Jeśli nie robie na manuału to daje korekcje na lampie ( metz) -1/3 a na aparacie +2/3 -jeśli mi tylko światło na to pozwala by za bardzo nie poruszyć.
W innych wypadkach to polecam raw i dobrze naświetlony pierwszy plan.
Jeśli nie robie na manuału to daje korekcje na lampie ( metz) -1/3 a na aparacie +2/3 -jeśli mi tylko światło na to pozwala by za bardzo nie poruszyć.
W innych wypadkach to polecam raw i dobrze naświetlony pierwszy plan.
Umieszczam zapytanie w tym wątku. Wszyscy zachwalają tryb AV, a ja mam pytanie. Czy to normalne, że na tym trybie przy ogniskowej 50mm na cropie w pomieszczeniu ustawia mi za długie czasy. 1/13 1/8 1/20 nie do utrzymania by było ostre zdjęcie (teoria mówi o około 1/80). Jak można zrobić by czasy były krótsze? Iso jakie używam to 400-800,. Jak zwiększe do 1600 to będzie już ziarno. MOże coś w ustawieniach nie tak?
Zainwestuj w jaśniejsze szkło, otwórz bardziej przysłonę albo spraw, żeby było więcej światła w pomieszczeniu. Cudów się spodziewasz?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Nie spodziewam się cudów ale się dokształcam na bieżąco. Szkło ma jasność 1,4 :-) Jaśniejsze już tylko 1,2 (bo 1 chyba nie produkują)
No ale zdajesz sobie sprawę, że przy konkretnym ISO, konkretnej ilości światła w otoczeniu i konkretnej przysłonie, jest też konkretny czas dający prawidłową ekspozycję. To, że czasami bywa on długi i wymaga np. użycia statywu to inna sprawa. Żadne ustawienia aparatu tego nie zmienią. Doświetlaj lampą.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Zajrzyj tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
Tam właśnie dogłębnie sprawa wyjaśniona
Ja dodam tylko jeszcze coś od siebie, bo... niektórzy uważają instrukcje obsługi za coś czego nie należy tykać![]()
![]()