Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Kit 350D - wady i zalety + zamiennik

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z przykręceniem jest najmniejszy problem (oczywiście przez adapter), ale manualne ostrzenie to już może być większy klopot...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Oczywiście jak najwyzsza mozliwa przysłona jest pożądana.
    To akurat takie oczywiste nie jest, natomiast oczywistą oczywistością jest, że nie należy przymykać bardziej niż do 11, bo powyżej dyfrakcja zżera jakość i na 22, to już każdy obiektyw jest mydlany na cropie. No i na dodatek od ok. 16 widać wyraźnie syfy na matrycy.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 10-12-2007 o 10:14 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

KIT'oslaw to jako szeroki kont calkiem niezle sie sprawdza, blizej 55 mm malo ostry,
    a 50 mm 1.8 mkII mam i jestes super zadowolony, po przesiadce z kita to bylem zszokowany ostroscia

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    KIT'oslaw to jako szeroki kont calkiem niezle sie sprawdza, blizej 55 mm malo ostry,
    a 50 mm 1.8 mkII mam i jestes super zadowolony, po przesiadce z kita to bylem zszokowany ostroscia
    Co do 50/1.8 MK II, czytałem, że czasami ma problem z łapaniem ostrości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To akurat takie oczywiste nie jest, natomiast oczywistą oczywistością jest, że nie należy przymykać bardziej niż do 11, bo powyżej dyfrakcja zżera jakość i na 22, to już każdy obiektyw jest mydlany na cropie. No i na dodatek od ok. 16 widać wyraźnie syfy na matrycy.
    Tak przy okazji się zapytam. Pisząc o cropie macie na myśli kadrowanie czy proporcje matrycy w stosunku do klatki 35mm.
    Ostatnio edytowane przez wolfikx ; 10-12-2007 o 12:04 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolfikx Zobacz posta
    Mam 350D kit - szkło EFS 18-55mm

Wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie dlatego mam 2 pytania.

1) Jakie są wady tego obiektywu i czego się wystrzegać. Chodzi mi o to przy jakich nastawieniach przesłony i ogniskowej uzyskam najlepsze zdjęcia. O ile można je uzyskać.

2) Chcę rozejrzeć się za szkłem stało ogniskowym 50 mm w rozsądnej cenie. Czy moglibyście mi coś polecić?
    A ja mam pytanie czy robiłeś jakieś fotki tym kitem i po czym tak sądzisz że nie jest to najlepsze rozwiązanie , druga sprawa to zależy jaka tematyka zdjęć najbardziej Cię interesuje .Pozdrawiam

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    A ja mam pytanie czy robiłeś jakieś fotki tym kitem i po czym tak sądzisz że nie jest to najlepsze rozwiązanie , druga sprawa to zależy jaka tematyka zdjęć najbardziej Cię interesuje .Pozdrawiam
    Korzystam z zestawu od 6 m. i nie jestem do końca zadowolony.
    Po pierwsze jest zbyt ciemny oraz ma problemy z ustawianiem AF przy skrajnych wartościach przesłony. Chociaż przy średnich też się czasami gubi.

Z drugiej strony interesuje mnie fotografia portretowa, reportaż. Czasami krajobrazy i sport. Ale do tego niestety trzeba mieć 'troszkę' lepsze szkła.

Potrzebuję jaśniejszego szkła tak abym nie musiał używać flesza przy portretach.

Z mojego starego Zenita z Heliosem byłem bardzo zadowolony i widzę różnice w szkle zestawu kitowego.
    Jedne co w kicie jest dobre to zoom

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak przy okazji się zapytam. Pisząc o cropie macie na myśli kadrowanie czy proporcje matrycy w stosunku do klatki 35mm.
    Zwykle mamy wtedy na myśli lustrzanki z matrycą mniejszą od klatki 35mm, chyba, że z kontekstu wynika, że chodzi o kadrowanie

Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Korzystam z zestawu od 6 m. i nie jestem do końca zadowolony.
    Po pierwsze jest zbyt ciemny oraz ma problemy z ustawianiem AF przy skrajnych wartościach przesłony. Chociaż przy średnich też się czasami gubi.

Z drugiej strony interesuje mnie fotografia portretowa, reportaż. Czasami krajobrazy i sport. Ale do tego niestety trzeba mieć 'troszkę' lepsze szkła.

Potrzebuję jaśniejszego szkła tak abym nie musiał używać flesza przy portretach.

Z mojego starego Zenita z Heliosem byłem bardzo zadowolony i widzę różnice w szkle zestawu kitowego.
    Fakt nie jest to demon szybkości ani jakości ale krajobraz można zrobić całkiem przyzwoity tym szkłem ,no portret to już w ogóle inne szkło nie wspominając o sporcie.Ja osobiście zafundował bym sobie C 85mm f 1/8 ,fakt że nie miałem go w łapach ale z tego co opisują na forach to podobno żyleta i do portretu jak najbardziej przede wszystkim jasny jest.:-)

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Ja osobiście zafundował bym sobie C 85mm f 1/8 ,fakt że nie miałem go w łapach ale z tego co opisują na forach to podobno żyleta i do portretu jak najbardziej przede wszystkim jasny jest.:-)
    A czy nie będzie za długi trochę. Z cropem to już jest 136 a wtedy kąt jest trochę malutki

Dopiero zaczyna Awatar bartoszsowa
    Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

Nie prawda kit na 18mm imho to zajefajne szkiełko, ponad rok śmigałem na kicie i jestem zadowolony z niego 8)

Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

A czy nie będzie za długi trochę. Z cropem to już jest 136 a wtedy kąt jest trochę malutki

Tak jak pisałem nie miałem go w łapach i nie dane mi było pobawić się tym szkłem jednak myślę że te 85mm jest w sam raz,fakt z cropem ciasno ,ponadto stałka to inny charakter pracy,chodzi o samo kadrowanie, zawsze można się nieco wycofać.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów