Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: canon eos 30d + tamron 28-75

Coś już napisał Awatar becik23
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie canon eos 30d + tamron 28-75

Hej, zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu : canon eos 30d + tamron 28-75 f2.8...co o nim myślicie?? aparat chcę by mi posłużył do robienia zdjęć plenerowych Na pewno jakieś imprezki, dzieci itp (taki życiowy ) ale również do martwej natury (typu sprzęt rtv agd ). Z góry dziękuję za pomoc

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

1. plener - tak srednio. brak szerokosci bedzie zauwazalny.
    2. dzieci - tak, zdecydowanie. bardzo wygodny zakres ogniskowych do zdjec malych czlowiekow. byle zbyt ruchliwe nie byly, bo AF w Tamronie nie wydoli
    3. imprezy - srednio. patrz punkt 1.
    4. martwa natura - z powodzeniem.

ale ogolnie, to pomyslalbym nad 17-50, bo do tych zastosowan bedzie wygodniejszy dzieki szerokiemu katowi
    www albo tez flickr

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

"brak szerokości" "szeroki kąt"?? a co to dokładnie oznacza?? muszę zaznaczyć, że ja nie za bardzo się na tym wszystkim znam...
    a czy do zdjęć biżuterii ten 17-50 nada się?? doczytałam się również na testach, że ten obiektyw (17-50) ma dosyć duże winietowanie.....

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez becik23 Zobacz posta
    "brak szerokości" "szeroki kąt"?? a co to dokładnie oznacza?? muszę zaznaczyć, że ja nie za bardzo się na tym wszystkim znam...
    a czy do zdjęć biżuterii ten 17-50 nada się?? doczytałam się również na testach, że ten obiektyw (17-50) ma dosyć duże winietowanie.....
    17mm to w 30D szeroki kat, czyli ogniskowa pozwalajaca na ujecie szerokiej sceny przed fotografujacym. 28mm w 30D da wezszy kadr, ktory w ujeciach plenerowych moze byc zbyt waski, zeby objac to co chcesz sfotografowac.

zobacz:
    http://www.sigma-foto.de/cms/bildwin...vergleich.html
    to co jest nieprzyciemnione w srodku to wyglad sceny ogladanej w aparacie typu 30D. po prawej jest suwak i mozesz porownac roznice miedzy 17mm a 28mm.

co do bizuterii - tak, jak najbardziej. wolalbym do tego dedykowany obiektyw makro, ale jesli ma byc tylko jeden obiektyw do wielu rzeczy, to ten Tamron 17-50 bedzie ogolnie lepszym wyborem. winietowanie? nie wiem.
    www albo tez flickr

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

bardzo dziękuję za pomoc ja zawsze sądziłam, że im większy *mm tym większy kąt widzenia...a tu jednak na odwrót, dziękuję ślicznie jeszcze raz a czy to prawda, że canon źle toleruje "obce" szkła? i lepiej kupić szkło tej samej marki?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez becik23 Zobacz posta
    a czy to prawda, że canon źle toleruje "obce" szkła? i lepiej kupić szkło tej samej marki?
    w sklepie firmowym Canona lub w takim, ktory ma wyraznie wyzsza marze na sprzet Canona jest to prawda.

w ogolnym przypadku tak nie jest. ten Tamron tez bedzie prawidlowo dzialal
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co kto lubi. Ja na imprezy mam Sigmę 17-70 i tych 17mm nie używam, za to na długim końcu czasem kilku zabraknie. Nie mówiąc już o świetle na tych 70mm. No i generalnie to zamierzam w przyszłości zmienić oną Sigmę na onego Tamrona
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

dziękuję za pomoc

Zablokowany

Domyślnie

Tamron to bardzo dobry wybór. Nie znajdziesz nic konkurencyjnego w podobnej cenie. Nawet droższe szkła niektóre mogą się schować wobec takiego 17-50. 28-75 to również doskonałe szkiełko za tysiaka. Af spokojnie daje radę. Przy sporcie bywa kiepski (w hali).

Uprawnienia umieszczania postów