Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Trenowanie rąk - długie czasy

odiss
    Guest

Domyślnie Trenowanie rąk - długie czasy

Witam serdecznie po raz kolejny wszystkich szanownych Canonierów i nieCanonierów

Jakiś czas temu przeczytałem, że istnieją specjalne ćwiczenia dla fotografów/snajperów by wyeliminować drgania rąk do minimum, i przez to strzelać celniej/robić nieporuszone zdjęcia.

Czy ktoś z Was ma może jakiekolwiek informacje na ten temat, czy istnieją jakieś ćwiczenia do zorganizowania we własnym zakresie lub specjalne kursy ? Z góry uprzedzam że do wojska nie pójde, tym bardziej że stosunek do służby wojskowej mam.. hmm.. przerwany

Pozdrawiam serdecznie
    Krzysiek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Najlepiej to po prostu dużo fotografować.Jeżeli chodzi o ćwiczenia,to wszystko co dotyczy strzelectwa jest aktualne dla fotografii. Postawa,trzymanie ,mierzenie ,oddech,zmiana celu,własciwy ubiór,stosowanie podparć,pasów,maskowanie itp.Nie wiem czy jest sens trenować jak strzelec,ale przeczytac troche i przemyśleć na pewno warto.

Dopiero zaczyna Awatar DGV
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

no generalnie jak wyzej..

ja popostu robie zdjecia na bezdechu, lokcie przy sobie, lekki wykrok. Wszystkie mozliwe punkty podparcia mile widziane , slup, plot,lawka, samochod kolega (trzezwy )...
    len patentowany :wink:
    EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapał

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak pijesz mało, to przestań. Jak nie pijesz wcale to łyknij jednego, żeby ręce się nie trzęsły. Jak pijesz bardzo dużo, to nie ma szans na nie poruszone zdjęcie.
    Ot cały trening.
    Najważniejszy jest oddech i równowaga, reszta ma mniejsze znaczenie.
    Rozmawialiśmy kiedyś o równowadze przy badaniach lekarskich na prawo jazdy.
    Może proste ćwiczenie pomoże:
    Zamykasz oczy, stajesz na jednej nodze i liczysz - jak naliczysz 100 i nie upadniesz to jesteś już w tym dobry , a jak się chwiejesz to ćwiczysz do skutku.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Osoby trenujące strzelanie z broni krotkiej czesto zeby poprawic swoje rezultaty stosuja jedno proste cwiczenie. Plastikową butelkę napełnioną wodą wiesza się na nadgarstku po czym prostuje się rekę i trzyma do bólu. I tak codziennie po kilkadziesiat razy

Ponadto trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczonych możliwości ciała ludzkiego. W strzelectwie sportowym strzał musi nastąpić nie później niż 6-8 sekund od rozpoczęcia procedury celowania. Później ręka musi chwilę odpocząć gdyż drastycznie zmniejsza się celność (to jest związane o ile się nie mylę z gospodarką tlenową w mięśniach ale nie jestem specjalistą może jakiś lekarz wiedziałby dokładniej).
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zamykasz oczy, stajesz na jednej nodze i liczysz - jak naliczysz 100 i nie upadniesz to jesteś już w tym dobry , a jak się chwiejesz to ćwiczysz do skutku.[Quote]

No,ales mnie namówił. Trzy razy już próbowałem,ale jak mam zamkniete oczy to nie widzę czy się chwieję .Ciebie to ktoś obserwuje czy co Pozdrawiam:-)

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

"Uchwyt Smierci" - wkladasz lokcie obu rak do srodka paska od aparatu i rozchylasz je tak aby pasek sie naprezyl oczewiscie trzymajac aparat dlonmi. Aparat, pasek i lokcie stworza jakby trojkat. Znacznie stabilizuje puszke. Sprawdza sie gdy nie ma sie o co albo o kogo oprzec.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

A ja "wale" serią, pierwsze jest zazwyczaj nieostre, drugie lub trzecie już OK.
    Przy dłuższych szkłach dobrze jest chwycic lewą reką za prawy bark i na zgięciu łokcia oprzec obiektyw. W ten sposób helikoptery na 300mm można spokojnie z czasem 1/40 robic.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No jezeli juz porównalismy do strzelectwa.Jest takie powiedzenie ze strzelamy nogami.Nogi stabilnie ustawione we własciwej nam pozycji,zawsze ugiete w kolanach i nie wykrecamy nienaturalnie ramion ani dłoni.Chodzimy. chodzimy za celem cały czas w tym jednym najwlasciwszym dla nas ustawieniu,obracamy sie jak wilk o sztywnym karku.[Jestesmy jak elastyczna rzezba i lekko wkur...tygrys]Nogi nogi fotografują.I jeszcze jedno: ogien przerywamy tylko w dwóch wypadkach 1..cel oddalił sie poza zasięg.2. na rozkaz.3.nietypowy:niestety nie żyjemy.Wykonać.Acha jeszcze patrzenie obuoczne lub pomocnik snipera,bo zglebimy.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-12-2007 o 17:19

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

W strzelectwie istnieje pojęcie zrywania strzału
    Na spust naciskamy z równomierną siłą tak, że nie wiemy kiedy nastąpi strzał
    I nie puszczamy od razu po strzale tylko chwile trzymamy
    Nerwowe naciskanie i zwalnianie spustu powoduje poruszenie
    Nadmiernie usztywniony nadgarstek też przeszkadza

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów