Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: AV + lampa

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Jeśli nie robie na manuału to daje korekcje na lampie ( metz) -1/3 a na aparacie +2/3 -jeśli mi tylko światło na to pozwala by za bardzo nie poruszyć.
    W innych wypadkach to polecam raw i dobrze naświetlony pierwszy plan.

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

Umieszczam zapytanie w tym wątku. Wszyscy zachwalają tryb AV, a ja mam pytanie. Czy to normalne, że na tym trybie przy ogniskowej 50mm na cropie w pomieszczeniu ustawia mi za długie czasy. 1/13 1/8 1/20 nie do utrzymania by było ostre zdjęcie (teoria mówi o około 1/80). Jak można zrobić by czasy były krótsze? Iso jakie używam to 400-800,. Jak zwiększe do 1600 to będzie już ziarno. MOże coś w ustawieniach nie tak?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zainwestuj w jaśniejsze szkło, otwórz bardziej przysłonę albo spraw, żeby było więcej światła w pomieszczeniu. Cudów się spodziewasz?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

Nie spodziewam się cudów ale się dokształcam na bieżąco. Szkło ma jasność 1,4 :-) Jaśniejsze już tylko 1,2 (bo 1 chyba nie produkują)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ale zdajesz sobie sprawę, że przy konkretnym ISO, konkretnej ilości światła w otoczeniu i konkretnej przysłonie, jest też konkretny czas dający prawidłową ekspozycję. To, że czasami bywa on długi i wymaga np. użycia statywu to inna sprawa. Żadne ustawienia aparatu tego nie zmienią. Doświetlaj lampą.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sj_sj Zobacz posta
    Umieszczam zapytanie w tym wątku. Wszyscy zachwalają tryb AV, a ja mam pytanie. Czy to normalne, że na tym trybie przy ogniskowej 50mm na cropie w pomieszczeniu ustawia mi za długie czasy. 1/13 1/8 1/20 nie do utrzymania by było ostre zdjęcie (teoria mówi o około 1/80). Jak można zrobić by czasy były krótsze? Iso jakie używam to 400-800,. Jak zwiększe do 1600 to będzie już ziarno. MOże coś w ustawieniach nie tak?
    Zajrzyj tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tam właśnie dogłębnie sprawa wyjaśniona
    Ja dodam tylko jeszcze coś od siebie, bo... niektórzy uważają instrukcje obsługi za coś czego nie należy tykać

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów