Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc

Mieszany widok

Bywalec Awatar monii

Domyślnie Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc

Witam.

Otórz od dłuższego czasu mam problem z kolorami.

Wywołuję Rawa ustawiam w programie ADOBE RGB zapisuję jako tif
    otwieram photoshopa tam kolor domyślny jest ADOBE RGB... oraz osadzony profil również ADOBE RGB.

Zapisuję zdjęcie .jpg.

Zdjęcie po wgraniu na strone internetową czy na stocka strasznie traci kolory, robi się bardzo blade i wyprane. w przegladarce windowsa jest oczywiscie ladne i kolorowe, ale juz przez firefoxa jest sprane.

wiec przerzuciłam sie na srgb.. czyli od samego początku wszedzie ustawiam sRGB.. i kolorki sa bardzo ładne.

Ale wiadomo ze jak sprzedaję je na stocku to kupujący napewno oczekują jednak RGB. (czesc z nich zapewne drukuje te zdjęcia)

Co robie źle ze zdjecia RGB robią sie takie blade w sieci, znajomi uzywaja tego profilu i nie maja z nim problemu.

pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przeglądarki internetowe nie mają modułu zarządzania barwą, dlatego wyświetlają zdjęcia zapisane w przestrzeni aRGB tak, jakby to był sRGB - co w efekcie daje wyblakłe kolory. Wglądówki służące do prezentacji w internecie powinny być konwertowane do sRGB, w przeciwnym razie będą się wyświetlać w niepoprawny sposób.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

tak też powiedział mi facet z eizo...

ale czy kupujący zdjęcia stockowe, nie będą zawiedzeni że zdjecie jest w sRGB ?

i dlaczego znajomy robi w RGB również na stocka nie ma tego problemu, jego zdjęcia sa bardzo kolorowe.( a moje blade)

pozdrawiam,

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    tak też powiedział mi facet z eizo...

ale czy kupujący zdjęcia stockowe, nie będą zawiedzeni że zdjecie jest w sRGB ?

i dlaczego znajomy robi w RGB również na stocka nie ma tego problemu, jego zdjęcia sa bardzo kolorowe.( a moje blade)

pozdrawiam,
    u mnie jest ten sam problem, zdjecie zapisane w PS do srgb idealnie odtwarza FastStone a przy RGB jest juz mniej nasycone :/

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

dokładnie i moje fotki robione w RGB sa bardzo bardzo blade...ludzie wygladają jak trupy.

A dzieki temu zdjęcia się mniej sprzedają

Zaczełam wiec robic fotki w sRGB i od razu lepiej idzie sprzedaż...tylko czy tak powinno byc :/

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszystko, co nie ma modułu zarządzania barwą będzie źle wyświetlać pliki zapisane w przestrzaniach edycyjnych innych niż sRGB. Nie ma na to rady - trzeba konwertować do sRGB jak ma wyglądać ładnie. Znajomy monii też musi konwertować do sRGB, bo cudów nie ma

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Albo nakazać ludziom używanie wersji bety Firefoksa 3 z włączonym CM

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

w PS jest taka funkcja jak save for web - tam od razu zobaczysz roznice (czyli blade kolory). Beda takie, dopoki nie skonwertujesz profilu na sRGB, o czym pisali juz poprzednicy.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No niezupełnie. Jeśli monitor ma swój profil (czyli nie jest srgb - a zazwyczaj po sprzętowym kalibrowaniu tak jest), to przeglądarki będą też źle wyświetlać srgb. Cały Windows kurde blaszka.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    No niezupełnie. Jeśli monitor ma swój profil (czyli nie jest srgb - a zazwyczaj po sprzętowym kalibrowaniu tak jest), to przeglądarki będą też źle wyświetlać srgb. Cały Windows kurde blaszka.
    Nie jest to kwestia Windowsa, tylko braku modułu zarządzania barwą w konkretnej aplikacji.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów