I tu sie z kolega zgadzam po wielokroć. Ale życie bywa inne
Miałem zajecia z marketingu z gościem, któy amatorsko sie bawił w fotografię. Coś tam sobie pobadał i wyszło mu, że wystarczy przy produktach hobbistycznych (typu foto, sporty, itp.) dodaś słowka: pro, semipro-, luxury, itp. bez jakiejkolwiek ingerencji w budowę - by można było podnieśc cenę o 30-40% bez żadnego kłopotu.
O ile zatem podnosi sie cenę przy ingrerencji w budowę ?
Kłopot w tym, że liczba ludz, których stać na obiektywy z najwyższej pólki Canona rośnie w dużym tempie, stąd produkcja musi sie odbywać kosztem jakości. Nie w kwestii konstrukcji, bo ta w L'kach jest przemyślana - tylko w kwestii wykonania.
I tu dochodzimy do problemu - nam sie wydaje, że za 1000 USD powinniśmy mieć szkło sprawdzone na wszelkie sposoby, zaś canon przyjmuje ryzyko, że "ileśtam" procent może być spie****. Bo to taka sam masówa jak inne tylko z troche lepszych materiałów.
brodafidela
Żyjemy w czasach, kiedy zepsute rzeczy sie wyrzuca a nie naprawia, bo taniej wychodzi kupić nowe, lub szansa, że naprawione bedą dobrze działać jest znikoma. A konstuktorzy rzeczy, planują też ich żywotnośc i to broń boże jak najdłuższą (taką w sam raz).
Więc jeśli ktoś sie łudzi, że swoim canonem serii L ze wszelkimi dodatkami typu: IS, USM, V6 TDI, BiTurbo, itp., (za który zapłacił więcej niż jego ojciec za starą bronice z szerokim kątem i cała ciemnią), będzie focił do końca swych dnia a potem przekaże dzieciakom jako początek wielkiej przygody- to niech sie nie łudzi.
Dzisiaj nie produkuje sie rzeczy, do przekazywania pasji ani w spadku, choć płaci sie za nie tak, jakby miały przetrwać co najmniej 3 pokolenia.
brodafidela
Zamieszczone przez Miłosz
Chłopie, ale Ty się miotasz. Jak sam mówisz trafiłeś na złe szkło, które na puszce kolegi jest ekstra. Wyciągnij logiczne wnioski a nie narzekaj na szkło.Zamieszczone przez Miłosz
I am FX
Sorki
Nie czytałem wszystkich Waszych uwag.
Kiedy pisałem odpowiedział tylko janmar.
Myślę, że teraz wszystko wyjaśniłem jak należy.
Fotek testowych ze studia (plików) nie mam i już miał nie będę.
Moje pytanie o kręcenie obiektywem (serwisowe) nadal jest bez odpowiedzi...
Canon i stara Minolta
To odpowiedz na resztę pytań![]()
Oto zdjęcie z tego obiektywu: ISO-100, czas 1/250, przysłona 4,5, ogniskowa 85mm, aparat Canon 10D. Ja specjalnie jakiegoś mydła nie widzę....Działa ono dobrze z 10D i z 40D. Bez żadne kalibracji.
to jest dobrze????
tu masz crop 100% f/4.5 z EF 28-135..
chcesz oryginał?
Heniek