Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Trenowanie rąk - długie czasy

Mieszany widok

odiss
    Guest

Domyślnie Trenowanie rąk - długie czasy

Witam serdecznie po raz kolejny wszystkich szanownych Canonierów i nieCanonierów

Jakiś czas temu przeczytałem, że istnieją specjalne ćwiczenia dla fotografów/snajperów by wyeliminować drgania rąk do minimum, i przez to strzelać celniej/robić nieporuszone zdjęcia.

Czy ktoś z Was ma może jakiekolwiek informacje na ten temat, czy istnieją jakieś ćwiczenia do zorganizowania we własnym zakresie lub specjalne kursy ? Z góry uprzedzam że do wojska nie pójde, tym bardziej że stosunek do służby wojskowej mam.. hmm.. przerwany

Pozdrawiam serdecznie
    Krzysiek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Najlepiej to po prostu dużo fotografować.Jeżeli chodzi o ćwiczenia,to wszystko co dotyczy strzelectwa jest aktualne dla fotografii. Postawa,trzymanie ,mierzenie ,oddech,zmiana celu,własciwy ubiór,stosowanie podparć,pasów,maskowanie itp.Nie wiem czy jest sens trenować jak strzelec,ale przeczytac troche i przemyśleć na pewno warto.

Dopiero zaczyna Awatar DGV
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

no generalnie jak wyzej..

ja popostu robie zdjecia na bezdechu, lokcie przy sobie, lekki wykrok. Wszystkie mozliwe punkty podparcia mile widziane , slup, plot,lawka, samochod kolega (trzezwy )...
    len patentowany :wink:
    EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapał

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak pijesz mało, to przestań. Jak nie pijesz wcale to łyknij jednego, żeby ręce się nie trzęsły. Jak pijesz bardzo dużo, to nie ma szans na nie poruszone zdjęcie.
    Ot cały trening.
    Najważniejszy jest oddech i równowaga, reszta ma mniejsze znaczenie.
    Rozmawialiśmy kiedyś o równowadze przy badaniach lekarskich na prawo jazdy.
    Może proste ćwiczenie pomoże:
    Zamykasz oczy, stajesz na jednej nodze i liczysz - jak naliczysz 100 i nie upadniesz to jesteś już w tym dobry , a jak się chwiejesz to ćwiczysz do skutku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zamykasz oczy, stajesz na jednej nodze i liczysz - jak naliczysz 100 i nie upadniesz to jesteś już w tym dobry , a jak się chwiejesz to ćwiczysz do skutku.[Quote]

No,ales mnie namówił. Trzy razy już próbowałem,ale jak mam zamkniete oczy to nie widzę czy się chwieję .Ciebie to ktoś obserwuje czy co Pozdrawiam:-)

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

"Uchwyt Smierci" - wkladasz lokcie obu rak do srodka paska od aparatu i rozchylasz je tak aby pasek sie naprezyl oczewiscie trzymajac aparat dlonmi. Aparat, pasek i lokcie stworza jakby trojkat. Znacznie stabilizuje puszke. Sprawdza sie gdy nie ma sie o co albo o kogo oprzec.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    "Uchwyt Smierci" - wkladasz lokcie obu rak do srodka paska od aparatu i rozchylasz je tak aby pasek sie naprezyl oczewiscie trzymajac aparat dlonmi. Aparat, pasek i lokcie stworza jakby trojkat. Znacznie stabilizuje puszke. Sprawdza sie gdy nie ma sie o co albo o kogo oprzec.
    Ja mam podobną technikę - kadruję i patrząc w środek kadru oddalam aparat od oczu tak, że pasek jest maksymalnie naprężony na szyi. Trochę pomaga.
    EOS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gof Zobacz posta
    Ja mam podobną technikę - kadruję i patrząc w środek kadru oddalam aparat od oczu tak, że pasek jest maksymalnie naprężony na szyi. Trochę pomaga.
    Ja z kolei dociskam aparat do glowy. Dopiero teraz pomyslalem że powinienem oddalać. Moze mi z tej glowy do aparatu....taaaak Będę robił jak TY....Ale ,ale ..pokaż zdjecia co
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    i to pomaga w wykonniu stabilnej foty ?? jeśli tak to kupuje.. ciekawe co by na to powiedział proboszcz przed ołtarzem ?? A organista musiałby walić w klawisze całą parą (by zagłuszyć ryk śmiechu w kosciele) gdyby oczywiście wcześniej z chóru nie spadł...
    Błagam.powiedz kiedy i gdzie.To będą moje pierwsze zdjęcia ślubne. A moze i w tych ślubach coś jest..
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 07-12-2007 o 03:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gof Zobacz posta
    nie wiedziałem że kompakty mają pasek na szyję..?? aaa a moze to 40D lub 1d mk III..??

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Osoby trenujące strzelanie z broni krotkiej czesto zeby poprawic swoje rezultaty stosuja jedno proste cwiczenie. Plastikową butelkę napełnioną wodą wiesza się na nadgarstku po czym prostuje się rekę i trzyma do bólu. I tak codziennie po kilkadziesiat razy

Ponadto trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczonych możliwości ciała ludzkiego. W strzelectwie sportowym strzał musi nastąpić nie później niż 6-8 sekund od rozpoczęcia procedury celowania. Później ręka musi chwilę odpocząć gdyż drastycznie zmniejsza się celność (to jest związane o ile się nie mylę z gospodarką tlenową w mięśniach ale nie jestem specjalistą może jakiś lekarz wiedziałby dokładniej).
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów