Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 15 of 15

Thread: ocena panoramy

Piotrekp
    Guest

Quote Originally Posted by minek View Post
    Powinieneś poczytać nieco o fotografowaniu.

Masz racje z tym czytaniem. Na pewno skorzystam z Twojej rady .
    Ale rowniez jestem ciekaw opinii forumowiczow. Macie na pewno duze doswiadczenie, wiec licze na wasze rady

pozdrawiam

Początki nałogu Sempoo's Avatar

Moje uwagi:

panorama 1
    1. krzywy horyzont / robione pod kątem innym od prostego w stosunku do linii nabrzeża - wpływa to niekorzystnie na odbiór perspektywy (wydaje się krzywe)
    2. nieciekawy kadr - za dużo góry, za mało dołu + złe proporcje obrazu (tu pasowałoby np. 2,2:1)
    3. niedoświetlone - drugie zdjęcie jest dużo lepiej naświetlone

panorama 2
    1. krzywy horyzont
    2. kadr, proporcje obrazu

To nie są panoramy w sensie technicznym, bo takie robi się z >1 zdjęć.
    Last edited by Sempoo; 13-12-2007 at 05:52 PM.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Początki nałogu tom170's Avatar

Witam... to moja pierwsza panoramka... w prawdziwym słowa znaczeniu z 2 fotek sklejona...

http://plfoto.com/1418249/zdjecie.html

Jakościowo średnia bym rzekł bo jakies duże szumy mi się zrobiły pomimo ISO 100 no i może trochę się jakość dodatkowo pogorszyła poprzez sklejanie programem bo on obraca zazwyczaj troche zdjecia, żeby je do siebie dopasowac i wtedy traci się również jakość... rozmiary obrazka to 850 x ... bo szerszego na plfoto wstawic nie można ale da się zobaczyć jeśli można to również proszę o komentarz
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by fabio View Post
    ja nie jestem jakims specjalista bo tez zaczynam ale sprobuje pomoc moge sie mylic po:
    I. to statyw bo 1 leci w prawo a 2 w lewo
    II. na pierwszym za duzo dolu i w obydwuch za duzo nieba
    III. w 1 po lewej stronie drazni mnie niebieskie swiatlo
    IV. kompresja troche wali
    V. nie zalamuj sie foc i ogladaj fotki na forach
    pozdrawiam :-P
    ps. nie jest az tak zle
    Zgadzam się, z tym że ten lekki przechyl w lewo na drugim to może być kwestia perspektywy, a nie przechyłu aparatu, przecież na zdjęciu nie widać horyzontu, a tylko linię brzegu, która nie musi być przecież prostopadła do osi obiektywu. Poza tym przy takim kadrze można wyprostować zdjęcia na komputerze, co tutaj bym doradził razem z obcięciem z góry i dołu.

Quote Originally Posted by bartheq View Post
    Zacznijmy od tego, ze to nie sa panoramy tylko pojedyncze zdjecia (:
    Nie szkodzi, że jedno zdjęcie, to są panoramy w klasycznym znaczeniu tego słowa.

Coś już napisał

Po pierwsze, jak już poprzednicy zaobserwowali to nie są panoramy a jedynie pojedyncze zdjęcia. Owszem - jeśli byś chciał mógłbyś im nadać bardziej przyjazny panoramom format (preferuję 18:8 ). Przy okazji croppowania załatwiłbyś od razu sprawę krzywego horyzontu.

Druga sprawa - paskudne abberacje rzucają się w oczy, nie sprawdzałem exifa jednak myślę że wyższa przysłona załatwiłaby sprawę (jeśli KIT to polecam w okolicach F8).

No i trzecie - ja mam zboczenie co do ostrości :-) MYDŁO!

Postaraj się jeszcze raz ustrzelić ten widoczek stosując się do moich skromnych rad - okolica ładna - jest szansa na całkiem miłe zdjęcie!

Page 2 of 2 FirstFirst 12