Ok dziękuję bardzo, znalazłem ten wątek i wczoraj na szybko napisałem bo nie miałem czasu na czytanie wszystkich stron, dopiero teraz mogę poczytać ale skoro już dostałęm odpowiedź to dzięki ;] Pozdrawiam.
Kupiłem właśnie ten obiektyw. Według tego co przeczytałem w instrukcji to IS wykrywa panoramowanie. Sam jeszcze nie miałem okazji zrobić testów więc pytanie do userów tego szkła.
Czy ktoś sprawdzał? Sprawnie to działa? Czy może wogóle?
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
W przypadku instrukcji po angielsku będzie to strona ENG-7
No i także ta informacje można znaleść na w większości opisach tego szkła w różnych sklepach np: http://www.camino.pl/opis.php3?ID=30723
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
prawdopodobnie chodzi o to że wykrywa ruch poziomy lub pionowy obiektywu i trzyma dany poziom (pion/poziom) w ruchu ciągłym w danej płaszczyźnie - to całe wspomaganie dla panoramowania. Tak sądzę![]()
C20d; S17-70.DG, ,c55-250.IS, s120-400.DG.HSM.OS; C430ex; m42; Cokin P,A.
Dobra jako że nikt jeszcze nie sprawdził panoramowania z IS`em to ja spróbuje.
Jak już wspomniałem wcześniej, warunków za bardzo nie mam.
Zwyczajne polowanie na samochody przez okno.
Niestety okno bardzo blisko ulicy i nie dość że musiałem robić na 55mm to jeszcze ciezko było uchwycić auto w całym kadrze.
Wyszło coś takiego: C400D, TV@1/80s, ISO100, f/7.1 IS ON
Niech ocenią znawcy jak to działa ponieważ przyznam się bez bicia - to jedno z moich pierwszych panoramowań w życiu![]()
czekam na jakieś zawody/itp moto w okolicy :> teraz to na pewno IS'a nie wyłączę :P