Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karczmarz Zobacz posta
    cóż, koncepcja wywołania RAW-a bezpośrednio do docelowej przestrzeni jest słuszna pod warunkiem, że wszystkie operacje mają miejsce w ACR i na tym koniec. Jednak tak nie jest. Jeszcze raz przywołam chociażby najprostsze; wyostrzanie.
    w każdym innym przypadku jest to nieefektywne, ponieważ przysparza niepotrzebnej pracy.
    wg mnie najlepszym rozwiązaniem pozostaje RAW do TIFFa w przestrzeni ProPhoto. Następnie z tego pliku (TIFFa) wykonuję egzemplarz pliku do labu, internetu, publikacji.

Bardziej mnie przekonują opinie tych, którzy sugerują konwersję najpierw do TIFFa w przestrzeni ProPhoto.
    Syntetyczne przestrzenie edycyjne (sRGB, ECI, Adobe, ProPhoto itp.) nie są przestrzeniami docelowymi. Przestrzeń docelowa to przestrzeń urządzenia wyjściowego - prasy offsetowej, drukarki atramentowej/laserowej/stałoatramentowej, naświetlarki negatywów/diapozytywów, czy laserowej naświetlarki papieru fotograficznego (minilabu).

Nie istnieją przestrzenie jedynie słuszne, bo wtedy nie byłoby innych. Wszystkie mają swoje plusy i minusy, są odpowiednio dobrane do konkretnych sytuacji. Zawsze warto stosować je świadomie, na podstawie własnej wiedzy - nie zaś wedle zasłyszanych opinii.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-01-2008 o 03:13

Uprawnienia umieszczania postów