Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon 580EXII manualne wyzwolenie blysku poza aparatem

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sek w tym ze ja umiem poslugiwac sie lampa, tylko nikonowa :P chodzi mi o manualna obsluge lampy bez umeiszczania jej w apracie, neistety instrukcja i forum traktuja ten temat po macoszemu. A lampy jeszcze nie posiadam i odpowiedz na te kwestie jest dla mnie decydujaca - czy zakupie te lampe czy tez nie. Ku jasnosci

chce dowiedziec ise trzech rzeczy:

1. jaki rodzaj blysku jest wyzwalany po nacisnieciu przycisku PILOT (ten czerwony) - czy jest to tak jak powiedzial kolega iktorn - pelen blysk lampy zgodnie z zadanymi ustawieniami manualnymi, czy tez jest to blysk kontrolny czy tez przedblysk testowy (tak jak w instrukcji)

w obliczu powyzszego pojawiaja sie tez dwa pytania

2. jak uzyskac blysk flasha manualny (flash odlaczony od aparatu) zgodnie z zadanymi ustawieniami czyli np. 50mm, 1/16 i czy w ogole jest to mozliwe
    3. jak uzyskac blysk flasha pomocniczy (czyli takie slabe mrugniecie) i czy to jest mozliwe

mam nadzieje ze teraz wszystko jest jasne
    niestety w polskiej ani angielskiej wersji instrukcji (a sa dostepne dla mnie tylko te od 580EX) niewiele jestem w stanie sie na ten temat doczytac

sb 800 nikona ma bowiem jeden przycisk ktory wyzwala flash i jeden przycisk ktory robi takie slabsze mrugniecie (moze blednie nazywam to przedblyskiem) ktore pomaga w ustawieniu ekspozycji, ostrosci a w wypadku robienia zdjec w jaskiniach, bunkrach i piwnicach po prostu pomaga w przemieszczaniu sie

[edit]
    okej, sprawdzilem nomenklature. Chodzi mi wiec o wywolanie blysku testowego wedlug zadanych ustawien i blysku modelujacego bez podlaczania aparatu do body, czy to jest mozliwe. Jak rozumiem z wypowiedzi kolegi iktorn92 pierwsze jest osiagalne, jak wyglada sprawa blysku modelujacego?
    Ostatnio edytowane przez świstak ; 09-12-2007 o 18:02

Uprawnienia umieszczania postów