Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: [Dżobert] Coś od siebie

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [Dżobert] Coś od siebie

W końcu znalazłem czas żeby umieścić kilka swoich zdjęć.

1#

2#

3#

Każde zdjęcie jest linkiem do jego ciut większej wersji. W niedalekiej przyszłości dorzuce coś nowego.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Domyślnie

Moim osobistym zdaniem popracuj nad kadrowaniem.
    Zdjęcie nr 3 co przedstawia? Linia horyzontu dzieli kadr poziomo na równą połowę (tylko w nielicznych sytuacjach jest to prawidłowe) poza tym z lewej strony kadru wystają krzaki - po co?
    Zdjęcie nr 2 - po prostu chata na środku kadru. Nie mozna zaliczyć tego zdjecia do poprawnego - tym bardziej z dziwna perspektywą, odcięciem nieba kosztem trawy na dole - niedobrze.
    I zdjęcie nr 1 - niepotrzebnie kadr kwadratowy, dach budynku ucięty, nogi kobiety także uciete. Nieudane zdjecie.

To oczywiście tylko i wyłączne moje osobiste zdanie.

Dopiero zaczyna Awatar Musical box

Domyślnie

Dżobert pierwsze zmarnowałeś tym kadrem, ale nie przejmuj się ja zawsze dopiero zauważam jak powinienem lepiej kadrować w domu przy obróbce;p

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To dorzuce coś bardziej wrażeniowego

4#
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Shoggothh
    Guest

Domyślnie

Przy pierwszych trzech fotkach powstrzymam się od komentarzy

4 - na pierwszy rzut oka ciekawe jednak po sekundzie zauważamy że jest to nie specjalnie wyrafinowany sposób przekazania jakże oklepanego tematu jakim jest wschód/zachód słońca

Uważam że dużo ciekawszy efekt osiągnął byś poprzez kadrowanie na kształt panoramy, ponieważ za dużo nieużytków mamy na "górze i dole"
    Ostatnio edytowane przez Shoggothh ; 06-12-2007 o 00:44

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za opinię, chociaż liczyłem na większy odzew. To może jeszcze trochę wrzucę i jak wyżej proszę o konstruktywną krytykę.

5#

6#

7#

suchar
    Guest

Domyślnie

Widziałem te zdjęcia już kilka razy, więc nie będę oceniać poszczególnie bo już to robiłem, ale teraz jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła na myśl. Otóż wydaje mi się, że często chcesz pokazać za dużo na zdjęciu i przez to tak naprawdę nie pokazujesz nic. Wbrew pozorom krajobraz to nie musi być tylko szeroki kąt, dużo nieba i ziemi. Nie, trzeba znaleźć to, co chce się na takim zdjęciu uwiecznić. Czy jedno, samotne drzewo, a może mgłę czy też widowiskowe niebo? Przed zrobieniem zdjęcia warto zadać sobie takie pytanie i na nie odpowiedzieć, a potem dobrać odpowiedni kadr na potrzeby zdjęcia. Inaczej starasz się zatrzymać w kadrze mnóstwo elementów a niestety dla oglądającego na zdjęciu jest tylko chaos. Jeśli już wskazywać przykładowe zdjęcie to moim zdaniem najlepszym przykładem będzie zdjęcie nr. 4. Naprawdę mogło być świetnie, piękne światło, cienie, odbicia w wodzie. Mimo tego świetnie nie wyszło, bo kadr jest chaotyczny. Przypatrz się uważnie, a szybko zauważysz, jak dużo tam elementów odciągających uwagę, psujących kompozycję. Nie będę Ci już ich wymieniał, w ramach ćwiczenia zastanów się sam Wiem, że idziesz w dobrą stronę, keep going
    Pzdr

Miasto
    Warszawa
    Ostatnio edytowane przez Dżobert ; 22-12-2007 o 15:27

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm... Widzę, że nikt nie kwapi się do komentowania. Może dlatego że zdjęcia są beznadziejne. Jeśli tak jest rzeczywiście to powiedzcie to.

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

niestety nie sa najlepsze. cwicz dalej.
    pozdrawiam
    orzeh

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów