Mialem ten obiektyw i przyznam sie ze jak na taki "plastik" to sprawuje sie niezle, oczywiscie troche za ciemny ( w pomieszczeniu - hali sportowej bardzo ciezko bylo zlapac kadr bez jakiegokolwiek naruszenia zawodnika ) i ten IS to tak dziala nie do konca, optyka poprawna, pare zdjec wyszlo na maxa ostrych, ogolnie za ta kase - ja swoj sprzedalem za 900 zl to fajne szklo jak ktos ma np. trzycyfrowe D z kitem 18-55 i chce cos zoomowatego.
Oczywiscie porownanie z jakakolwiek L-ka nie ma tu racji bytu, zaraz po 55-250 IS kupilem 70-200 f/4 L IS i to taka przesiadka z opla na audi, no ale ze porsche to porsche - ja proponuje 70-200 f/2,8 L IS - jak dla mnie nie ma konkurencji ale to inna bajka (cena tylko straszy)
Generalnie do 350D, 400D, jak najbardziej poprawne szklo, do sportu nie nadaje sie wogole, krajobrazy i jakies plenery bardzo przyzwoicie, no ale jak ktos juz ma 40D, 5D to szkoda nerwow na taki obiektyw. Do sportowych zdjec w serii 40D ktory to ma owe 6,5 kl./sek na 25-105 L IS ma kazde ujecie w serii dobre, 55-250 ma 1 dobre, potem juz sie sypie.