Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon 580EXII manualne wyzwolenie blysku poza aparatem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 580EXII manualne wyzwolenie blysku poza aparatem

przymierzam sie do zakupu tej lampy jednak mam dwa pytania

wczesniej uzywalem sb800 i potrzebowalbym dwoch funkcji

1. wlaczony flash w reku, odlaczony od aparatu - czy da sie wyzwolic blysk kontrolny?
    2. wlaczony flash w reku, full manual - da sie wywolac blysk nie podlaczywszy flasha do aparatu "recznie"

moze troche glupie pytania, ale na stronie canona nie moglem tego znalezc, nie udalo mi sie jak na razie tez znalezc instrukcji do tej lampy

edit: znalazlem blysk testowy - czy u canona blysk testowy to jest pelnoprawny blysk zgodnie z zadanymi lampie ustawieniami, czy tez blysk wspomagajacy AF? (chodzi o ten wywolywany przyciskiem "pilot")
    Ostatnio edytowane przez świstak ; 08-12-2007 o 18:00

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Tak to ten jest taki sam jak by błyskał z aparatem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jak w takim razie wywolac w tym przedblysk? Jakis probny doswietlajacy scene zeby ustawic ostrosc, etc?. Przeczytalem angielska i polska wersje instrukcji ale do 580EX i tam kloci sie to z podana przez Ciebie wersja - twierdza one ze wcisniecie przycisku pilot powoduje wyzwolenie blysku o sile 1/6-1/16

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Lampa ta nie wywołuje przedbłysku...ona z przodu ma takie czerwony plastik jest to podczerwień. Najlepiej sprawdź to w ciemnym pokoju skieruj lampę na podłogę podpięta do body i naciśnij spust w body do polowy wtedy zobaczysz. Po prostu podczerwień do tego służy. Nie wiem jak to jest w 580EX ale generalnie w tych lampach po przyciśnięciu przycisku MODE (chyba) przechodzisz do trybu w którym możesz zmieniać siłę błysku w w skali.. aa zresztą to wszytko jest na 120% w instrukcji...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez świstak Zobacz posta
    jak w takim razie wywolac w tym przedblysk? Jakis probny doswietlajacy scene zeby ustawic ostrosc, etc?. Przeczytalem angielska i polska wersje instrukcji ale do 580EX i tam kloci sie to z podana przez Ciebie wersja - twierdza one ze wcisniecie przycisku pilot powoduje wyzwolenie blysku o sile 1/6-1/16
    Oj troche dużo tych blysków. ich rodzai . funkcji i przy
    cisków naraz zawarłes w jednym pytaniu. 580 EX{580 EX II] jest fajnie i wszechstronnie opisana na tym forum .[Trzeba uzyc funkcji "Szukaj " z nagłówka] plus Google.. Tego materiału i wiedzy niezbednej do wykorzystania mozliwosci tej lampy jest zbyt duzo na jeden post.Dla przykladu AF aparatu jest wspomagany nie błyskiem palnika lampy,tylko czerwonym wzorkiem emitowanym przez czerwona "lampke" pod palnikiem.Wymaga to konfiguracji równiez z poziomu aparatu w jego Cfn.To wszystko jest w instrukcji,ale nie wiem czy mozna tylko na jej podstawie dac sobie rade, będąc poczatkujacym w temacie : ...wysoko zaawansowanych lamp błyskowych.Błysk modelujący 1sek uruchomisz przyciskiem kontroli GO na aparacie.Przedbłyski ustalajace expozycję.. no jednym słowem trzeba troche poczytac.Na forum sa koledzy mogacy odpowiedziec na kazde Sensowne pytanie, ale zeby je zadac to trzeba troche czasu poswięcic lekturze i próbom..Ja zyje w świecie światła zastanego więc na tym dla mnie EOT w tym watku.Pozdrawiam.:-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 09-12-2007 o 17:30

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sek w tym ze ja umiem poslugiwac sie lampa, tylko nikonowa :P chodzi mi o manualna obsluge lampy bez umeiszczania jej w apracie, neistety instrukcja i forum traktuja ten temat po macoszemu. A lampy jeszcze nie posiadam i odpowiedz na te kwestie jest dla mnie decydujaca - czy zakupie te lampe czy tez nie. Ku jasnosci

chce dowiedziec ise trzech rzeczy:

1. jaki rodzaj blysku jest wyzwalany po nacisnieciu przycisku PILOT (ten czerwony) - czy jest to tak jak powiedzial kolega iktorn - pelen blysk lampy zgodnie z zadanymi ustawieniami manualnymi, czy tez jest to blysk kontrolny czy tez przedblysk testowy (tak jak w instrukcji)

w obliczu powyzszego pojawiaja sie tez dwa pytania

2. jak uzyskac blysk flasha manualny (flash odlaczony od aparatu) zgodnie z zadanymi ustawieniami czyli np. 50mm, 1/16 i czy w ogole jest to mozliwe
    3. jak uzyskac blysk flasha pomocniczy (czyli takie slabe mrugniecie) i czy to jest mozliwe

mam nadzieje ze teraz wszystko jest jasne
    niestety w polskiej ani angielskiej wersji instrukcji (a sa dostepne dla mnie tylko te od 580EX) niewiele jestem w stanie sie na ten temat doczytac

sb 800 nikona ma bowiem jeden przycisk ktory wyzwala flash i jeden przycisk ktory robi takie slabsze mrugniecie (moze blednie nazywam to przedblyskiem) ktore pomaga w ustawieniu ekspozycji, ostrosci a w wypadku robienia zdjec w jaskiniach, bunkrach i piwnicach po prostu pomaga w przemieszczaniu sie

[edit]
    okej, sprawdzilem nomenklature. Chodzi mi wiec o wywolanie blysku testowego wedlug zadanych ustawien i blysku modelujacego bez podlaczania aparatu do body, czy to jest mozliwe. Jak rozumiem z wypowiedzi kolegi iktorn92 pierwsze jest osiagalne, jak wyglada sprawa blysku modelujacego?
    Ostatnio edytowane przez świstak ; 09-12-2007 o 18:02

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ten drugi jest wyzwalany tylko po podłączeniu do body. Aby go wyzwolić trzeba wcisnąć przycisk podglądu GO

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jezeli chodzi o modelujący to tylko po przyciśnięciu przycisku GO.
    Jeżeli chodzi o błysk wyzwalany poza body to dwa razy naciskasz MODE i przechodzisz do ustawień manualnych. Przyciskiem ZOOM ustawiasz ogniskową i jeszcze jakimś moc 1/ xxx. Nie ma chyba czegoś takiego jak przedbłysk. jest tylko ta podczerwień która zastępuje przedbłysk i już.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aaa i zeby błysnęło w manualu to PILOT i blyska tak jak ustawiłeś.
    Ostatnio edytowane przez iktorn92 ; 09-12-2007 o 18:29 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów