Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: zamiennik Speedlite Transmittera?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radvenom.com Zobacz posta
    energia_ki: No nie do końca, ponieważ Transmitter ma całkiem inny zasięg. (do 15m w pomieszczeniach i 10m po za.) Jest znacznie mocniejszy od klasycznej lampy. Ma również szerszy kąt emitowania wiązki.
    580EX ma dokładnie taki sam zasięg jako master do wyzwalania slave'a/ów
    [przynajmniej tak twierdzi instrukcja]
    co do kąta - zoom jest wtedy automatycznie ustawiany na 24mm, więc wyzwalajacy preflash też leci dość szeroko

Cytat Zamieszczone przez radvenom.com Zobacz posta
    Pracuję tym urządzeniem i jest em zdania, że lampa w żaden sposób nie jest w stanie zastąpić ST-E2.
    czemu w żaden? czemu aż tak dyskredytowac możliwości lampy?
    przewaga transmittera [owszem, istotna] jest tylko jedna: lampa nie musi go widzieć

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sęk tylko w tym że te źródło światła na aparacie to w zasadzie zbędne (IMHO) - i tak byś musiała je gdzieś dalej umieścić, więc albo off shoe cord albo właśnie ST-E2...
    oczywiście, że byłoby fajnie i to drugie źródło światła dać z boku i wziąć obiekt w krzyżowy ogień ;-)
    ale z drugiej strony on-shoe flash nie jest aż taki tragiczny, gdy używa się go wraz z drugą, umieszczoną z boku lampą

a z off-shoe cordem robić nie będę, bo za chiny nie potrafię fotografować jedną ręką - jestem raczej zoomowa, potrzebuję lewej ręki do kadrowania [fanaberie takie ]

radvenom
    Guest

Domyślnie

>czemu w żaden? czemu aż tak dyskredytowac możliwości lampy? przewaga >transmittera [owszem, istotna] jest tylko jedna: lampa nie musi go widzieć

Nie no… Ja lampy nie dyskredytuję. Jeżeli chcesz sterować w ten sposób – oczywiście. Piszę tylko z własnego doświadczenia, że ST-E2 działa zdecydowanie efektowniej. I sama wymieniłaś ten najważniejszy czynnik właśnie – ‘lampa musi go widzieć’. Nie wiem, w czym szczegół, bo nie rozkładałem ST-E2 na części, ale to małe urządzenie ma to do siebie, że skuteczniej działa po prostu. (Również wtedy, kiedy lampy masz za sobą.) Pomijając już samo zagadnienie dowolnego ustawiania światła (dwóch lamp na przykład), bo jak dla mnie – podstawowy sens transmitera. Chcę powiedzieć tylko, że lepsze dwie lampy + transmiter, jak dwie lampy (w tym jedna przymusowo na stopce aparatu). Taki przykład z 'głupia franc': (ST-E2 i 2x 580)

Załącznik 3735
    Ostatnio edytowane przez radvenom ; 03-03-2008 o 23:09

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pod zdaniem, że lepsze dwie lampy + transmitter podpisuję się obiema rękami [któżby się nie podpisał?], teraz pozostaje mi znaleźć sponsora...
    jacyś chętni?
    las rąk, jak widzę ;-)
    w takim razie kończę czytać forum i wracam do roboty, żeby zarobić na nowe zabawki

ps

fajny puchacz

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

moj punkt widzenia jest taki:

ettl tylko do reporterki gdzie nie ma czasu na ustawianie lamp itp Trzeba strzelac bo obiekt ucieknie.

Jezeli masz wiecej czasu (skoro rozkładasz lampy na boki - to masz więcej czasu) Stosujesz ustawienia manualne, które dokładnie dopalają obiekt tak jak chcesz TY, a nie tak jak chce jakiś mini komputer w danej chwili. Profesjonalne lampy studyjne nie mają ettl'a - dlaczego? Bo nie ma takiej potrzeby, a nawet to jest nie wskazane.
    pozdr

ps polecam pocket wizardy - bede moje sprzedawał 3 sztuki Pocket Wizard Pluss II, cena: 1550zł
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

radvenom
    Guest

Domyślnie

I dlatego też ST-E2, ponieważ można tym urządzeniem pracować w taki sposób, że na lampach ustawiasz sobie dowolną/wybraną moc a transmitter je tylko wyzwala. Jednym słowem – klasyczny tryb manualny + transmiter.

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ok, tylko że zasięg typu 10m to bardzo mało.
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

radvenom
    Guest

Domyślnie

Zgadza się. I wizzardy są pod każdym względem lepsze, ale… Koleżanka szuka coś nisko-budżetowego. Stąd cały post w sumie…

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    ps polecam pocket wizardy - bede moje sprzedawał 3 sztuki Pocket Wizard Pluss II, cena: 1550zł
    Tak z ciekawosci czemu sprzedajesz??

Jesli ktos moze zyc z ustawianiem lamp w manualu to moze Skyport Elinchroma komplet nadajnik i dwa odbiorniki to wydatek okolo 930 zl od reki w milso.
    Mozna kupic lampy np Vivitara, lub Sunpaka w cenie 80-100 $, niestety nie w Polsce i jest to naprawde dobra propozycja, moc porownywalna z 550 lub 580.

Sam jestem ciekaw jak to bedzie realnie z Radiopopper.

Generalnie najlepiej miec jeden i drugi system
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

sprzedaje pocket wizardy plus II gdyż chce zakupić multimax'y, powodów jest kilka, największy - czesto robie fotki na zawodach, a coraz więcej przybywa fotografów z PW 4 kanałowymi - multimax ma ich 32. :-)
    Moje zdjęcia

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Ej ej ej ej, 580 tez mozna ustawic zeby nie blyskala a tylko sterowala slave'ami, wiec nie ma co sie obawiac o jej blysk...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów