Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Paparazzi

Zablokowany

Domyślnie

radvenom.com - szacunek za ujęcie. To nie jest paparazzi foto, ale zawodowa reporterka. Zdjęcie do nagrody, ale w poważnej kategorii. Jeszcze raz - duży szacun za oko i kadr. Drastyczność pomijam, sam zawodowo muszę robić podobne klimaty.

Vitez....albo nic nie powiem

radvenom
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    radvenom.com - szacunek za ujęcie. To nie jest paparazzi foto, ale zawodowa reporterka. Zdjęcie do nagrody, ale w poważnej kategorii. Jeszcze raz - duży szacun za oko i kadr. Drastyczność pomijam, sam zawodowo muszę robić podobne klimaty.
    Himi: Dziękuję za opinię.

Mam cały cykl – sekunda po sekundzie, ale przyznam, że taka fotografia nie jest mi pisana. Rejestrując całe to zdarzenie nie było czasu na myślenie. Pamiętam tylko, jak waliło mi wtedy serce, bo adrenalina na widok wyskakującego z okna człowieka idzie w górę jak diabli. Potem zachowałem się jak prawdziwa hiena, bo sprzedałem cały reportaż jakiemuś tam wydawnictwu (mniejsza o to, – komu) i gdzieś tak po 2 tygodniach zdałem sobie sprawę, że drugi raz czegoś takiego nie powtórzę. (Nawet, jeżeli miałaby się zdarzyć taka okazja.) Nagroda należy się tak naprawdę tym ludziom, którzy narażają swoje życie, aby ratować takich szaleńców. Osobiście nie popieram takiej fotografii, ale tamten moment był silniejszy ode mnie. A sprzęt miałem pod ręką i zadziałał instynkt. Z jednej strony jest to unikatowe ujęcie, ale na konkurs wstydziłbym się wysłać coś takiego…

Zablokowany

Domyślnie

Stary, naprawdę zrobiłeś doskonałe zdjęcie.
    Bywasz na WPP? Tam takie foto ma wysoką (o)cenę

Serducho wali niemal zawsze w takich sytuacjach. Co do sprzedaży - nic zdrożnego. Nie namawiam na ten zawód, ale to, co widzę doskonale cię predestynuje. To tyle, jeszcze raz szacunek.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też nie widzę nic zdrożnego. Ani w sprzedaży, a ni w publikacji.
    Bo wiadomo, że takie zdjęcie nie pójdzie w reklamie.

Zresztą - na tej fotografii pokazany jest cały dramatyzm sytuacji - i gościu skaczący z okna i antyterrorysta skradający się...

tak jak pisałeś (a w fotografii podpis ma znaczenie) Ci ludzie ryzykują swoim życiem. My jesteśmy po to, by to także pokazać.

Uważam, że zdjęcie jest dobre i wartościowe.
    I czemuż by go nie wysłać na konkurs?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Zablokowany

Domyślnie

Ślij, taki na przykład Wielkopolska Press Foto byś mógł pozamiatać - właśnie się skończyła tegoroczna edycja.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta

Zresztą - na tej fotografii pokazany jest cały dramatyzm sytuacji - i gościu skaczący z okna i antyterrorysta skradający się...
    Antyterrorysta sie nie skrada.Jest wpięty wewnatrz mieszkania.stamtąd wyszedl na zewnatrz.Ta reszta gości tez wychodzi z mieszkania.Nasz kolega pisze że gosciu skoczyl im ponad ramionami. Czyli z poza nich i tak to wygląda..Nie chcę sie mądrzyć z fotela więc skończę.Może tylko podkreślę wagę takich zdjęc i to ze warto przezyc dyskomfort aby dac swiadectwo prawdzie.Zdjecie z najwyższej półki moim zdaniem...tak himi to reporterka.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-12-2007 o 17:34

radvenom
    Guest

Domyślnie

adamek: Dziękuję za opinię.

A w odpowiedzi na Twoją opinię napiszę tylko, że to kwestia hamulców lub mentalności. Wiem, że zaliczyłem moralną wpadkę (w mojej ocenie), choć efektem jest unikatowe na swój sposób zdjęcie. W takich sytuacjach adrenalina przeważa a człowiek zapomina o swoich wartościach. Nigdy nie zajmowałem się tego typu fotografią i na pewno nie będę się czymś takim zajmował w przyszłości, choć przyznam, że ‘wciąga’ a może i nawet uzależnia. (?)

Reportaż to dla mnie dziedzina, w której i przy której taka fotografia jest jeszcze w jakiś sposób usprawiedliwiona, bo to się wydarzyło naprawdę, ale mimo wszystko – taki materiał na konkurs się kompletnie nie nadaje. A przynajmniej w moim mniemaniu nie ma to nic wspólnego z pozytywnym przesłaniem, którego od zawsze doszukuję się w fotografii. Nie neguję reporterów i (mocnego) reportażu, bo oglądam takie rzeczy z najwyższą uwagą i szacunkiem, ale takim prawdziwym ‘Paparazzim’, który biega za ludźmi i wali im przy każdej okazji flash’em po twarzy bym być nie mógł… To według mnie fach pozbawiony jakichkolwiek zahamowań i wartości. Zaraz posypią się zapewne ‘joby’, ale każdy ma prawo do swojego zdania, więc…

himi: Nie zachęcaj mnie do Press Foto, bo to kompletnie nie moja bajka. Jak wyżej – reportaż jest dla osób o mocnych nerwach, więc nie brałbym udziału w czymś, co stoi w niezgodzie z moją naturą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Przeciez nie pisałes scenariusza.Aczkolwiek twoja wypowiedz wzbudza szacunek.Pozdrawiam.

radvenom
    Guest

Domyślnie

janmar: Szacunek dla Ciebie za zrozumienie. Uwielbiam oglądać zdjęcia reportażowe/streetphoto, ale zdecydowanie od strony widza a nie osoby fotografującej. I myślę, że dobrze jest znać swoje miejsce - choćby dzięki temu bardzo wysoko cenię osoby, które zajmują się prawdziwym reportażem.
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 06-12-2007 o 18:08

radvenom
    Guest

Domyślnie

A tak z czystej ciekawości – zadam wszystkim jedno pytanie:

„Jak Wy widzicie takich rasowych Paparazzich, którzy w butach potrafią się władować dosłownie wszędzie lub przysłowiowo - do sypialni?”

Zawsze mnie to zastanawiało, czy to moja przypadłość, że krzywo patrzę na takie postępowanie? Albo kiedy widzę program, w którym jakaś znana gwiazda idzie po ulicy a za nią (przed nią) jak rój much… Paparazzi wszędzie…

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów