Moje uwagi:
panorama 1
1. krzywy horyzont / robione pod kątem innym od prostego w stosunku do linii nabrzeża - wpływa to niekorzystnie na odbiór perspektywy (wydaje się krzywe)
2. nieciekawy kadr - za dużo góry, za mało dołu + złe proporcje obrazu (tu pasowałoby np. 2,2:1)
3. niedoświetlone - drugie zdjęcie jest dużo lepiej naświetlone
panorama 2
1. krzywy horyzont
2. kadr, proporcje obrazu
To nie są panoramy w sensie technicznym, bo takie robi się z >1 zdjęć.
Ostatnio edytowane przez Sempoo ; 13-12-2007 o 17:52
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Witam... to moja pierwsza panoramka... w prawdziwym słowa znaczeniu z 2 fotek sklejona...
http://plfoto.com/1418249/zdjecie.html
Jakościowo średnia bym rzekł bo jakies duże szumy mi się zrobiły pomimo ISO 100 no i może trochę się jakość dodatkowo pogorszyła poprzez sklejanie programem bo on obraca zazwyczaj troche zdjecia, żeby je do siebie dopasowac i wtedy traci się również jakość... rozmiary obrazka to 850 x ... bo szerszego na plfoto wstawic nie można ale da się zobaczyć jeśli można to również proszę o komentarz![]()
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Zgadzam się, z tym że ten lekki przechyl w lewo na drugim to może być kwestia perspektywy, a nie przechyłu aparatu, przecież na zdjęciu nie widać horyzontu, a tylko linię brzegu, która nie musi być przecież prostopadła do osi obiektywu. Poza tym przy takim kadrze można wyprostować zdjęcia na komputerze, co tutaj bym doradził razem z obcięciem z góry i dołu.
Nie szkodzi, że jedno zdjęcie, to są panoramy w klasycznym znaczeniu tego słowa.
Po pierwsze, jak już poprzednicy zaobserwowali to nie są panoramy a jedynie pojedyncze zdjęcia. Owszem - jeśli byś chciał mógłbyś im nadać bardziej przyjazny panoramom format (preferuję 18:8). Przy okazji croppowania załatwiłbyś od razu sprawę krzywego horyzontu.
Druga sprawa - paskudne abberacje rzucają się w oczy, nie sprawdzałem exifa jednak myślę że wyższa przysłona załatwiłaby sprawę (jeśli KIT to polecam w okolicach F8).
No i trzecie - ja mam zboczenie co do ostrości :-) MYDŁO!
Postaraj się jeszcze raz ustrzelić ten widoczek stosując się do moich skromnych rad - okolica ładna - jest szansa na całkiem miłe zdjęcie!