Dwa dzisiejsze portrety 200@2.8 (nie najwyższych lotów - to tylko próby) co prawda mocno skompresowane:
http://img110.imageshack.us/img110/3258/200f282if9.jpg
http://img49.imageshack.us/img49/2958/200f281rd8.jpg
Dwa dzisiejsze portrety 200@2.8 (nie najwyższych lotów - to tylko próby) co prawda mocno skompresowane:
http://img110.imageshack.us/img110/3258/200f282if9.jpg
http://img49.imageshack.us/img49/2958/200f281rd8.jpg
Dziekuje, przez moj notoryczny brak czasu rzadko aktualizuje stronki, ale zima idzie dlugie wieczory powinny sprawic ze aktualizacja sie pojawi![]()
Moze przytocze opinie znajomego ktory kiedys fotografowal zarowno jednym jak i drugim: identyczne klimatycznie z subiektywnym wskazaniem na 135. Bo latwiej uzyskac nieporuszona fotke i ze bokeh dla niego byl przyjemniejszy ze 135. Ja osobiscie w jednym momencie nie mialem do testowania. Ale jedno moge ci powiedziec ze kazdej stałki trzeba sie uczyc, znaczy sie fotografowania kazda stałką.:-) Z mojego podwórka powiem tak, kiedys umialem dobrze 50 i jej naduzywalem, a teraz 35 i 85 uwielbiam a 50 nie wyciagnąlem z kufra od 3 m-cy i cały czas mam FF. Powyższy wywód jet po to aby Ci pokazac ze testy 2 roznych ogniskowych w tym samym momencie sa bez sensu. A z innej beczki to wywolam tutaj Pawła do dyskusji: 200/2,8 a 70-200... niby ten sam zakres a ..?![]()
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Dziękuje michalb za próbki. Fajne ujęcia. Przypominają mi sie nasze walki ze ssaniem palca u mojego syna, ale on był wtedy dużo starszy. Jakie były czasy migawki przy tych zdjęciach (czy przysłona to 2.8 i czy robione z ręki)
tdf jesli klimat jest zbliżony to bardzo dobra nowina ale po samplach od michalb wnioskuje, że jest bardziej "miękkie". Jestem ucyfrowiony dopiero od kilku tygodni i ciagle lekko drażni mnie ta "sterylność" po wyostrzeniu.
Nie ma sprawy. To ja dziękuję, dzięki temu wątkowi spróbowałem tego szkła do portretu i chyba nie skończę na tym.
Na miękkość składa się wiele czynników:
1. Przysłona 2.8, między 2.8 a 4 jest zauważalna różnica, choć mnie prawdę mówiąc wystarcza 2.8 - przy portrecie wolę małą GO niż żyletę. Generalnie nie jestem fanatykiem ostrości.
2. Czas 1/60s i zdjęcie z ręki (lampa też oczywiście była, ale i tak spadek kontrastu krawędzi jest, choć klasycznego efektu poruszenia nie widać)
3. ISO 400 - w 400D spadek ostrości w porównaniu do 100 też jest zauważalny
4. Duża kompresja - zdjęcie w pełnej rozdzielczości ma 0,5MB!
Biorąc pod uwagę 2-4 nawet na 2.8 można więcej wyciągnąć z tego szkła.
Acha zapomniałem o tym, że to jest PictureStyle: Neutral - sharpness 0, czyli z tego co pamiętam zupełnie bez wyostrzenia.
Czy ktos madry zyciowo moglby mi pomoc w wyborze ?
chcialbym kupic "niedrogie" tele do sportu (zeglarstwo[zapewne najczesciej z motorowki], lekka atletyka, gimnastyka, kolarstwo, lyzwiarstwo itp) Moj typ to 300 f4 IS ale rozpatruje tez 400 f5,6 - szklo podpiete bedzie pod 1d mkII
Czy ktos trzymal obydwa, pracowal nimi z reki i moglby powiedziec cos o szybkosci af, odwzorowaniu kolorow, bohek i ostrosci? Bylo by tez cudownie jak by ktos rozpatrzyl ich szczelnosc. Bylo by cool uslyszec cos od kogos kto pracuje na tym sprzecie a nie odsylaczy do optyczne.pl
Z gory dzieki za odpowiedz.
odnosnie watku, to moze kup tc 1.4 i podepnij do 135tki.
400tka jest do pracy tylko w dobrych i bardzo dobrych warunkach oswietleniowych. z motorowki to raczej ciezko trafic z taka dluga lufa i tak malym katem widzenia.. z drugiej strony IS w sporcie jest niespecjalnie potrzebny. ja wybralem 400tke i czekam na lato, zeby uzyc![]()
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-02-2008 o 19:56
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
tez nie focilem jeszcze lekkie atletyki drogowej - zgryw :P
a jak z ostroscia i szybkoscia w twojej 300 bez isa ? podobno ta 300 non is byla bardzo kozacka (lepsza jakosciowo niz ta z is)