Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 187

Wątek: Ef-s 55-250mm f/4-5.6 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

http://psc.photoshelter.com/user/rob...of+Poland+2008

tutaj masz próbki z MŚ enduro Kwidzyn 2008. Klikniesz w zdjęcie to się powiększy - wg mnie, mimo dość szybko poruszających się motocykli af sprawował się całkiem przyzwoicie. Za kilka dni podrzucę kolejne próbki, tym razem z wyścigu Golden Cup (quady).

Pozdrawiam
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Robione z ręki. 250mm, f8

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Od kilkunastu dni mam już przedmiotowe szkiełko i testuję je w różnych warunkach.
    Ostatnio robiłem nocne zdjęcia na plaży na długich czasach po zmroku (oczywiście statyw, pilot, bez IS). Kiedy próbowałem złapać ostrość na dosyć daleko oddalonych światłach Gdyni na 250mm (byłem w okolicach Przymorza) to AF się czasami gubił. Kolejne próby złapania ostrości mając w środku kadru najjaśniejszy punkt nie przyniosły skutku - bzzzz bzzzz i nadal mydło - rozmyte plamy światła. Gdy natomiast wstępnie ustaliłem ostrość w MF i przełączyłem na AF to ostrość złapał szybko i bez problemu. Z kolei przy kadrowaniu z tego samego miejsca mola w Brzeźnie AF działał bez zarzutów. Różnica w odległości do celu była tu jednak znacząca, bo do Brzeźna ok 1km a do Gdyni kilkanaście km, no i tym sam Brzeźno było bardziej jasne niż Gdynia.
    Czy ktoś też się z czymś takim spotkał?
    Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Od kilkunastu dni mam już przedmiotowe szkiełko i testuję je w różnych warunkach.
    Ostatnio robiłem nocne zdjęcia na plaży na długich czasach po zmroku (oczywiście statyw, pilot, bez IS). Kiedy próbowałem złapać ostrość na dosyć daleko oddalonych światłach Gdyni na 250mm (byłem w okolicach Przymorza) to AF się czasami gubił. Kolejne próby złapania ostrości mając w środku kadru najjaśniejszy punkt nie przyniosły skutku - bzzzz bzzzz i nadal mydło - rozmyte plamy światła. Gdy natomiast wstępnie ustaliłem ostrość w MF i przełączyłem na AF to ostrość złapał szybko i bez problemu. Z kolei przy kadrowaniu z tego samego miejsca mola w Brzeźnie AF działał bez zarzutów. Różnica w odległości do celu była tu jednak znacząca, bo do Brzeźna ok 1km a do Gdyni kilkanaście km, no i tym sam Brzeźno było bardziej jasne niż Gdynia.
    Czy ktoś też się z czymś takim spotkał?
    Pozdrawiam!
    słyszałem o jednej metodzie ustawiania na nieskończoność w nocy - ponoć wystarczy zakryć obiektyw nacisnąć spust, a sam się ustawi - niestety nie miałem okazji jeszcze próbować... Jeśli widzisz księżyc na niebie to wyceluj środkowym punktem, potem włącz MF i rób zdjęcia

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to i ja zadam pytanie

Planuje jakieś przedłużenie do kita. I chciałem sie dowiedzieć jak wypadną zdjęcia makro z tego szkła w porównaniu do Sigmy 70-300 mm APO? Widziałem zdjęcia Mechanicka i jednak przydałoby mi sie trochę lepsze odwzorowanie. Czy jakieś pierścienie temu pomogą?

Teleobiektyw chciałem do typowych fotek (ptaszki, foty z miasta jakieś, jakiś bardziej statyczny sport) ale również i do makro. Niestety moje fundusze są baaardzo ograniczone i nie mogę sobie póki co pozwolić na 2 oddzielne szkła dlatego prosiłbym o jakiś sensowny kompromis w przedziale do 1000 PLN

Wiem że takie rzeczy tylko w erze ale może jednak... ;P
    Canon EOS 400d, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6, Canon EF 50/1,8, Canon EF 100-300/4,5-5,6

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    słyszałem o jednej metodzie ustawiania na nieskończoność w nocy ...
    Jest tylko jeden mały drobiazg - na 55-250 IS nie ma podziałki, więc nieskończoności trzeba szukać na czuja - albo na max w prawo albo max w lewo :-)

Cytat Zamieszczone przez Budziej Zobacz posta
    ... I chciałem sie dowiedzieć jak wypadną zdjęcia makro z tego szkła w porównaniu do Sigmy 70-300 mm APO...
    Jeżeli chodzi o porównanie to nie miałem Sigmy w ręku więc Ci nie powiem. 55-250 ostrzy od 1,1m wiec to takie pseudo macro. Dziś odebrałem pierścień odwrotnego mocowania i mam stary obiektyw Heliosa od Zenita więc za kilka dni będę mógł coś na temat macro powiedzieć.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez 27rav ; 14-07-2008 o 20:05
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No z heliosem to wiem ze niezła opcja, ale to sie raczej wiąże z ostrzeniem z kilku-kilkunastu cm co jest dosyć męczące przy foceniu np owadów ;/

No i ta gignatyczna łębia ostrości przy heliosie;p
    Canon EOS 400d, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6, Canon EF 50/1,8, Canon EF 100-300/4,5-5,6

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Na gorąco - Helios + 55-250
    Przy 55mm jedwabista winieta :-) przy 250mm jest ok ale ostrzy z kilku cm i GO praktycznie ZERO mm - leki ruch i traci ostrość - ale można zobaczyć pojedyncze pixele na monitorze LCD :-)
    Niestety nie wiem jak będzie z kitem bo go sprzedałem ;-)
    Ostatnio edytowane przez 27rav ; 14-07-2008 o 20:24

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Jest tylko jeden mały drobiazg - na 55-250 IS nie ma podziałki, więc nieskończoności trzeba szukać na czuja - albo na max w prawo albo max w lewo
    źle mnie zrozumiałeś. Mam ten obiektyw, ale poniższej metody jeszcze nie sprawdziłem.

1. jest noc
    2. chcesz ustawić ostrość na nieskończoność
    3. stawiasz czarną kartkę/bluzkę/kurtkę 10cm za obiektywem (bliżej niż wynosi jego minimalne ogniskowanie)
    4. (AF - ON)
    5. Naciskasz spust, obiektyw szuka ostrości aż zakończy poszukiwania.
    6. Ostrość powinna być teraz ustawiona na nieskończoność.
    7. przełączasz na MF
    8. robisz zdjęcie w którym chciałeś mieć 'ostrość na nieskończoność'

Jak ktoś potwierdzi skuteczność tej metody do będę wdzięczny - sam nie miałem jeszcze potrzeby jej sprawdzenia.

Pozdrawiam,

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Na gorąco - Helios + 55-250
    Przy 55mm jedwabista winieta :-) przy 250mm jest ok ale ostrzy z kilku cm i GO praktycznie ZERO mm - leki ruch i traci ostrość - ale można zobaczyć pojedyncze pixele na monitorze LCD :-)
    Niestety nie wiem jak będzie z kitem bo go sprzedałem ;-)
    A mogłbyś wrzucić kilka przykładowych fotek z tym heliosem??

Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów