Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: lampy canona do eos1

iob
    Guest

Domyślnie lampy canona do eos1

Witojcie ! Potrzebuję kupić 2szt lamp do eos1 . Koniecznie nowe . Z funkcją bezprzewodowego sterowania . Niby proste , ale na allegro widze 580EX ,580EX II , 580EX/mkII . Czy to jedna i ta sama lampa ? Czym sie ewentualnie różnia ? Którą polecacie i dlaczego ?
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Są dwie 580EX, a dokładniej 580EX i nowszy, nieco poprawiony model 580EXII. Poczytaj, poszukaj czym się różnią dokładniej. Z tego co mi sie przypomina to nowsza szybciej się ładuje, ma uszczelnienia, swój własny czujnik balansu bieli (chyba, jak ten czujnik jest do czegoś innego to mnie poprawcie), nie ma pokrętła do mocowania na aparacie tylko wygodniejszą "szybko złączkę". Tyle pamiętam. A jeśli polecać to tylko 580EXII, bo różnica w cenie nie jest tak bardzo znaczna, a zawsze to nowszy i lepszy model.

radvenom
    Guest

Domyślnie

A czy Twój EOS-1 to ten pierwszy z analogowych EOSów?

Ten model? (http://www.mir.com.my/rb/photography...nual/index.htm)

Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale kiedy na rynku królowała pierwsza 1ka (pierwsza z pierwszych) to czegoś takiego, jak bezprzewodowe sterowanie lampami nie istniało jeszcze. Nie chcę Cię straszyć, ale coś mi tak świta, że nie będzie Ci dane skorzystać z tego wynalazku... Obym się mylił... Chyba, że masz na myśli 1D, 1Ds albo coś w ten deseń...
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-12-2007 o 22:35

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

A to bezprzewodowe sterowanie nie zależy od lampy tylko?

radvenom
    Guest

Domyślnie

Hmmm.. No chyba nie, bo ekspozycją coś musi sterować. Jeżeli ma to być praca w trybie E-TTL to w tym momencie aparat ma swój czynny udział.

iob
    Guest

Smile lampy canona do eos1

Mój eos1 to rocznik 2002,chyba,bo w tymzż roku go kupiłem w Barcelonie.W każdy razie na pewno najnowszy,chyba,że nie jestem na bieżąco....W miejscu ,gdzie tanie wersje lustrzanek mają lampeczkę błyskową mój ma bardzo ciekawie wizualnie rozwiązaną obłą obudowę.Wiec to chyba ten ?

radvenom
    Guest

Domyślnie

Hech Ale 'JEDYNEK' to było dość sporo, od kiedy zaczęto produkować serię EOS. Analogowa EOS 1. Potem EOS 1N a na sam koniec EOS 1V. Potem zrobiło się cyfrowo-kolorowo i przybyły 1D, 1D mk II, 1D mk III i jeszcze 1Ds, 1Ds mk II i ostatnio 1Ds mk III. To którą masz w końcu?! Analogową czy raczej cyfrową?

iob
    Guest

Domyślnie

Oczywiście,że mam eos1V.Tak się człek do symbolu V przyzwyczaił i wydaje sie mu,ze inne niz V teraz nie istnieją .O "D" nie pomyslałem,bo temat zarzuciłem w poziomie "sprzęt analogowy" . I ,też oczywiście ,nie jest to ten model,który pokazałeś przez stronę www.mir........Mój to pewnie jego nastepca

radvenom
    Guest

Domyślnie

No to kupuj dwie 580EX (nie muszą być 580EX II, bo i tak nie wykorzystasz ich nowych funkcji) + transmiter ST-E2 i ciesz się życiem/sprzętem. Skoro o 1V mowa to masz wszystko, co jest niezbędne do w omawianej konfiguracji.

iob
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki ! O to,to,to..własnie! - transmitter ! - to jest temat . Wiem co to za cacko i jak wygląda ,ale załózmy,że go mieć nie będę i jedna lampa będzie w stopce aparatu...ja rozumiem,cien za fotografowaną osobą,ewentualnie rozświetlony drugą lampą(cień) , ale czy zastosowanie dodatkowo transmittera sprawi,że uzyskany efekt bedzie zdumiewający w porównaniu z "bez transmittera" ? .Nie chodzi o finanse ,ale ustawić dobrze o jedną lampę więcej to sporo straconych ujęć.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów