Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Wątek: Canon 24-70L

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie Off topic

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Skoro wyciągnąłeś mnie do tablicy to czuję się w obowiązku aby odpowiedzieć. Oczywiście masz rację, że konkurencja powoduje obniżkę cen ale czy tylko? Musi istnieć też jeszcze rynek. Każda "świadoma" firma kalkuluje koszta i wie, że nie może sprzedać poniżej pewnej ceny ponieważ nie zarobi na swoje koszta stałe a nie mówię już o zysku.
    Wytłumacz mi proszę, dlaczego ta kalkulacja wygląda zupełnie inaczej np. w Luxemburgu. Gwarantuję Ci, że w samej Warszawie Canon sprzedał więcej dSLR niż w całym tym kraju, a są tam tańsze Kolego, żyjemy w czasach globalizacji - pewnie, że w poszczególnych krajach są różne podatki i inne obciążenia fiskalne (w europie porównywalne), ale koncerny coraz częściej kalkulują w skali kontynentów.

Dalej konfrontacja mojej teorii powiedzmy punktu widzenia w stosunku do mniejszych krajów. Obszar to nie wszystko, podobnie jak ludność. Popatrz na tzw. przychód na głowę mieszkańca a szybko uzyskasz odpowiedź. Nasz rynek został dobrze przeanalizowany i generalnie sprzedaje się tutaj produkty z niższej półki.
    Produkty z niższej półki - napewno tak , ale canon takie również produkuje.

Canon w Polsce i jego oferta, wiesz tak się składa, że prawie całe wyposażenie biurowe kupiłem w ostatnich 10 latach u Canona a miałbyś co oglądać, znam dośc dobrze ich ofertę.
    Skoro sam potwierdzasz, że canon nieźle sobie radzi ze sprzedażą sprzętu biurowego i nie tylko (co zresztą potwierdzam) - to gdzie obiecane przez ciebie obniżki cen , lepszy serwis Jest to poprostu brak szacunku dla klienta typowy dla niektórych firm - spójrz co robi w Polsce Sony.

Nie uważam aby miał kompleks, raczej dokonuję pewnej analizy rynku. Natomiast opisywane przez Ciebie olewanie to zbyt daleko idące uogólnienie. Nasz rynek jest zbyt mało chłonny w segmencie produktów "high tech" a utrzymanie pewnej obsługi rynku na poziomie oczekiwanym przez konsumenta jest za drogie zatem firma "odpuszcza" sobie ten segment ponieważ nakłady nań są zbyt wysokie w stosunku do przychodu.
    Żyjesz w 40 milionowym kraju z jednym z najwyższych wzrostów gospodarczych w Europie. Myślę, że EOT bo ani ja Ciebie nie przekonam, ani tym bardziej Ty mnie

Naprawdę demonizujesz koszty związane z obecnością firmy w danym kraju.
    Tak się składa, że wprawdzie w innej branży ale mam do czynienia z polskim przedstawicielstwem znanego światowego koncernu i wiem jak się to odbywa - ale o tym to można by książkę napisać

Kurde wyszedł nam straszny off topic. Przepraszam wszystkich zainteresowanych wątkiem.
    Ostatnio edytowane przez froolk ; 03-05-2005 o 22:21

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co z tego ze wzrost jest jak relacja cena<>zarobki jest nadal taka, ze malo kogo stac isc sobie kupic co sie mu podoba bez wiekszego martwienia sie o portfel.

Pozatym od klienta tez zalezy jak jest traktowany... Niestety na tym polu w Polsce jest nieco inaczej jak byc powinno... Jeszcze troche trzeba bedzie poczekac na "normalnosc".
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 03-05-2005 o 22:36
    ...

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Co z tego ze wzrost jest jak relacja cena<>zarobki jest nadal taka, ze malo kogo stac isc sobie kupic co sie mu podoba bez wiekszego martwienia sie o portfel.
    Miałem już nie pisac - ale jedno zdanie
    Właśnie chodzi o to, że ta cena mimo niższych zarobków jest wyższa!

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Pozatym od klienta tez zalezy jak jest traktowany... Niestety na tym polu w Polsce jest nieco inaczej jak byc powinno... Jeszcze troche trzeba bedzie poczekac na "normalnosc".
    Nie ma to związku z poruszanym przez nas tematem:
    a) cena wyższa niż w Europie
    b) jeden serwis w 40 milionowym państwie
    (co ma do tego kultura osobista Polaków)

Teraz już naprawdę nie będę polemizował, słowo EOT

aRt
    Guest

Domyślnie

Witam na forum! Qrcze ale wpadówa - po miesięcznej analize sprzętu kupiłem sobie 350D + jako pierwsze szkło, wymarzony 24-70L. Chciałem na początek coś ze środka. Potem planuję dokupić 70-200L IS i na końcu stałkę 14 L (co o tym sądzicie?) Proszę o poradę jak sprawdzić czy mój egzemplarz 24-70 jest OK. Mam możliwość wymiany obiektywu na inny ale nie mam bladego pojęcia jak go sprawdzić. Tak nieśmiało się zapytam czy może ktoś z okolic Gdańska podjąłby się tego zadania? Byłbym niezmeirnie wdzięczny. Wg mnie fotki które zrobiłem do tej pory są super ale jestem laikiem [na razie ] i po prostu moze mi się tylko tak wydaje...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja bym dal sobie spokoj. Jak jest super to niech tak zostanie. A jak przyjdzie fachowiec i jakies tablice pofoci i powie Ci, ze masz felerny egz. to sie bedziesz denerwowal. Najwazniejsze jest zeby nam sie wydawalo, ze jest super.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów