Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: Humor fotograficzny

Domyślnie Odp: Humor fotograficzny

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Dwukrotnie w ostatnich dwóch miesiącach zostałem niejako "przymuszony" do korzystania z usług zawodowych, profesjonalnych fotografów (czyli jaśniej mówiąc osób żyjących z wykonywania zdjęć). Pierwszy raz to komunia syna - pani fotograf z monopolem na obsługę uroczystości, drugi raz to grupowe i portretowe zdjęcia szkolne. Do zakupu nikt oczywiście nie zmuszał, ale w obu przypadkach odgórnie narzucony monopol na wykonanie zdjęć, zakontraktowany z księdzem i szkołą. W obu przypadkach w rękach "fotografów" jakieś Nikony z podpiętymi jakimiś nienikonami. Podsumowanie? Te 50 usd wskazywane powyżej to wygórowana stawka byłaby. Takiego syfu i kiły nawet Anselm Pawlak nie pokazuje na forum. I nie chodzi mi o jakieś wybujałe oczekiwania co do obróbki (wątpię czy w ogóle była, bo raczej to jakieś jotpegi były prosto z puszki), ale o zwykłe proste i poprawne kadry. W kościele miałem w dupie monopol i sam sobie zrobiłem reportaż. Większość rodziców miała smartfony i też się uratowali czymkolwiek na pamiątkę, ale nie wszyscy. W szkole identycznie. Zdjęcia z komunii do obejrzenia w miesiąc po uroczystości. Nie, nie w żadnym online. Na ławkach powykładane z numerkami, jak 30 lat temu. W szkole zamówienie na zasadzie - bierzesz w ciemno albo spier... Możesz ewentualnie wybrać format 15X21 za 18 zł lub A4 za 40 zł. I nie mówimy o małej wiosce, gdzie monopol wynika z braku fotografów miejscowych, ale o dużym mieście wojewódzkim, gdzie w zasadzie konkurencja winna huczeć. Tak więc nie mówcie proszę z żalem, że ludzie będą mieć fotografów w d...
    Jak pozwalacie sobie na narzucenie przez księdza jednej przez niego wybranej osoby (nieważne czy to jest florystka, fotograf czy zakład szyjący alby/suknie/garniturki), to sami jesteście sobie winni. Później taki ksiądz dyktator pozwalał rodzicom biegać między ławkami i robić zdjęcia, w tym Tobie mającemu w dupie monopol i robiącemu sam sobie reportaż? Dobrze, że napisałeś, że obie panie pracowały na Nikonach z podpiętymi nienikonami, to bardzo ważna informacja.

Inna sprawa, że ludzie nie potrafią być zorganizowani. Stado głosuje najczęściej na najtańszą opcję nie patrząc co za to dostają.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

W przedszkolu mojej córki regularnie robią zdjęcia, tak mniej więcej raz na kwartał, albo jak są jakieś święta. Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie. Pani robi zdjęcia ładne, takie klasyczne. Przynosi ozdoby zależne od sytuacji (wiosna, święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne itd itp). Koszt takich około 3-4 odbitek to jakieś 30zł z grubsza. Zawsze kupuję, niech dziecko ma pamiątkę. Ja mam mało takich zdjęć z przeszłości, z czasów przedszkolnych. Z aktualnych czasów też mam mało, bo to ja trzymam aparat, a sam na zdjęciach być nie lubię. Wiadomo, że rodzic zawsze nauczony swoim doświadczeniem chce lepiej dla swoich dzieci niż sam miał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Jak pozwalacie sobie na narzucenie przez księdza jednej przez niego wybranej osoby (nieważne czy to jest florystka, fotograf czy zakład szyjący alby/suknie/garniturki), to sami jesteście sobie winni. Później taki ksiądz dyktator pozwalał rodzicom biegać między ławkami i robić zdjęcia, w tym Tobie mającemu w dupie monopol i robiącemu sam sobie reportaż? Dobrze, że napisałeś, że obie panie pracowały na Nikonach z podpiętymi nienikonami, to bardzo ważna informacja.

Inna sprawa, że ludzie nie potrafią być zorganizowani. Stado głosuje najczęściej na najtańszą opcję nie patrząc co za to dostają.
    Gdy następnym razem postanowisz coś napisać, to staraj się żeby to było w temacie.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Gdy następnym razem postanowisz coś napisać, to staraj się żeby to było w temacie.
    Gdy następnym razem będziesz opowiadać jakąś wspaniałą historyjkę zmniejsz poziom podkręcania kolorków.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

to ja na ochloniecie znowu prohibicje zrobie.

czuwaj!
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-08-2023 o 15:42
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Gdzież by to traktować jako humor!

Ja tu widzę jakiś osobisty dramat!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Gdzież by to traktować jako humor!

Ja tu widzę jakiś osobisty dramat!
    Mnie to akurat bawi Lucius Dwulicus w pełnej krasie, tu pluje na inne systemy, gdzie indziej włazi im w ... ^^
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-08-2023 o 15:59
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Tu pytanie jest czy faktycznie kolejne szkło 50/1.2 będzie potrzebne w systemie Fuji. W Fuji aktualnie są do dyspozycji dwie wersje systemowego 56/1,2 oraz systemowy 50/1. Rozumiem, że ktoś będzie chciał się bawić manualnie, że może "coś tam" będzie lepiej rozmyte, może ostrzejsze. Ok dobrze że jest wybór i szkła nowe powstają ale nie przeceniałbym tego akurat w systemie Fuji. System ten ma dużo własnych systemowych stałek, odświeżonych, z jasnościami 1.4. Wyboru jest aż nadto a do zabawy w "mauale" są TTartisany, 7artisany, przez przejściówki szkła Leici, m42, PK, więc jest w czym wybierać za kilkaset złotych.
    Na tego Voitlandera to nie wiem ilu będzie chętnych w cenie w jakiej są te Voitlandery.

Ja bym tu wręcz powiedział, że w manualu lepiej gdy producent stosuje bagnet Leici, wtedy ma z tego więcej kasy, takie szkło pasuje do każdego bezlusterkowca. Natomiast z konkretnym bagnetem to już produkt mocno niszowy. Osobiście mam dwa artisany do Leici i bardzo fajnie się z tym działa w RF. Wiadomo, nie sią to szkła na codzień a do eksperymentowania i zabawy.
    Dodatkowo z bagnetu Leica można zastosować przelotkę close fokus, która znacząco skraca MFD.

Minusem stosowania w manualach bagnetu E,Z,X, czy RF jest trudność w odsprzedaży takiego szkła, gdy już nacieszymy się nim i stoi na półce. No niestety, znaleźć nabywcę może być trudno jesli nie skorzystamy z ebay czy amazon. Natomiast nabywcę na manulana z bagnetem Leici nie jest trudno, po prostu nabywca może być z dowolnego systemu bezlusterkowego. Warto też o tym pamiętać napalając się na manuala z dedykowanym bagnetem E/Z/X .
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-08-2023 o 11:16
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Sa wg ciebie jakieś szkła z tym mcowanie,które warto wypróbować,bo w innych systemach trudno taki rendering znalezć? Canon ma Lki i to z AF,Sony swoje Gmastery... czy warto sie w to bawić dzisiaj??

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów