Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Aparat z USA

Mieszany widok

22011961
    Guest

Domyślnie Aparat z USA

Z góry przepraszam jeśli poruszam dawno zamknięty temat.
    Przeszukałem fora i nic nie znalazłem na temat kupna Canona ze Stanów.
    Niski kurs dolara zacheca do zainteresowania się sprzętem zza oceanu.
    W zasadzie zdecydowałem się na zakup Canona Ixus 960is i czekam na tzw. okazję.
    Różnica w cenie sprzętu kupionego u nas (1400zł) a w USA (360$) jest na tyle duża, że zastanawiam się nad tym
    Jakie mogą mnie spotkać niespodzianki poza brakiem europejskiej gwarancji?
    Czy wersja amerykańska, poza innym oznaczeniem, jest taka sama?
    Czy menu obejmuje polską wersję językową, a jeśli nie, czy istnieje możliwość zainstalowania jej?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje.

22011961
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki za linka.
    W zasadzie nie interesuje mnie procedura bo aparat przywiózłby mi kolega, lecz ewentualne różnice w sprzęcie.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Ładowarka na 110V
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ladowarki sa uniwersalne 110/220, to tylko koncowka a przejsciowka 5zl kosztuje

W linku wszystko jest(gwarancja, roznice itd), tyle ze dyskusja dosc rozlegla i na wiele tematow

Domyślnie

Europejska gwarancja ?? moze wywolam burze i fale oburzenia wzniose ale cos takiego nie istnieje jak europejska gwarancja... nie wazne gdzie na swiecie kupisz jaki kolwiek sprzet, serwis firmowy nie moze odmowic ci naprawy w ramach gwarancji ale nie poruszajmy tego tematu bo tu zaraz bedzie sto postow o tym jak bardzo sie myle...

22011961
    Guest

Domyślnie

Drążę temat, co z menu, czy jest język polski?

W linku nie doczytałem się niestety odpowiedzi...:-( :sad:

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    Europejska gwarancja ?? moze wywolam burze i fale oburzenia wzniose ale cos takiego nie istnieje jak europejska gwarancja... nie wazne gdzie na swiecie kupisz jaki kolwiek sprzet, serwis firmowy nie moze odmowic ci naprawy w ramach gwarancji ale nie poruszajmy tego tematu bo tu zaraz bedzie sto postow o tym jak bardzo sie myle...
    Nie wiem jaka jest teoria ale w praktyce sie mylisz, US, JP i EU, w wiekszosci firm nie tylko canonie, maja gwarancje realizowane tylko na swoim terenie i tylko w swoich oddzialach, najprawdopodobniej oddzielnie sie rozliczaja. I watpie by to bylo niezgodne z prawem, tak wielkie firmy raczej maja legiony prawnikow. No chyba ze masz twarde dowody, z mila checia posluchamy...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Nie wiem jaka jest teoria ale w praktyce sie mylisz, US, JP i EU, w wiekszosci firm nie tylko canonie, maja gwarancje realizowane tylko na swoim terenie i tylko w swoich oddzialach, najprawdopodobniej oddzielnie sie rozliczaja. I watpie by to bylo niezgodne z prawem, tak wielkie firmy raczej maja legiony prawnikow. No chyba ze masz twarde dowody, z mila checia posluchamy...
    Widzisz, teoria wydaje się ciutek ważniejsza. Gdyż jedziesz do serwisu walisz im przepisami jak nie chcą naprawić, a jeśli masz 100% racje to idziesz do Rzecznika Praw Konsumenta i tam przedstawiasz sprawę. Gdyż firma, która znajduje się na terenie Polski, jest podporządkowana prawu polskiemu. Więc jeśli prawo stanowi, że taki sprzęt muszą przyjąć na gwarancję to inaczej być nie może.

Nie mniej ciekawi mnie skąd RYPSON ma takie informacje i czym je może poprzeć?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

22011961
    Guest

Domyślnie

OK. sprowokowaliście dyskusję.:wink:
    Nie chcę się wymądrzać, ale jestem prawnikiem z wykształcenia, i to co robi Canon,nieuznając amerykańskiej gwarancji w Europie, jest niestety legalne!
    Kupując produkt za oceanem zawieramy umowę cywilnoprawną, w której wyraźnie są określone nasze prawa oraz obowiązki.Tak więc w chwili zakupu zgadzamy się co do warunków gwarancji.
    Oczywiście gdyby w prawie danego stanu wyraźnie byłoby nakazane, aby nie ograniczać praw kupującego Canon musiałby zmienić warunki gwarancji.
    Problem w tym, że amerykanie nie są tym zainteresowani a Komisja Europejska idzie na rękę japończykom utrudniając legalny handel elektroniką z USA.
    Wracając do interesującego mnie tematu, czy są różnice pomiędzy obiema wersjami tj. amerykańską a europejską, oraz językiem menu?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów