Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Zoomy vs. Stałki vs. Portret

Question Zoomy vs. Stałki vs. Portret

Witam,
    mam lekki dylemat (archiwum przejrzalem :wink i zwracam sie do Was...
    Od jakiegos tygodnia jestem szczesliwym (AF dziala ) posiadaczem 20D.
    Juz jakis czas temu zdecydowalem sie na Tamrona 28-75/2.8 o co zreszta pytalem tu na forum.
    Mialo to byc tanie szkielko do portretu, do studia... (na poczatek, tj. mozna powiedziec, w celach edukacyjnych )
    Ale teraz sobie tak mysle? Za te same pieniadze moglbym kupic 2 stalki: Canon 28/2.8 (do calej sylwetki, ciasne studio... ) i 50/1.8... (w przyszlosci jeszcze 85/1.8, ale to pozniej... )
    Koszty podobne.... (ok 1300 -1500 zl) a zoom nozny mi nie przeszkadza...
    Jak myslicie to bedzie z jakoscia? (obejrzalem mnostwo zdjec i przeczytalem mnostwo testow itp -
    ale potrzebuje dobrej rady )
    Ktos madry kiedys powiedzial, ze nawet tania stalka moze dorownac jakoscia zoomowi z dopiskiem L.
    I ostatnie pytanie... tak sie zastanawialem nad Sigma 28/1.8 EX DG zamiast Canona 28.. w sumie cana podobna, a dopisek DG sugeruje, ze to by bylo lepsze do 20D niz stara konstrukcja Canonowska nie uwzgledniajaca problemow matryc APS-C...
    Z gory dzieki za wszelakie opinie i rady

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zamiast 28/2.8 zastanawialbym sie nad 24/2.8 ew. 35/2. oba wyraznie lepszej jakosci optycznej niz 28/2.8 a cena zblizona.

co do wyboru... jesli aparat ma sluzyc do innych zdjec niz karty testowe, to moze warto postawic na komfort? a jednak mimo wszystko, szerszy zakres daje wieksza swobode, z ktorej czasem mozna skorzystac. jakosciowo Tamron jest zupelnie niezly
    www albo tez flickr

Domyślnie

hmmm wiesz 24 to by mi nawet bardziej pasowalo niz 28 choc jest juz o 50/1.8 drozszy od 28
    Wiem ze zoom to komfort, ale w analogu bardzo lubiłem lazenie z 50tka i bylo mi z tym dobrze...
    Tamron jest niezly to wiem... ale czy mozna go porownywac ze stalkami??

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR
    hmmm wiesz 24 to by mi nawet bardziej pasowalo niz 28 choc jest juz o 50/1.8 drozszy od 28
    ano prawda. ale to bardzo sympatyczne szkielko

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR
    Tamron jest niezly to wiem... ale czy mozna go porownywac ze stalkami??
    i to i to robi zdjecia. do portretu lepiej stalki (ogolnie wieksze dziurki i z reguly szybciej nabieraja ostrosci w rogach), ale do ogolnej fotografii wygoda i mozliwosci wazniejsze. ja bym sie ograniczyl do 1.8/50 i 28-75/2.8. a kolejnosc zakupu to juz wedlug uznania
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    1ja bym sie ograniczyl do 1.8/50 i 28-75/2.8. a kolejnosc zakupu to juz wedlug uznania
    Tez to jakas mysl...
    A wiesz cos moze na temat tej Sigmy?

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Arkan ma taką Sigmę i sobie chwali, podesłał mi sampla - trochę soft focusik, ale da się ładnie wyciagnąc w PSie, bardzo akceptowalny ten sofcik . Też się zastanawiam nad taką stałką. Ale ostatnio bardziej się zastanawiam niż kupuję
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robson
    Arkan ma taką Sigmę i sobie chwali, podesłał mi sampla - trochę soft focusik, ale da się ładnie wyciagnąc w PSie, bardzo akceptowalny ten sofcik . Też się zastanawiam nad taką stałką. Ale ostatnio bardziej się zastanawiam niż kupuję
    Ja mam 20/1.8, ale podejrzewam, że jakość będzie podobna - to jest ta sama linia obiektywów 20,24 i 28/1.8. Jeśli miałbym kupować obiektyw do studia i na spacer to niewątpliwie kupiłbym zooma. W studiu i tak go przymkniesz dość mocno, a na zewnątrz będzie bardziej uniwersalny.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    J Jeśli miałbym kupować obiektyw do studia i na spacer to niewątpliwie kupiłbym zooma.
    Wiesz w studiu duzo sie nie nachodze
    Wiec zoom w studiu to imho kwestia drugorzedna...
    Choc wiadomo ze zoom jest wygodniejszy... to nie ma co ukrywac

Zreszta sam mowisz ze Tamrona trzeba dosc mocno przymknac...
    a jak bedzie ze stalkami? Jak powiedzmy przymkne do 3,5 czy 4 (z 1.8 ) .... tu juz glebia zadowalajaca a ostrosc powinna byc duzo lepsza jak w tamronie chocby....
    chyba

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robson
    Jestem na pododnym etapie. Czekam jednak na spacerzoomy
    skontruowane tak, aby były w miarę telecentryczne.
    Grunt to specjalizacja

Domyślnie

Ta, 10-300/1.8 jakosc jak Lka i za 1000 zl Moze sie kiedys doczekamy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów