Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 88

Wątek: Win XP SP2 i legalnosc itp.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdaje sobie sprawe, na szczescie nie mam OEM do "zestawu" (bo kompa wyraznie zamawialem na czesci i bez plomby) a do ktorejs czesci z zestawu... ktorej? Nie wiem... nigdzie nie jest napisane w calej stercie tych papierkow (bo oczywiscie przed odpaleniem, swoim zwyczajem przejrzalem wszystkie papiery i instrukcje).
    I sie wlasnie zastanawiam czy sam mam wybrac czy tez zaptyac w sklepie do ktorej czesci kompa dali mi OEMa .

A propos SP2 w XP - jest gdzie madrze napisane ze po jego instalacji "niektore programy moga przestac dzialac" i rzeczywiscie - nie jest to zwiazane z firewallem. W ktoryms nowym Chipie czy Enterze mi sie rzucilo w oczy... i jedyna rada na to byla - reinstalowac nie dzialajace programy :O .
    Dlatego ja mam Win2000 8)

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pytanie jest wazne w przypadku kontroli policyjno-prokuratorskiej w domowym zaciszu.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Vitez, ale to jest trosze nielogiczne (niemowie, ze to Twoja wina - pewnie jakas luka w prawie albo niewiedza sprzedawcow) bo na oryginalnym XPku (i nie tylko), ktory lezy przede mna jest naklejka z napisem 'Wersja OEM. Przeznaczony do dystrybucji wylacznie z nowymi komputerami PC'
    I czegos tu nie rozumiem. Bo z tego co piszesz to nie kupiles Zestawu komputerowego tylko 'worek czesci'. Co teraz z Window$em poczac?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sprzedawanie Windowsa OEM do myszki czy tez karty grafiki to tez jest swoja droga parodia bo zgodnie z zasadami powinno sie je przedawac tylko z zestawami komputerowymi. Wynika to z zalozenia w ktorym system stanowi niezbedny do dzialania komputera element ukladanki, i jest po to zeby nie sprzedawac ludziom sprzetu, ktory de facto bez oprogramowania nie dziala (czyli idac dalej w jakims stopniu jest wadliwy). A u nas ilosc kompow sprzedawanych z systemem odbiorcom indywidualnym to bardzo niewielki procent. I najgorsze ze ludzie potrafia z tego powodu robic niezle awantury bo przywiezli kompa do domu a on nie dziala. A przy zamawianiu jak pojawialo sie pytanie czy chca zaplacic 400 zl za system operacyjny bez ktorego komp nie "ruszy" mowili ze absolutnie nie i ze sobie dadza rade

Firma w ktorej pracowalem wprowadzila taki patent ze sprzedawala kompy z zainstalowana wersja oem windowsa xp he z tym ze nie dodawali plytki z licencja dzieki czemu osoba ktora kupila kompa mogla go od razu uzywac ale po 30 dniach system sie wylaczal proszac o aktywacje. Nie najgorszy nawet kompromis ale i tak zdarzaly sie awantury ze dzialalo i nie dziala ale oczywiscie 400 zl nikt dac nie chcial.

A wracajac jeszcze o produkatch OEM do myszki to M$ niezle zarobil na panice jaka z 1,5 roku temu nawiedzila Polske ze niby jest akcja na piratow i policja buszuje po prywatnych mieszkaniach. Windows stal sie najpopularniejszym produktem kupowanym w sklepach i zarobili na tym krocie Gdyby jednak trzeba bylo sprzedac do kazdej kopii OEM'a kompa wtedy zarobki bylyby wyraznie mniejsze.

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Firma w ktorej pracowalem wprowadzila taki patent ze sprzedawala kompy z zainstalowana wersja oem windowsa xp he z tym ze nie dodawali plytki z licencja dzieki czemu osoba ktora kupila kompa mogla go od razu uzywac ale po 30 dniach system sie wylaczal proszac o aktywacje. Nie najgorszy nawet kompromis ale i tak zdarzaly sie awantury ze dzialalo i nie dziala ale oczywiscie 400 zl nikt dac nie chcial.
    ja pracowalem w firmie, ktora miala inny sposob. wgrywalismy OEMa i po zajechaniu do klienta i po pokazaniu, ze sprzet dziala formatowalo sie brutalnie dysk C. lajf is brutal ...oj trzeba bylo miec twarde serce :/

Cytat Zamieszczone przez McKane
    A wracajac jeszcze o produkatch OEM do myszki to M$ niezle zarobil na panice jaka z 1,5 roku temu nawiedzila Polske ze niby jest akcja na piratow i policja buszuje po prywatnych mieszkaniach.
    hehe pamietam do dzis haslo: CHWDP - chowaj windowsa do piwnicy

P.S.
    moze czas juz wykroic ten Offtop?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    ja pracowalem w firmie, ktora miala inny sposob. wgrywalismy OEMa i po zajechaniu do klienta i po pokazaniu, ze sprzet dziala formatowalo sie brutalnie dysk C. lajf is brutal ...oj trzeba bylo miec twarde serce :/
    Hehe a nie zrazalo to klientow ?

Swoja droga zostawienie windy na 30 dni ma jeden bardzo powazny plus. W przypadku kiedy pokazuje sie klientowi ze windows startuje i powiedzmy chodzi 3dmark czy inny soft pogladowy tak naprawde od strony serwisu nie ma sie pewnosci ze to rzeczywiscie dziala. Niektore problemy techniczne wychodza dopiero w praniu. Ich pojawienie sie na poprawnie zainstalowanym przez sklep systemie daje informacje o realnym problemie. Natomiast w sytuacji kiedy to klient wszystko instaluje dochodza dodatkowe czynniki i trudniej sie to diagnozuje. Oczwiscie zawsze mozna walnac formata i poprosic klienta o oryginal do zainstalowania ale chyba nie tedy droga.

Faktycznie niezly offtop sie zrobil

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Tez pamietam ta panike z policja. Ale to swiadczy tylko o swiadomosci prawnej Polakow. Przeciez bez nakazu to oni nawet spojrzec za prog mojego mieszkania nie moga.

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Tez pamietam ta panike z policja. Ale to swiadczy tylko o swiadomosci prawnej Polakow. Przeciez bez nakazu to oni nawet spojrzec za prog mojego mieszkania nie moga.
    dlatego niektorzy sie tym nie przejeli

Domyślnie

Według microsoft licencja OEM jest do "serca" zestawu komputerowego czyli procesora.
    Przetestowałem to na własnej skórze , jak w zestawie komputerowym z windows OEM wymieniłem procesor i płytę, po gwarancji oczywiście.
    Na tym kompie nie zarejestrowałem ponownie Windowsa, jak zadzwoniłem do pomocy technicznej to usłyszałem że mam sobie kupić nowego windowsa bo wg ich interpretacji to jest już nowy zestaw i jak mi sie to nie podoba to mogę sobie ich skarżyć gdzie mi się podoba ( straszyłem ich rzecznikiem praw konsumenta).

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.community.tomshardware.pl...w=&sb=&o=&vc=1

Dość bogaty wątek na temat produktów OEM microsyfu.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów