Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: można tym czyścic matryce?

Uzależniony

Domyślnie można tym czyścic matryce?

Witam,
    no i przyszla pora na mnie :-) tzn. mój sprzęt,
    czy to już ktoś sprawdzal?
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=278153751
    serwisu się boję a grucha ( nie gruszka) nie pomaga :-)
    pozdr.
    Heniek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Heniek - jesteś już zdecydowany na "mokrą robotę"?
    Ja korzystam z SensorKlear
    - wygodne i skuteczne oraz tanie, aczkolwiek oczywiście można osiągnąć taki poziom zabrudzenia, że bez mopa na mokro się nie obejdzie

Uzależniony

Domyślnie

ja bym chętnie nic nie robil :-)
    dmuchanie nic nie pomaga, chyba jest jakaś plamka "tłuściejsza", myślisz że to pomoże, ładnie to wygląda ale jak to sobie poradzi z moimi śmieciami?
    chyba właśnie jakiś mop będzie mi potrzebny...
    Heniek

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

a można to robic spirytusem??
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    ja bym chętnie nic nie robil :-)
    dmuchanie nic nie pomaga, chyba jest jakaś plamka "tłuściejsza", myślisz że to pomoże, ładnie to wygląda ale jak to sobie poradzi z moimi śmieciami?
    chyba właśnie jakiś mop będzie mi potrzebny...
    Tzn. po ok. 2 latach używania 20D spostrzegłem coś ala zatłuszczenie matrycy. Przedmuchiwanie oczywiście nic nie dawało. Wyczyściłem to pięknie i bezproblemowo SensorKlearem. Skutecznie.

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    a można to robic spirytusem??
    Jest cały wątek o czyszczeniu matrycy. Jest tam wiele szczegółów.
    Spirytusem matrycy się nie czyści. Stosujesz albo specjalizowane płyny (Eclipse) albo izopropanol cz.d.a. Odsyłam do tego wątku - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4335
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 07-12-2007 o 16:06 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

heniek, przy czyszczeniu mojej matrycy miałem okazję skorzystać z zestawu szpatułek Green Clean wspomaganego gruchą z apteki i patyczkiem do uszu Zestaw przypadł mi do gustu. Szybko, sprawnie i bez bólu.
    No chociaż za pierwszym razem niezłego miałem stracha, co z tego wyniknie
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony

Domyślnie

też przerabiałem ten temat jakiś czas temu. miałem tyle syfu na 30d że dmuchanie nic nie pomagało. kupiłem GREEN CLEAN , coś bardzo podobnego jeśli chodzi o sposób czyszczenia. tylko tam jeszcze "odkurzacz" był. i pewnie przez to cena około 300zł. ale odkurzacz tyle dał co grucha. czyli nic. same patyczki/szpatułki na tej samej zasadzie bo nasączane czymś i w wygodnym do czyszczenia kształcie. no to sie wziełem za robote. apatat na stolik, podniesione lustro i do dzieła. nasaczoną szpatułką pojeżdziłem po matrycy i wyciągnąłem suchą szpatułke przeznaczoną do wycierania. okazało sie że płyn tak szybko wysycha na matrycy ze nie mogłem nadążyć żeby wytrzeć dokładnie wszystkie rogi matrycy żeby nie zostały smugi. i tak zmarnowałem pierszą z trzech szpatułek. ta mokra kilka razy tego dnia czyściłem ale te na sucho zaczeły sie strzępić to założyłem chusteczki do nosa i nimi wycierałem.
    aż wyczyściłem ale straciłem przy tym w sumie po dwie szpatułki na jeden raz. moje wrażenia są takie że nie jest łatwo za pierwszym razem wyczyścić. ale w Twoim przypadku to mniejsze pieniądze więc może warto spróbować. ja wiem że teraz jak 40d sie zasyfi to pomyśle o jakimś bardziej domowym sposobie w stylu patyczków do nosa i jakiegoś płynu. te zestawy to tylko wyciąganie pieniędzy od bojących się o swój sprzęt. a nie ma czego. szorowałem mocno matrycę i nic sie nie stało.

Uzależniony

Domyślnie

już w zasadzie po wszystkim
    właśnie wróciłem z MM, koszt Lens Pena 39 zł.
    3 minuty roboty, wylanego potu trochę więcej :-), żartuje, operacja była bezstresowa!
    Zabieg prosty jak ch....ra, przeczyściłem raz, zdjęcie na f 10(w domu z lampą) coś widać ale o wiele, wiele mniej i w innym miejscu jak przed czyszczeniem, więc gruszka i kilka dmuchnięć, coś jeszcze w jednym miejscu widać ale to już jest pryszczyk i raczej na zdjęciach będzie niewidoczny, jutro jeszcze sprawdzę w dzień na większych przysłonach.
    Myśle że spokojnie można od tego długopisu zaczynać przygodę z czyszczeniem, pieniądze też nie są duże, starczy podobno na 50 czyszczeń:-)
    mnie to pomogło..
    jedna sprawa mnie tylko niepokoi, w MM było ich 4 szt i wszystkie wyglądały tak jakby ktoś już z nich korzystał..., może się myle ale takie odniosłem wrażenie.
    Heniek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    już w zasadzie po wszystkim
    właśnie wróciłem z MM, koszt Lens Pena 39 zł.
    3 minuty roboty, wylanego potu trochę więcej :-), żartuje, operacja była bezstresowa!
    Zabieg prosty jak ch....ra, przeczyściłem raz, zdjęcie na f 10(w domu z lampą) coś widać ale o wiele, wiele mniej i w innym miejscu jak przed czyszczeniem, więc gruszka i kilka dmuchnięć, coś jeszcze w jednym miejscu widać ale to już jest pryszczyk i raczej na zdjęciach będzie niewidoczny, jutro jeszcze sprawdzę w dzień na większych przysłonach.
    Myśle że spokojnie można od tego długopisu zaczynać przygodę z czyszczeniem, pieniądze też nie są duże, starczy podobno na 50 czyszczeń:-)
    mnie to pomogło..
    jedna sprawa mnie tylko niepokoi, w MM było ich 4 szt i wszystkie wyglądały tak jakby ktoś już z nich korzystał..., może się myle ale takie odniosłem wrażenie.
    Mieli SensorKleara?
    Czemu odniosłeś wrażenie, że ktoś już korzystał z nich? W supermarketach to ludzie często tykają co się da...

Abstrahując od tego - jak dla mnie SensorKlear to rewelacja.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Mieli SensorKleara?
    Czemu odniosłeś wrażenie, że ktoś już korzystał z nich? W supermarketach to ludzie często tykają co się da...

Abstrahując od tego - jak dla mnie SensorKlear to rewelacja.
    sam się zdziwiłem, ale mieli!
    opakowania były strasznie zniszczone, faktem jest też że producent/dostawca niezbyt dobrze przyrząd zabezpieczył w opakowaniu, bez problemu można to wyjąć z opakowania.
    Heniek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów