jedno, aby kupić drugie.

Nie mogłem mieć jednocześnie dwóch i to w różnych systemach.

CZekam na odpowiedź, bo jestem przekonany, że znajdzie się kupa takich co szkieł nikona w rękach nie mieli, ale i tak uważają, że canon lepszy.

Otóż nie jestem dystrybutorem nikona czy canona - nie zarabiam na tym, żeby jedno zaniżać, a drugie podciągać.
    Gdyby d700 był w cenie 5d - bez wątpienia wziąłbym D700 - ze względu właśnie na optykę.

Mam w dupie teorie typu - "no to co, że canony na 1,4 i 1,8 są mydlane - przecież nikt nie robi zdjęć na 1,4 "
    albo
    "przecież to normalne, że obiektyw trzeba domknąć żeby był ostry "
    otóż G.. prawda - zapinam sobie nikkora 50/1,4 AF-S ( koszt identyczny jak odpowiednik Canonowy )i obrazek na 1,4 jest ostry.

Canon 50/1,4 - wielka czarna **** z plastiku która w dodatku nie wynagradza jakości wykonania nawet obrazem który wypluwa.
    1,4 - MYDŁO 1,8 - MYDŁO 2,2 - MYDŁO 4.0 - ooo już jest prawie tak jak w nikkorze na 2,2, ale nadal lipa - o co chodzi ? - dlaczego 85/1,8 ma to samo ? dlaczego te szkła są tak

nieostre - oczywiście pomijam sprawy których rozstrzygnąć nie można ze względu na subiektywność opinii ( bokeh, kolory, celnośc AF )
    Jedyna przewagą jaką widzę w 50/1,4 canona nad 50/1,4 nikkora jest AF - jest dużo szybszy (ale po cholerę mi szybszy AF w szkle portretowym - niech poprawią to co jest istotne

dla szkła portretowego - OSTROŚĆ na pełnym otworze - gdybym chciał domykać nie wydawałbym 1300PLN tylko kupił wersję 1,8 ! ponad dwa razy taniej)

Obrazek z puszki 5D z DOBRYM szkłem jest magiczny ( jak wszystkie pełne klatki ) ale ma podstawową zaletę - jest TAŃSZY niż konkurencja ( ze względu na swój wiek ) - mimo wieku

do moich potrzeb 5D sprawdzi się idealnie.
    Jestem szczęśliwy, że zaryzykowałem i go kupiłem - nie jestem tylko szczęsliwy z tak gównianego podejścia do sprawy jakie przedstawia wiekszość tego forum - otóż wprowadzacie

ludzi w BŁĄD pisząc, że szkła canona są równie dobre jak szkła nikona - jedynie to mnie wkurza, że musiałem przekonać się na własnej skórze o tych bzdurach.

Dlaczego ja potrafię przyznać się do błędu szkła nikkora powiedzmy wersji 50/1,4 ( bez silnika ) : gigantyczna aberracja chromatyczna na 1,4 i dość duże mydło na 1,4 a Wy nadal

zachwalacie te swoje plastikowe słoiki, że na 1,4 jest bardzo dobrze, że pewnie trafiłem na zły egzemplarz... itd itd - dlaczego kupując nikkora biorę pierwszy lepszy z regału

i już wiem, że będzie ostry, że nie będzie miał żadnego BF FF - a z canonami są ciągle jakieś cyrki.

Dlaczego biorąc do rąk 85/1,8 lub 50/1,4 mam wrażenie, że podniosłem z ziemi kawałek jakiegoś tandetnego kółka od ciężarówki kupionej dziecku 2 godziny przed jej całkowitym

zniszczeniem na skutek dotknięcia.

Reasumując
    5d - bardzo fajny
    50/1,4 85/1,8 Canona - nieporównywalnie gorsze od konkurencyjnych.

Mam nadzieję, że Samyang 85/1,4 będzie słusznym wyborem do tej zacnej puszki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    No ja mam wprost przeciwne zdanie, Nikona szkla sa do ****, oprocz kilku rewelacyjnych zoomow. Stalek nie ma co porownywac, bo Canon ma lepsze, jedynie w dlugich szklach, Nikon ma podobny poziom.
    I tyle.

*"Z RD Jamesa taki Mozart, jak ze mnie ruski zolnierz" - też fajnie...

o i już się znalazł - ciekawe, czy wziąłeś na poważnie moje porównanie

prosty przykład canon 50/1,4 VS nikkor 50/1,4AF-S
    kolejna sprawa canon 24+70-2,8L VS Nikkor 24+70-2,8

molwie, że akurat szkła których nie porównywałem ( nikkor 85/1,8 ) wypada gorzej niż canon 85/1,8, ale interesuje mnie najbardziej 50/1,4 której to zamierzałem używać z przekonaniem, że jest TAK SAMO dobra jak nikkor... co okazało się kłamstwem.
    Ostatnio edytowane przez andrzejwodejszo ; 23-10-2009 o 15:03 Powód: Automerged Doublepost
    www.wodejszo.com
    "A Aphex Twin to współczesny Mozart..."
    GG 6725983

Uprawnienia umieszczania postów