Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: 100 macro - Jaki tuning ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    ...a nie będzie za ciemno ?? pomysł mi się o tyle podoba, że mógłbym konwerter wykorzystać jeszcze do mojego 70-200. A co do pierścieni to chyba trzeba je i tak i tak kupić. Martwię się natomiast faktem że za 2-3 miechy planuję 5d i wtedy zamiast 160 mm zrobi mi się faktyczne 100,a co za tym idzie robaki będa jeszcze mniejsze
    bedzie 5,6 da sie zyc, zreszta jakkolwiek bys nie kombinowal to tracisz swiatlo albo jakosc (z soczewkami nasadkowymi)

w zamian dostajesz ekwiwalent 200mm makro

u mnie na stronie ( http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/ ) praktycznie wszystkie zdjecia drobnych rzeczy byly robione zestawem z konwerterem i pierscionkiem
    Ostatnio edytowane przez CYNIG ; 10-12-2007 o 13:29

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

trochę czytałem na temat tego extendera 2x i ludzie piszą, że mydli, do tego nie wiem czy będzie współpracować z macrowym obiektywem, bo w specyfikacji nic nie ma o macro 100.
    Kurcze chyba najlepiej będzie na początek pokombinować z pierścieniami.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

trochę czytałem na temat tego extendera 2x i ludzie piszą, że mydli, do tego nie wiem czy będzie współpracować z macrowym obiektywem, bo w specyfikacji nic nie ma o macro 100.
    Kurcze chyba najlepiej będzie na początek pokombinować z pierścieniami.
    przeciez Ci pisze ze wspolpracuje, tylko musisz miedzy obiektyw a konwerter dac pierscien posredni. Uzywam takiego zestawu juz dosc dlugo

Pewnie ze pierscienie sa niezlym rozwiazaniem, tylko ze to juz nieco mniejsze skale odwzorowania a jak dolozysz ich odpowiednio duzo (np dwa komplety - 6 sztuk) to zaczynaja sie pieknie wyginac i w gornych rogach pojawia sie piekna winietka. Jesli skala ma byc 1:1 lub niewiele wieksza to pierscienie ale jak chcesz powalczyc tak z 3:1 to juz zaczyna byc z pierscieniami hardcore

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no a jak z tym mydłem ? rzeczywiście się ono pojawia przy tym extenderze. oprócz macro ciekawi mnie jak to śmiga na 70-200?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Z 70-200 f/4 nie będziesz miał AF (bez zaklejania styków), więc pewnie lepiej w tym przypadku konwerter 1.4 zastosować.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

z tuningu do 100mm canona to polecam albo pierścień kenko 36mm (to opcja troche droższa) ale zero straty jakości tylko światło, a i tak przy takiej skali odwzorowania f/2.8-f/5.6 uzywac bedziesz tylko sporadycznie (przynajmniej ja tak robie) A na ciemności to dyfuzor na lampe wbudowaną i czas 1/150 starczy praktycznie do wszystkiego, a krócej to juz wogole. A 2ga mozliwosc to popularny dcr-250. Spisze sie na pewno bardzo dobrze z tym obiektywem. Mi z tamronem 90 wspolpracuje idealnie. Przy 1:1 i raynoxie powiększenie jest już naprawdę miażdżące. Straty światła praktycznie brak, a zniekształcenia do pominięcia. i do tego cena teraz bardzo kusząca... nawet jak na przetestowanie nieduza.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

no a jak z tym mydłem ? rzeczywiście się ono pojawia przy tym extenderze. oprócz macro ciekawi mnie jak to śmiga na 70-200?
    cudow nie ma, zawsze jakas strata musi byc, fizyki sie nie oszuka pytanie tylko czy uzyskany efekt nas zadawala czy nie. Dla mnie jest OK dla innych moze nie byc. Jak sam nie sprobujesz i nie zobaczysz to nie bedziesz wiedzial czy Ci pasuje, niestety

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pl

Domyślnie

Tutaj masz kilka informacji o 100 macro i tc
    http://canon-board.info/showthread.p...00+macro+2%2C8

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

co do kropelek: czas 1/20 (naświetla tło) + lampa (błysk jest bardzo krótki i zamraża kroplę)
    pozdr.
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    co do kropelek: czas 1/20 (naświetla tło) + lampa (błysk jest bardzo krótki i zamraża kroplę)
    pozdr.
    hmm kombinuje tak jak mi radzicie ale wychodzi mi coś takiego. Dodam, że fotkę robię prawie po ciemku i nadal wydaje mi się jakaś taka rozmyta :

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów