x Miłosz: To jest crop 100% jeno przeskalowany do mniejszych rozmiarów-tak by można dało się go załadować na forum. Jeżeli chcesz - podeślę Ci RAWY z niektórymi ujęciami i ocenisz sobie jak się to szkło sprawuje.
x Miłosz: To jest crop 100% jeno przeskalowany do mniejszych rozmiarów-tak by można dało się go załadować na forum. Jeżeli chcesz - podeślę Ci RAWY z niektórymi ujęciami i ocenisz sobie jak się to szkło sprawuje.
W takim razie gratuluję! Masz b. dobry obiektyw.
Żałuję, że ja nie trafiłem tak od razu...
Chętnie obejrzę RAWy - mkrz@interia.pl
Canon i stara Minolta
Miłosz, sprawdź swoje body, bo tracisz czas na dywagacje. Wydaje się oczywiste, że problem jest na poziomie body. Ja onegdaj z mojej 70-200 na 350 też byłem nie do końca zadowolony po wyjściu od sprzedającego. Dziś wiem jakim byłem profanem.
Wysnuwanie ewidentnych prawd na podstawie jednostkowego przypadku (nie sprawdziłeś całej serii szkieł, ale 3 o ile pamiętam) jest naturalną reakcją sfrustrowanego człowieka. Trafił ci się felerny egzemplarz - cóż, przyroda. To tylko wytwór ludzkich rąk. Podejrzewam, że w partii tych szkieł takich felerów może być więcej. Nie widzę w tym niczego skandalicznego. Zwłaszcza, że wymieniłeś szkło bez problemu.
Zgadzam się z Tobą.
Mówię tylko, że skoro to przytrafiło się mnie, może przytrafić się każdemu kupującemu i należy się do tego przygotować (testy przed zakupem).
Mówiąc szczerze, nie jestem jedynym sfustrowanym nabywcą 24-105L...
Czytając opinie użytkowników tego szkła na zagranicznych i krajowych forach natknąłem się nie raz na opinie opowiadające o wysyłanych do serwisu szkiełkach, gdzie je kalibrowano, lub wymieniano na nowe...
Myślałem wówczas tak, jak Ty - niby dlaczego ma się to przytrafić mnie...?
To tylko kilka szkieł - reszta musi być przecież dobra! W końcu to Canon!
Dzisiaj zalecam daleko idącą ostrożność, nic więcej.
Mam nadzieję pracować z wymienionym szkiełkiem długo i owocnie :-)
Pozdrawiam
Canon i stara Minolta
to jest dobrze????
tu masz crop 100% f/4.5 z EF 28-135..
chcesz oryginał?
Heniek
Miłosz : Jak robiłeś Swój test to wyłączyłeś ISa ?
No właśnie. Nie chcę nikogo ganić, ale często mam sposobność widzieć jak ludzie testują obiektywy na ostrość czy też FF,BF. Nie dziwię się, że kiszki im wychodzą. W wielu przypadkach biorę ten sam obiektyw z tym samym aparatem i... okazuje się, że wszystko jest ok. A jak potrafią "fukać" tacy fachowcy jak im się uwagę zwraca? No i czasami takie są tego wnioski, że szkło jest do **** a tak naprawdę ciała daje fotograf.
Piszę to ogólnie, nie do konkretnej osoby. Czasami warto wziąć na uspokojenie i fachowo taki test sobie zrobić na spokojnie.
FOTOINKWIZYTOR