Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: 100 macro - Jaki tuning ?

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 100 macro - Jaki tuning ?

Witam

Od kilku dni jestem posiadaczem szkiełka 100 mm 2,8 macro produkcji canona. Trochę się nim pobawiłem w warunkach domowych i stwierdzam, że szkło jest naprawdę ostre jak brzytwa, do portretu bajka. Wiem, wiem zaraz powiecie "za ostre, bo portret to ..." ale ja chce mieć ostro. Co do wad to AF faktycznie działa wolno, ale to szkło do macro, a tam pracujemy głównie na MF, poza tym na obiektywie jest przełącznik zakresu ostrzenia i to bardzo przyśpiesza jego pracę. Dalej, tak jak tu niektórzy napisali też stwierdzam lekki luz na pierścieniu od focusa, ale w codziennym uzytkowaniu w ogóle to mi nie przeszkadza, w zasadzie nie jest wyczuwalne.
    To tyle słowem wstępu a teraz rozwinę nieco temat. Przed zakupem szkła słyszałem że ludzie na ten obiektyw mówią "insect killer", no i tu się trochę zawiodłem ! Szkło ostrzy od 15 cm (od celu do przedniej soczewki), ale zdjęcia małych przedmiotów nadal są małe. Fakt do fotografii kwiatów bomba ( juz sie nie moge doczekać wystawy storczyków w palmiarni ), natomiast aby zobaczyć szczegóły owada to niestety za mało, nie mówie tutaj o zdjęciu oka muchy, ale chociaż żeby ten owad zajmował większość klatki.
    Kieruję zatem pytanie do znawców robakologii i posiadaczy tego szkiełka jak je najlepiej stuningować ?
    - Rozważam zakup pierścieni pośrednich, ale wiem że one ściemniają i musze się zbliżyć do owada, a to z koleji może go spłoszyć. Jak jest w praktyce z tym "ściemnianiem" i "straszeniem" ?
    - druga opcja to closeup, myśle tu o raynoxach, który będzie najbardziej odpowiedni i nie zrujnuje jakości zdjęcia ? jakieś takie optimum jakości do powiększenia ?
    - mam też stałkę 50 1,4 może to połączyć ? tylko nie wiem jaki ma to wpływ na światło no i jak operować MF na dwóch obiektywach na raz (nigdzie nie znalazłem )
    - może zamontowac odwrotnie samą 100?
    - no i w końcu może macie jakieś swoje MacGayverowe patenty?

Na zakończenie mam jeszcze dwa luźne pytania:
    - czy warto kupować lampe do macro ta taką o-ringową ?
    - próbowałem robić tym obiektywem spadające krople i nie wychodza mi one za bardzo ostre, są jakby poruszone ( kran wychodzi ostry jak żyleta ), sądzę że mam za długi czas naświetlania ( 1/200 ), ale na tyle pozwala mi lampa błyskowa wbudowana w aparat, co moge poprawić żeby było ostro ?
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Oprócz wymienionych przez ciebie mozliwości: mozesz kupić pierścien odwrotnego mocowania 58mm i połaczyc "50" odwrotnie do 100 macro. Powększenie b.duze, ale minimalna odległość ostrzenia i GO bardzo spada. Coś za coś. Możesz też uzyć mieszka: jak pierscienie, tylko mozliwość osiągnięcia wiekszych powiekszeń (jest dłuższy niż standardowy zestaw pierścieni), mniejszym kosztem i płynna zmiana powiekszenia. Albo specjalistyczny obiektyw Canona x1-x5.
    Płoszenie: słyszałem, że ludzie mrożą owady, albo fotografują je o świcie, kiedy są w stanie odrętwienia po chłodnej nocy.

Przy odwrotym połaczeniu "50" do "100" dochodzi jeszcze WINIETA.
    Ostatnio edytowane przez nor ; 10-12-2007 o 10:53

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Witam

Na zakończenie mam jeszcze dwa luźne pytania:
    - czy warto kupować lampe do macro ta taką o-ringową ?
    - próbowałem robić tym obiektywem spadające krople i nie wychodza mi one za bardzo ostre, są jakby poruszone ( kran wychodzi ostry jak żyleta ), sądzę że mam za długi czas naświetlania ( 1/200 ), ale na tyle pozwala mi lampa błyskowa wbudowana w aparat, co moge poprawić żeby było ostro ?

Ale sam bysk lampy jest znacznie krótszy (chyba coś w okolicy 1/10000). Zmniejsz ilość zastanego oświetlenia tak, żeby świato lampy bylo dominujące.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    Albo specjalistyczny obiektyw Canona x1-x5.
    Płoszenie: słyszałem, że ludzie mrożą owady, albo fotografują je o świcie, kiedy są w stanie odrętwienia po chłodnej nocy.
    trochę myślałem nad tym obiektywem ale jego cena... powiemi inaczej jak na 100 zdjęć 90 będzie macro to go kupię, ale na razie to nie
    Co do mrożenia owadów to o takim hardcorze nie słyszałem, wolę raczej naturalne metody

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mieszka nie polecam w plener. Strasznie nieporęczny, łatwo zawadzić o krzak, na którym siedzi robal, ciemność i minimalna odległość ostrzenia. Oczywiście za pomocą miecha można uzyskać naprawdę mikroskopowe powiększenia, ale raczej nadaje się do studia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Mieszka nie polecam w plener. Strasznie nieporęczny, łatwo zawadzić o krzak, na którym siedzi robal, ciemność i minimalna odległość ostrzenia. Oczywiście za pomocą miecha można uzyskać naprawdę mikroskopowe powiększenia, ale raczej nadaje się do studia.
    Dokładnie jak pierścienie - raczej ze statywem, z ręki zostają duze czułości i/lub mała GO. Takie realia. Soczewki (nie uzywałem) oznaczaja pogorszenie jakości - nie wiem jak wielkie.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

ja tradycyjnie polecam zestaw z dolozonym konwerterem canonowskim x2 i malym pierscionkiem posrednim. Zrobisz zarowno muche jak i jej oko

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    ja tradycyjnie polecam zestaw z dolozonym konwerterem canonowskim x2 i malym pierscionkiem posrednim. Zrobisz zarowno muche jak i jej oko
    W sensie, oryginalnym Canon'owskim? To pierścień wkładamy pomiędzy obiektyw a konwerter?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ale sam bysk lampy jest znacznie krótszy (chyba coś w okolicy 1/10000). Zmniejsz ilość zastanego oświetlenia tak, żeby świato lampy bylo dominujące.
    nie da się, przeryłem całą instrukcję obsługi aparatu i na manualu nie jestem w stanie ustawić czasu którszego od 1/200 s. oczywiście z podniesioną lampą błyskową. Nawet jeśli robiłbym to w totalnych ciemnościach. Kombinowałem nawet ustawić czas na 1/1000 i dopiero potem podnieść lampe, ale od razu czas zmnieniał sie na 1/200. Także chyba nie da się, albo ja nie mogę tego odszukać
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    a nie będzie za ciemno ?? pomysł mi się o tyle podoba, że mógłbym konwerter wykorzystać jeszcze do mojego 70-200. A co do pierścieni to chyba trzeba je i tak i tak kupić. Martwię się natomiast faktem że za 2-3 miechy planuję 5d i wtedy zamiast 160 mm zrobi mi się faktyczne 100,a co za tym idzie robaki będa jeszcze mniejsze
    Ostatnio edytowane przez Maćko_Pń ; 10-12-2007 o 13:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    nie da się, przeryłem całą instrukcję obsługi aparatu i na manualu nie jestem w stanie ustawić czasu którszego od 1/200 s. oczywiście z podniesioną lampą błyskową. Nawet jeśli robiłbym to w totalnych ciemnościach. Kombinowałem nawet ustawić czas na 1/1000 i dopiero potem podnieść lampe, ale od razu czas zmnieniał sie na 1/200. Także chyba nie da się, albo ja nie mogę tego odszukać
    Nie zrozumiałeś. Przeczytaj posta Freta ponownie. Żeby zamrozić kroplę w ruchu nie musisz skrócić czasu naświetlania. Zresztą, jeśli masz tylko wbudowaną lampę, to tego czasu nie jesteś w stanie skrócić. Przy 1/200s spokojnie da się zrobić ostrą kroplę. Wynika to z faktu, że czas błysku jest znaaacznie krótszy. Jeśli kropelka jest rozmazana to dlatego, że oprócz lampy błyskowej oświetla ją jeszcze światło ciągłe, jakie masz w pomieszczeniu. Przymknij przysłonę tak, żeby kropla na pewno znalazła się w obszarze GO, wyłącz inne źródła światła i strzelaj.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów