Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: EF 200/2.8 lub 300/4 lub 400/5.6

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie EF 200/2.8 lub 300/4 lub 400/5.6

Witam

Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze mojego pierwszego tele. Używam tylko stałek i najdłuższa ogniskowa jaką obecnie posiadam to EF 135/2.
    Obiektywu chciałbym użyć do portretów "charakterystycznych " robionych z pewnej odległości obejmujących całą postać lub znaczną jej część, ew. zbliżenia partii postaci przy jednoczesnym zachowaniu wrażenia "bliskości" fotografowanej postaci. Jeną z najważniejszych cech (dla mnie) jest ostrość w strefie ostrości (gdzie znajduje się fotografowany obiekt) i jednocześnie JAKOŚĆ rozmycia tła.
    Proszę o porady.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

człowieku, ale ty mówisz o kompletnie różnych szkłach
    200mm i 400mm to kompletnie inna bajka
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem jak sobie wyobrażasz te portrety, ale to już nie moja sprawa. Zresztą sam nie mam pojęcia o tej dziedzinie fotografii
    Co do obiektywów, to 200/2.8 L bym odrzucił, ze względu na najmniejszą różnicę w stosunku do tego co posiadasz oraz sporą ułomność w zakresie ostrości.
    Natomiast zastanowiłbym się nad starymi, manualnymi Zeissami 200/2.8 czy nawet 300/4 (jeśli Cię to bawi). Co prawda również nie są to demony ostrości, ale w moim odczuciu posiadają dużo ciekawszą plastykę obrazu i rozmycie, na którym Ci zależy. Pozostałe z wymienionych obiektywów Canona (300/4 i 400/5.6) mają wg mnie bardzo dobrą ostrość, kolory i kontrast, ale w stosunku do Zeissów są zbyt "aseptyczne"...

Domyślnie

a 300/2.8?
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    a 300/2.8?
    Jeśli o mnie chodzi, to nie miałem tego cuda w ręce, nie wspominając już o fotografowaniu. Domyślam się, że to b. udany obiektyw, choć pewnie już trochę innej kategorii cenowej...

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jotes25 dziękuję za opinię. A co sądzisz o EF 300/4 z konwerterem 1.4. W ten sposób "załatwiłbym" 2 ogniskowe.

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    a 300/2.8?
    Niestety to zbyt drogi obiektyw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekh Zobacz posta
    jotes25 dziękuję za opinię. A co sądzisz o EF 300/4 z konwerterem 1.4. W ten sposób "załatwiłbym" 2 ogniskowe.
    Wg mnie to dobry pomysł. Na codzień używam w ten sposób 300/4, co prawda wersji IS, więc powinieneś być zadowolony. Stracisz też nieco na prędkości AF, ale to chyba nie jest istotne w zastosowaniach, o których myślisz.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

PRZY ZAŁOŻENIU ŻE SPRZET MA BYĆ DO PORTRETÓW TO ja bym brał wyłącznie 200 2,8 pozostałe a więc 300/4 i 400 5,6 to juz raczej sprzety do fotografowania przyrody lub sportu - generalnie z modelka lepiej rozmawia się bez uzycia megafonu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

brawo, Paweł w końcu głos rozsądku
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Naprawdę nigdy nie widzieliście portretów robionych teleobiektywami? To bardzo ciekawy rodzaj fotografii pokazujący prawdziwe typy ludzkie w realnych sytuacjach, a nie plastikowe niunie upozowane w studio. Megafon raczej zbędny jest w takiej fotografii, chyba, że rzecz dzieje się na placu więziennym...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów