Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: można tym czyścic matryce?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    sam się zdziwiłem, ale mieli!
    opakowania były strasznie zniszczone, faktem jest też że producent/dostawca niezbyt dobrze przyrząd zabezpieczył w opakowaniu, bez problemu można to wyjąć z opakowania.
    To fakt - te tekturkę można spokojnie wysunąć z plastikowego opakowania.
    Mam jednak wrażenie, że kontrolne spojrzenie na samą końcówkę SensorKleara powinno od razu wyjaśnić czy to jest nówka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Czyszczę gruchą i watyczkami.Dotego lupa mala latarka i statyw jak potrzebuje trzeciej ręki.{Mam sensor swaby,pec pady, płyn eclipse oraz isopropanol.}Zawsze trzeba dobrze wydmuchać[statyw i body dziura w dół.jedną reką unieruchamiam wylot gruchy[mieszka ona grucha w woreczku z folii]
    na krawedziach gniazda bagnetu i jadę. Szybki tescik na niebo,po powiekszeniu podglad na LCD aparatu, powiekszyc obraz i szukac joystikiem [ostre zdjecie jasnej plaszczyzny na full zamknietej przysłonie]Potem watyczkiem.Zawsze tylko jeden ruch coby nie rysować i zmiana watyczka.Potem test i na ogoł poprawka.Jak juz czysto kontrolne zdjecia i juz.
    Płynów jeszcze nie musialem uzyc. Atakuję na ogół nie na ślepo lecz na wypatrzonego przeciwnika.Watyczki sa na jedno dotknięcie.sensor swaby i pec pady też.Nie wiem jak jest z sensorclearem.Czyści sie go?
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

SensorKlear ma, podobnie ja inne wyroby LensPen, formę zbliżoną do flamastra lub długopisu z zatyczką. W zatyczce znajduje się coś pewne tworzywo (gąbka), będące nośnikiem patentu LensPena, który oczyszcza końcówkę z brudu. Następuje to po założeniu zatyczki na końcówkę SensorKleara i obróceniu jej. Po obrocie końcówka czyszcząca jest jak nowa. Sprawdzone również na typowym LensPenie do obiektywów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A czy przypadkiem ta końcówka nie jest grafitowana? Albo gąbka w zatyczce? Bo jak pociągnąłem LensPenen Hamy po białym papierze to zszarzał lekko...
    .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na to precyzyjną odpowiedź zna tylko producent, gdyż można by wymyślić wiele proszków dających szary odcień na papierze nie będących grafitem
    Ale LensPen do obiektywów a SensorKlear do matryc firmy LensPen to dwie różne rzeczy. Chociażby ze względu na kształt i wykonanie końcówki czyszczącej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Na to precyzyjną odpowiedź zna tylko producent, gdyż można by wymyślić wiele proszków dających szary odcień na papierze nie będących grafitem
    Ale LensPen do obiektywów a SensorKlear do matryc firmy LensPen to dwie różne rzeczy. Chociażby ze względu na kształt i wykonanie końcówki czyszczącej.
    Nic nie przeszkadza pociagnąc parę razy po dobrym filtrze UV i zerknąc.Tak się sprawdza pedzelek do matryc [po wymyciu pędzelka].Bo co to szkodzi sprawdzic.
    A czysta UV-ka z warstwami to jest dobra rzecz do takich prób.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nic nie przeszkadza pociagnąc parę razy po dobrym filtrze UV i zerknąc.Tak się sprawdza pedzelek do matryc [po wymyciu pędzelka].Bo co to szkodzi sprawdzic.
    A czysta UV-ka z warstwami to jest dobra rzecz do takich prób.Pozdrawiam
    Bardzo dobra praktyka w stosunku do nowości - również ją stosuję.

Domyślnie

"pisak" do matryc (jak wspomniano nie mylic z tym do szkiel) ma w zatyczce pyl karbonowy (pewnie po naszemu po prostu grafit). Teoretycznie zbiera on pyl na zasadzie elektrostatyki nie pozostawiajac tego karbonowego. ...test na papierze, ktory zrobil dr11, nie liczy sie bo pyl mogl po prostu zostac w porach papieru.

Sam zastanawiam sie nad tym rozwiazaniem do matryc. Grucha nie pomaga w 100% i trzeba szalec patyczkami... tez efekt niedokladny.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    "Sam zastanawiam sie nad tym rozwiazaniem do matryc. Grucha nie pomaga w 100% i trzeba szalec patyczkami... tez efekt niedokladny.
    potwierdzam, takiego lenspena do matryc juz jakis czas uzywam i czysci matryce bardzo dobrze
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Domyślnie

Włąsnie do mnie dotarl ten lenspen, po pierwszym (trzykrotnym) przeczyszczeniu wraz z gruchą jest o wiele lepiej ale zostaly mi syfy w narożniku (na zdjęciu prawa góra) mam aparat 5D.
    Jak sobie z tym radzicie bo jakoś niedokońca tą końcówką mogę sięgnąć w narożnik.
    Chyba że w innych modelach tego nie ma?

ps: aha i jak na zdjęciu to prawa góra to gdzie to na matrycy ??
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów