No... moim zdaniem tez idealnie nie jest. A może byś wziął 17-40L i tamrona 28-75/2.8.. Zasięg ogniskowych będziesz miał przyzwoity, a i na 50/1.8 jeszcze straczy![]()
No... moim zdaniem tez idealnie nie jest. A może byś wziął 17-40L i tamrona 28-75/2.8.. Zasięg ogniskowych będziesz miał przyzwoity, a i na 50/1.8 jeszcze straczy![]()
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Nie dziwne, skoro przymknal o dzialke ;-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
Jesli mam byc szczery to nie widze wiekszej roznicy miedzy tym 24-70/2.8 @ 70/2.8 a moim SP28-75/2.8 @ 75/2.8![]()
Różnica Jurku może wynikac również z tego że przy 50mm przymknął do F4Zamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
Ten obiektyw taki jest - duży,cięzki i byle jaki na cyfrze. Te, które ja miałem/sprawdzałem były mniej więcej takie same. Jedno jest pewne - nie po to płaciłeś kilka tysięcy, żeby się teraz zastanawiać, czy jest dobrze czy też źle. Za taką kasę nie powinieneś mieć żadnych wątpliwości. Ja kupiłem 17-40 oraz 50/1.4 i obydwa biją na głowę 24-70L. Ja bym go oddał jeśli można.Zamieszczone przez kanclerz
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
Dla porownania - tak wyglada surowiutki jak wolowina na pastwisku ;-) 1MP z centrum kadru widzianego przez Tamrona przy pelnej dziurze na dlugim koncu:
I powiem szczerze, ze - mimo, iz 24-70L mnie niesamowicie kusi i jak bede mial niezobowiazujace ca. 4,5kPLN do dyspozycji to sprobuje sie zmierzyc z tym tematem - nie zaluje ani jednej zlotowki wydanej na Tamrona, bo trafic lepiej sprawujaca sie z cyfra eLke jest jak widac wyjatkowo ciezko ;-)
[QUOTE=Arkan]2. W cywilizowanych krajach firma Canon nie ma serwisu na Żytniej i stara się pomóc klientom w rozwiazaniu problemu (kalibracja)
3. W takim np USA lub Japonii to wchodzisz do sklepu i wybierasz z kilku kopii taką jaka ci pasuje.
Arkan dotknąłeś ciekawego wątku, który dla nas wszystkich jest ważny a dla mnie dodatkowo ciekawy, ze względu na moją pracę.
Serwis na Żytniej miałem okazję odwiedzić raz i było przywoicie, powiem nawet dobrze. Mankamenty, owszem tylko jeden serwis na 38 milionowy kraj to raczej za mało, zdecydowanie za mało. Teraz trochę będę bronił ich działalności. Masz rację, że serwis takiej firmy powinien świadczyć jakiś dobry support, powinien rozwiązywać nasze problemy ale to wszystko kosztuje. Pytanie ilu jest w Polsce posiadaczy cyfrowych dSLR'ów Canona a ilu w Niemczech? W ludności różnica wynosi 2 ale w ilości posiadaczy pewnie 20. No i mamy odpowiedź. Zwyczajnie serwis nie wyrobił by z kosztami utrzymania pracownika lub pracowników, kosztami szkoleń oraz niezbędnego wyposażenia. Zresztą podobnie wygląda sytuacja z akcesoriami. Zobaczcie co można kupić w sklepach począwszy od Media, gdzie kupisz body i może jakieś kilka bardzo podstawowych szkieł, bateryjki, pamięci, stayw i lampę błuskową. Możesz pomarzyć o filtrach innych niż Hama i wiekszych niż 62 mm i innych niż UV i polaryzacyjny. Sklepy internetowe wyglądają lepiej ale tylko kilka oferuje nieco więcej niż standardy czyli body, szkła, pamięci etc. Kupienie niektórych akcesoriów wymaga dobrych poszukiwań albo towarzyskiego układu ze szefostwem. To wszystko wynik zbyt małego rynku w Polsce oraz tego, że w pogoni za lepszymi cenami wolimy kupowac poza Polską. Wówczas napędzamy biznes tam a nie tu. Każdy z nas powie od razu, no tak ale dlaczego mam przepłacać? Oczywiście ma rację, szuka się najtańszego źródła, które oferuje taką samą jakość. Nasze ceny wynikają właśnie z faktu, że zbyt jest mały koszta utrzymania spore więc i marża musi być stosowna aby to wszystko pokryć.
Reasumując, kwadratura koła i chyba kiepskie perspektywy na przyszłość, przynajmniej póki zasobność naszych portfeli nie będzie taka aby kupować tutaj co powinno spowodować obniżkę cen.
Zapraszam do polemiki.
Dla jasności nie pracuję w Canonie, branży foto, Media Markcie ani żadnym sklepie iternetowym, mój ogląd sytuacji jest bardziej ogólny.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Ubawiłeś mnieZamieszczone przez Mac
Zawsze myślałem, że to konkurencja a nie jej brak powoduje obniżenie cen
Jak TWOJA TEORIA ma się do tych krajów w europie które są mniejsze od Polski - a jest ich całkiem sporo, że nie wspomnę o liliputach
Te firmy które poszły po rozum do głowy i potraktowały nasz rynek jako potencjalnie najbardziej rozwojowy w Europie żyją jak pączek w maśle.
Do Twojej wiadomości - Canon w Polsce nie sprzedaje tylko dSLR. To koncern sprzedający także kompakty, kserokopiarki, drukarki i pewnie jeszcze tysiąc różnych innych rzeczy - i w tym segmencie rynku nie odstajemy od rynku europejskiego bo w przeciwieństwie do krajów wysoko rozwiniętych daleko nam do przesycenia rynku. Twój kompleks jest wyimaginowany - JESTEŚMY POTENCJALNIE NAJBARDZIEJ CHŁONNYM RYNKIEM W EUROPIE - TO NIEKTÓRE FIRMY NAS OLEWAJĄ i zastanów się :import prywatny jest spowodowany ich polityką - nie na odwrót!! Czy jakiś TIP sprowadza z niemiec telewizory philipsa, thomsona czy samsunga? Polityka firmy i tyle.
Ostatnio edytowane przez froolk ; 03-05-2005 o 14:12
Mogę się założyć, że gdyby był dobry sklep/sieć sklepów w z dużym wyborem akcesoriów i z konkurencyjnymi cenami do tych od tipów z allegro (chociażby do tommyj który nie jest tanim tipem bądź co bądź) to masa ludzi by tam kupowała. Możliwość obmacania sprzętu, podpięcia go, wypróbowania stabilności statywu, zobaczenia działania odpowiedniego filtra itp. byłaby dużym plusem, który by procentował. Jeszce gdyby sprzedający się znali na rzeczy - byłoby super. A tak część rzeczy można tylko kupić przez internet i trochę nie wiadomo co się kupuje.... tudzież w jakim stanie przyjdzie.To wszystko wynik zbyt małego rynku w Polsce oraz tego, że w pogoni za lepszymi cenami wolimy kupowac poza Polską. Wówczas napędzamy biznes tam a nie tu. Każdy z nas powie od razu, no tak ale dlaczego mam przepłacać? Oczywiście ma rację, szuka się najtańszego źródła, które oferuje taką samą jakość. Nasze ceny wynikają właśnie z faktu, że zbyt jest mały koszta utrzymania spore więc i marża musi być stosowna aby to wszystko pokryć.
Gdyby istniał taki sklep w Poznaniu o którym mówię, to cały sprzęt bym tam kupował.![]()
Skoro wyciągnąłeś mnie do tablicy to czuję się w obowiązku aby odpowiedzieć. Oczywiście masz rację, że konkurencja powoduje obniżkę cen ale czy tylko? Musi istnieć też jeszcze rynek. Każda "świadoma" firma kalkuluje koszta i wie, że nie może sprzedać poniżej pewnej ceny ponieważ nie zarobi na swoje koszta stałe a nie mówię już o zysku.Zamieszczone przez froolk
Dalej konfrontacja mojej teorii powiedzmy punktu widzenia w stosunku do mniejszych krajów. Obszar to nie wszystko, podobnie jak ludność. Popatrz na tzw. przychód na głowę mieszkańca a szybko uzyskasz odpowiedź. Nasz rynek został dobrze przeanalizowany i generalnie sprzedaje się tutaj produkty z niższej półki.
Canon w Polsce i jego oferta, wiesz tak się składa, że prawie całe wyposażenie biurowe kupiłem w ostatnich 10 latach u Canona a miałbyś co oglądać, znam dośc dobrze ich ofertę. Nie uważam aby miał kompleks, raczej dokonuję pewnej analizy rynku. Natomiast opisywane przez Ciebie olewanie to zbyt daleko idące uogólnienie. Nasz rynek jest zbyt mało chłonny w segmencie produktów "high tech" a utrzymanie pewnej obsługi rynku na poziomie oczekiwanym przez konsumenta jest za drogie zatem firma "odpuszcza" sobie ten segment ponieważ nakłady nań są zbyt wysokie w stosunku do przychodu. Co zostaje? Oczywiście import prywatny ze wszystkimi jego wadami i zaletami. My chcielibyśmy inaczej...
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
[QUOTE=adamek]Możliwość obmacania sprzętu, podpięcia go, wypróbowania stabilności statywu, zobaczenia działania odpowiedniego filtra itp. byłaby dużym plusem, który by procentował. Jeszce gdyby sprzedający się znali na rzeczy - byłoby super. A tak część rzeczy można tylko kupić przez internet i trochę nie wiadomo co się kupuje.... tudzież w jakim stanie przyjdzie.
No i masz rację, nawet 110%, też bym chciał aby był taki sklep i pewnie wówczas nie kupiłbym mojego 17-85 IS. Też chciałbym mieć po drugiej stronie profesjonalnego sprzedawcę, który wie co mówi i zna produkt. Ostatnio spotkałem dobrego sprzedawcę gdy kupowałem zegarek. Przy czym brak dobrych sprzedawców jest znany od dawna i nie dotyczy tylko fotografii.
Mam nadzieję, że taki sklep może powstanie na bazie któregoś z internetowych sklepów, pytanie tylko kiedy. Według mnie wówczas gdy urosnie rynek.
Jak myślicie ile dSLR'ów zostało dotychczas sprzedanych w Polsce, może ktoś ma takie dane?