Miłego dniamoja www
Już ciężko jest dostać CS... Dzięki za info o Elements+, zainteresuję się tymA co sądzicie o Paint Shop Pro? I czy jakakolwiek firma jawnie stawia wyzwanie PS i warto by ją wspierać? Bo dopóki były kolejne wersje CS to Adobe opłacały się aktualizacje i nowe funkcje (faktycznie nowe a nie ulepszone, lub dodanie nowego aparatu) a teraz skoro i tak dostają kasę a nie ma alternatywy...
Spróbuj PSE - są wtyczki i akcje.
Polecam SmartCurve RGB, Ultra-Sharpen (akcja jak Janusza Body) i wiele innych.
Niestety nie używam PSP, a jedynie PhotoImpact jeszcze z firmy Ulead, zanim kupił to Corel.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-04-2014 o 20:50
Wg mnie to już nie bardzo da się wymyślić coś nowego, do tego nie ma równie dobrze rozwiniętej alternatywy stąd decyzja o subskrypcji. Główna przyczyna to osiągnięcie max możliwości programu. Znam wielu pro ciągle korzystających z cs3. Nie zmieniają, bo nie ma potrzeby. W takim wypadku jedyny powód do zakupu nowej wersji to obsługa nowego aparatu w ACR. Jeśli jednak używasz LR albo odrawiacza innej firmy to upgrade w ogóle niema sensu. Adobe o ty wie dlatego dziś mamy abonament![]()
Ostatnio edytowane przez jinks ; 03-04-2014 o 20:54
Miłego dniamoja www
Ekwiwalentem 12.29 EU-ro czy GBP9 za PS+LR jest $9.99
Niewiele, ale majac PS zainstalowanego od kilku lat używałem go tylko do tworzenia pdfów....zamiast tego używałem LR, DXO i PaintShop Pro. Ten ostatni ma sporo różnych tricków wg mnie lepszych niż w PS np. usuwanie szumu, a ciężkiego fotoszopowania w ogóle z zasady nie robię. Skoro PSP wystarczy mi żeby pousuwać pryszcze, czy druty elektryczne....
Ale Tfurcza Chmura jest chyba niezastapiona do kotleta, patrzac na te panny młode powycinane i zawieszone w powietrzu i wklejane tła.....
Jakoś nie wierzę ,że wszyscy użytkownicy(ci bardziej zaawansowani a nie zawodowcy)potrzebują Photoshop'a.
-dobra ,udana fotka -wystarczy:PhotoFiltre
-większość poprawek LR5
-HDRynamicPhoto HDR
-zabawy z kolorami:tintii
coś tam jeszcze w zanadrzu mam jak Bibblie Prp5 ze świetnym Noise Ninja,ale ten zestaw mnie jako amatorowi wystarcza.
I tanio i żadnych abonamentów,a da się wycisnąć sporo
Ostatnio edytowane przez zysk ; 03-04-2014 o 22:02
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Hej,
przesiadłem się z Elements 9 na CS6 w zeszłym roku - i to był strzał w 10tkę! Zdecydowanie polecam tą inwestycję! Nauki masa, ale warto. Możliwości są praktycznie tylko ograniczone naszą wiedzą i wyobraźnią...
Pozdrawiam
Jak dla mnie zmiany od cs3 były kosmetyczne. Najbardziej namieszało content-aware, i w cs6 nowy silnik "mercury" (czy jakoś tak). Faktycznie dużo szybciej to chodzi przy niektórych narzędziach typu "liquify". Oczywiście w ACR ważnym dodatkiem było pojawienie się korekt lokalnych, ale niektórzy odrawiają w LR więc jeśli chodzi o PS to ich to mniej interesuje.
Często przeglądając galerie różnych fotografów lubię zerknąć w exify i tam często widzę CS3, CS4, CS5...ich zdjęcia jeśli chodzi o obróbkę są high-endowe a wcale nie potrzebowali do tego najnowszego CCTo właśnie chciałem powiedzieć moim poprzednim wpisem. Zawsze można wymyślić coś lepszego, ale tu już w zasadzie więcej nie trzeba. Zobacz, że niektórzy już dawno ograniczyli się tylko do LR. Czasami uzupełniając to elementsami do lekkiego retuszu.
W ogóle to jestem w szoku, że LR też nie dali tylko w abonamencie i że jest tak tani jak na swoje rozległe możliwości.
Jeśli chodzi o inne programy to zdaje się, że microsoft office ma już coś w rodzaju subskrypcji office365 (?).
Miłego dniamoja www