Na poczatku gada o porownaniu kilku aparatow canona.
300D - 7 punktow
350D - tez 7 pol af
400d - 9 pol, lepsze krycie,
20D - dodano kolko do pomiaru swiatla
30D - t samo
40D - to samo, ale jako krzyzowe, dodano ISO w oczodolo ;p
1d - iso, wieksze krycie,
5d - 96% pokrycia, najwieksze okienko,
Wykres to pole krycia.
Pozniej masz porownanie jasnosci podgladu (kurde slowo mi z glowy wylecialo)
Nastepnie masz porownanie pola krycia i cropowanie na przykladzie zaby.
Kolejne jest porownanie Mpix ktore chyba kazdy zna.
Po drodze zachwalaja DIGIC 3 w 40D
Kaczka to ISO test, i koles mowi o tym ze zbudowal scene ktora widzisz.
I pokazuje kolejne wartosci iso wyzwalane radiowo. (strzal nie iso)
Kolejno: 100,200,400,800,1600,3200, takie masz obrazy.
I zaraz porownanie 100% crop.
(oczywiscie ciezko porownac iso gdy jest komprecja filmu)
Za chwile porownanie iso 3200 dla kilku aparatow (podpisane ;p)
(to pisze ja: 30D lepsze niz 40D?)
Wykres po kaczce to porownanie szumu w liczbach dla roznych aparatow.
Jako punkt wyjscia podano iso dla 40D. Kolejne slupki to mniejsze iso
Kolejny test to tablice testowe. Powtorka testu. Chyba nie musze tlumaczyc, koles opowiada co na ekranie. Dla pierwszego ISO moi iz podobnie. Dla iso 1600 koles cos mowi ze cos sie dzieje na czarnym ale nie wiem na korzysc ktorego aparatu. I podobnie 3200.
Chwile pozniej mowi o kolejnych testach ktore przeprowadzil, ale mowi za bardzo techniczno-fotograficznie dla mnie, nie znam pojec. Moze Rafal zrozumie.
Kolejny test to jakos zdjec.
Widac co w tescie uzyl, sam o tym opowiada. Testy robi na kilku obecnych aparatach. W manualu dla kazdego aparatu ustawia te same parametry. On mowi ze optycznie nie zauwazyl roznic.
Test zegarkowy. Podlacza IR-transmiter i MLU, coby nie wprowadzac bledow lustra. (drgania, wiecie o co chodzi, pisze na szybko). Opowiada ze nawet przy powiekszeniach na dobrym monitorze nie zauwazyl wiekszych roznic. Za chwile iso test. Podobnie.
Slupki nie wiem co to jest. Wieksze dla raw, mniejsze dla jpg. Ale nie wiem czego dotycza.
Nastepny test chyba wiadomo, porownanie raw i jpg.
Podsumowanie:
Porownanie organoleptyczne na poczatek, jak slychac, jaka szybkosc, porownanie menu, live view, live view na kompie, udowodnienie ze punkty af sa krzyzowe, porownanie ostrosci i servo, ktorys bajer lepiej odwzorowuje kontrastowe sytuacje (nie wiem o co chodzi, nie widzialem 2giej czesci) a reszte juz opisalem.
Mam nadzieje ze pomoglo, jak ktos nie bedzie miec czasu to w poniedzialek na szybko druga czesc pojade. Jak nie pomoglo to juz sie nie odzywam.