Witam
Od kilku dni jestem posiadaczem szkiełka 100 mm 2,8 macro produkcji canona. Trochę się nim pobawiłem w warunkach domowych i stwierdzam, że szkło jest naprawdę ostre jak brzytwa, do portretu bajka. Wiem, wiem zaraz powiecie "za ostre, bo portret to ..." ale ja chce mieć ostro. Co do wad to AF faktycznie działa wolno, ale to szkło do macro, a tam pracujemy głównie na MF, poza tym na obiektywie jest przełącznik zakresu ostrzenia i to bardzo przyśpiesza jego pracę. Dalej, tak jak tu niektórzy napisali też stwierdzam lekki luz na pierścieniu od focusa, ale w codziennym uzytkowaniu w ogóle to mi nie przeszkadza, w zasadzie nie jest wyczuwalne.
To tyle słowem wstępu a teraz rozwinę nieco temat. Przed zakupem szkła słyszałem że ludzie na ten obiektyw mówią "insect killer", no i tu się trochę zawiodłem ! Szkło ostrzy od 15 cm (od celu do przedniej soczewki), ale zdjęcia małych przedmiotów nadal są małe. Fakt do fotografii kwiatów bomba ( juz sie nie moge doczekać wystawy storczyków w palmiarni ), natomiast aby zobaczyć szczegóły owada to niestety za mało, nie mówie tutaj o zdjęciu oka muchy, ale chociaż żeby ten owad zajmował większość klatki.
Kieruję zatem pytanie do znawców robakologii i posiadaczy tego szkiełka jak je najlepiej stuningować ?
- Rozważam zakup pierścieni pośrednich, ale wiem że one ściemniają i musze się zbliżyć do owada, a to z koleji może go spłoszyć. Jak jest w praktyce z tym "ściemnianiem" i "straszeniem" ?
- druga opcja to closeup, myśle tu o raynoxach, który będzie najbardziej odpowiedni i nie zrujnuje jakości zdjęcia ? jakieś takie optimum jakości do powiększenia ?
- mam też stałkę 50 1,4 może to połączyć ? tylko nie wiem jaki ma to wpływ na światło no i jak operować MF na dwóch obiektywach na raz (nigdzie nie znalazłem )
- może zamontowac odwrotnie samą 100?
- no i w końcu może macie jakieś swoje MacGayverowe patenty?
Na zakończenie mam jeszcze dwa luźne pytania:
- czy warto kupować lampe do macro ta taką o-ringową ?
- próbowałem robić tym obiektywem spadające krople i nie wychodza mi one za bardzo ostre, są jakby poruszone ( kran wychodzi ostry jak żyleta ), sądzę że mam za długi czas naświetlania ( 1/200 ), ale na tyle pozwala mi lampa błyskowa wbudowana w aparat, co moge poprawić żeby było ostro ?