Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Obiektyw na pokazy lotnicze...

MIDO
    Guest

Domyślnie Obiektyw na pokazy lotnicze...

Witam!!

Od dłuższego czasu szukam po sieci, czytam... i chyba potrzebuję porady. Praktycznie co roku jeżdżę na pokazy lotnicze (Air Show) i w tym roku będę musiał kupić długiego zooma. Poczytałem sporo o Sigmie 70-300APO i Canonie 75-300USM. I teraz moje pytanie: czy w tego typu fotografii jest szansa na wykorzystanie AF (obiekty poruszające się bardzo szybko na tle nieba) czy też z góry nastawiać się na manuala (do tej pory robiłem Zenitem i wychodziło całkiem OK). Jeśli AF by odpadał to wolałbym Sigmę natomiast gdyby okazało się że AF może się wyrabiać to jest on szybszy w Canonie.....
    Aha - podpięte toto ma być do 350D

POZDRAWIAM!!

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIDO
    I teraz moje pytanie: czy w tego typu fotografii jest szansa na wykorzystanie AF (obiekty poruszające się bardzo szybko na tle nieba) czy też z góry nastawiać się na manuala
    Z opini krazacych po sieci wynika ze sigma ma wolny AF i moze sie nie wyrabiac. Natomist canon z silniczkiem USM jest super szybki a dodatkowo bezszelestny.
    Zamiast tego 75-300 poradzilbym moze 100-300USM.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 19-04-2005 o 11:19

MIDO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    Z opini krazacych po sieci wynika ze sigma ma wolny AF i moze sie nie wyrabiac. Natomist canon z silniczkiem USM jest super szybki a dodatkowo bezszelestny.
    Zamiast tego 75-300 poradzilbym moze 100-300USM.
    No tak ale czy mimo szybkiego AF będzie szansa wykorzystać go do obiektów poruszających się z prędkościami rzędu 500-600 km/h na tle mało kontrastowego nieba - AF da radę tak szybko wyostrzyć??

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pozwole sobie zaprezentowac zdjecia autorstwa Tomasza Golisnkiego (mam nadzieje ze sie nie pogniewa). Cos specjalnie dla Ciebie. Wszystkie chyba wlasnie z Canona 100-300 http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/7/5/index.html

MIDO
    Guest

Domyślnie

Pozwole sobie zaprezentowac zdjecia autorstwa Tomasza Golisnkiego (mam nadzieje ze sie nie pogniewa). Cos specjalnie dla Ciebie. Wszystkie chyba wlasnie z Canona 100-300 http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/7/5/index.html
    Oooo widzę że trafiłem na kogoś z podobną pasją :-))). Pozostaje zapytac Go o szczegóły...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oooo widzę że trafiłem na kogoś z podobną pasją :-))).
    No to zajzyj jeszcze tu Gdzie focić samoloty

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

MIDO - trafiles w "slaby" punkt kilku forumowiczow

MIDO
    Guest

Domyślnie

No to zajzyj jeszcze tu Gdzie focić samoloty
    O żesz...... widzę że więcej tu takich zapaleńców jak ja....
    Ja jeżdżę prawie od zawsze ;-) do Czech (najpierw Hradec Kralove - teraz przeniesione do Brna) - mistrzostwo świata - no może z miejsc gdzie byłem czeski CIAF przewyższa rozmachem tylko ILA w Berlinie ale żadne polskie pokazy nie umywają się do czeskich...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Oooo widzę że trafiłem na kogoś z podobną pasją :-))).
    Ooo, i ja, i ja! ;-) http://www.ais.pl/~muflon/gallery/3/index.html

MIDO
    Guest

Wink

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    MIDO - trafiles w "slaby" punkt kilku forumowiczow
    Wiem ale wydaje mi się że pytanie sformułowałem jasno i konkretne i oczekuję odpowiedzi w ściśle określonym zakresie - nie chcę wiedzieć "który jest lepszy" tylko który jest lepszy do określonego (możemy przyjąć - specyficznego) celu.... ufffff

POZDRAWIAM!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów