Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: 100 macro - Jaki tuning ?

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

Natomiast co do "pierscieniówki" to raczej myślałem o tej oryginalnej canona za niecale 2k, ale czy mógłbyś mi rozwinąć myśl tych 2 na 50 zdjęć zadowlających ? co było nie tak z tą lampą, czy może ogólnie z lampami pierścieniowymi?
    co do tych 48 nieudanych zdjęć sugerując się, że lampa pracowała w trybie E-TTL I 2.... myślałem, że może tam raptem wyjdzie 10 sztuk kiepskich... ale część była mocno niedoświetlona lub prześwietlona... światło jak to z takiej lampy płaskie strasznie.... zawsze można z 2 źródeł... generalnie jeżeli chcesz kupić pierścieniówkę za ok. 2 tysiące... to będziesz zadowolony, próbowałem sigmę .... i efekt bardzo zadowalający

Pozdrawiam
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzisiaj dotarł do mnie dcr-250, po rozpakownianiu od razu przystapiłem do testów i swoimi wrażeniami chciałem się podzielić z Wami... na początku stwiedziłem że coś jest nie tak, gdyż po zainstalowaniu tego cuda na obiektywie nie widziałem nic, kręce, kręce pierścieniem focusa i nic. Dopiero po chwili kiedy znacznie przyblizyłem aparat wszystko było ok, powiększenie rzeczywiście robi wrażenie. Zaryzykowałebym nawet stwierdzenia że ta soczewka wcale nie powiększa obrazu tylko pozwala na prace aparatu z mniejszej odeległości. Powiedzmy,że jeśli noramlnie mogłem cykać foty z 15 cm to z dcrem mogę robić z 5 cm. GO rzeczwiście osiąga 1mm w porwach, ale to w końcu makro. Na dzień dzisiejszy w ogóle nie widze jak tym robić zdjęcia owadów. Samo ustawnieni ostrości i odległości apartu, tak żeby zrobić zdjęcie statycznego przedmiotu zajęło mi około 30 sekund, a gdzie tu polować chociazby na muchę ?! pomijajać fakt że musze przed nią machać obiektywem w odległości 5 cm. Ale dobra to taki szczegół, może nabiorę wprawy...
    A taraz żeby was nie zanudzać przykaładowe sample. Obiektem moich badań, była końcówka od ładowarki mojego telefonu, końcówka miała średnicę około 3 mm, żebyście miel skale. I tak pierwsza fota to sam obiektyw macro 100 na f18, odległość od celu 15 cm, statyw, samowyzwalacz i MF:

i druga fotka to ten sam obiektyw tyle że uzbrojony w dcr250, f18 odległość od celu 5 cm i reszta jak wyżej

Obie fotografie na potrzeby forum pomnijejszyłem i lekko podostrzylem.

Dla zainteresowanych dodam, że dcr założyłem na 70-200 f4 L i w miarę się to sprawdzało, nie uzyskałem takiego powiększenie jak przy 100 macro i ostrości obrazu, ale przy odpowiedniej obróbce zdjęcie bylo ok,( fotkę mogęłem zrobić z 15 cm). Wieć jak ktoś nie ma 100 macro, a ma np.70-200 f4 to mogę mu z czystym sumieniem polecić dcr-250, zrobi fajne fotki macro, bez specjalistycznego obiektywu.

Na zakończenie mam pytanie do mądrzejszych ode mnie; po diabła mi kupować pierśceinie pośrednie skoro za pomocą dcr mogę się zbliżyć do celu, nie tracę jakości i światła ? naprawdę nie rozumiem, obrączki mam za 450 zeta, a soczewe za 70, gdzie tu jest haczyk?
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

trochę jakości na pewno tracisz co do światła to ok .. a gdzie jest haczyk ?

może jednak ta odległość... chodzi dokładnie o to że....mając np 3 pierścienie masz już na tyle duże zbliżenie, że robisz zdjęcia z najdalszej odległości jaka jest możliwa i jest ok ... jak chcesz bliżej podejść... to masz to pole manewru...a dcr jak sam napisałeś skraca tąa odległość strasznie

niewiem czy wiesz o co mi chodzi jakbym miał dcr'a w domu to bym porobił testy... ale wywaliłem
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paulusus Zobacz posta
    może jednak ta odległość... chodzi dokładnie o to że....mając np 3 pierścienie masz już na tyle duże zbliżenie, że robisz zdjęcia z najdalszej odległości jaka jest możliwa i jest ok ... jak chcesz bliżej podejść... to masz to pole manewru...a dcr jak sam napisałeś skraca tąa odległość strasznie
    nie trybie, to chyba pierścienie się zakłada po to żeby się zblizyć do obiektu, bo same pierścienie przecież nie powiększa obrazu, tylko daja możliwość zbliżenia, czyż nie ?
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    ...Na zakończenie mam pytanie do mądrzejszych ode mnie; po diabła mi kupować pierśceinie pośrednie skoro za pomocą dcr mogę się zbliżyć do celu, nie tracę jakości i światła ? naprawdę nie rozumiem, obrączki mam za 450 zeta, a soczewe za 70, gdzie tu jest haczyk?
    przy soczewkach nasadkowych (lub ich ukladach - jak np dolozona czolem 50) zawsze tracisz na jakosci i stosunkowo niewiele na swietle. Przy pierscieniach tracisz na swietle i stosunkowo niewiele na jakosci
    Ot i cala filozofia w uproszczeniu

Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    nie trybie, to chyba pierścienie się zakłada po to żeby się zblizyć do obiektu, bo same pierścienie przecież nie powiększa obrazu, tylko daja możliwość zbliżenia, czyż nie ?
    trzeba dać jakiś przykład obrazkowy jak tu się daje zdjęcie z dysku , da się w ogóle ?

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów