Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 300D + GRIP + 2 Akumulatory

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

jest ro praca równoległa akumulatorów , jeśli nie bedą o tej samej impedancji wewnetrznej , nie bedą sie równomiernie rozładowywac a w skrajnym przypadku popłyna prądy wyrównawcze ....
    spowoduje to zmniejszeniem pojemnosci skróci zywotnośc ogniw ....
    Powinny byc tej samej pojemności , tego samego typu a najlepiej tego samego producenta
    pozdrawiam
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ja znowu przeciw zwolennikom prostej elektryki...

Pamietam jakiegos flejma w ktorym ktos sugerowal ze w gripie siedzi jakas automatyka bo ogniwa mieszali i kombinowali i nie bylo do konca normalnie i sugerowali "cos tam"... Poniewaz grip moj byl wtedy w stadium "moze kupi moze nie" nie mialem jak sprawdzic, ale sprawdzilem teraz...

Nie ma swobodnego przeplywu pradu miedzy ogniwami w gripie i "chamskiego" rownoleglego polaczenia. Mozecie mieszac co chcecie i jak chcecie bez obawy ze poplynie jakis prad i rozladowane ogniwo bedzie rozladowywac naladowane albo cos podobnego. Nie chce mi sie skladac pajakow teraz i sprawdzic jak aparat ciagnie prad z poszczegolnych ogniw i czy robi to na raz, ale przy takim polaczeniu jakie wystepuje (jest cos wiecej jak zwykla dioda raczej) nie ma mozliwosci...

Dobra... co mi tam... Kilkadziesiat srubek dalej...

Generalnie w gripie jest kawal zielonej plytki od lewego do prawego... Nie rozebralem calego a tak do polowy (za duzo srubek), ale jest tam cala gora robaczkow smd... Czyli nie jest to takie glupie jak sie wydaje i nie kosztuje 100 bagsow za sam plastik

Zrobie powtorke z fotkami na czasie...
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 23-04-2005 o 01:57
    ...

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Hmmm - widze, ze dzialanie gripa to moglby byc temat do Strefy 11 :>

Zas co do moich doswiadczen z aku - to mam bardzo dobre zdanie - przy swobodnym przegladaniu i zadkim flashu 500 zdjec robi bez problemu (jak na razie).
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

dzięki za info.....Nie ma swobodnego przeplywu pradu miedzy ogniwami w gripie i "chamskiego" rownoleglego polaczenia. Mozecie mieszac co chcecie i jak chcecie bez obawy ze poplynie jakis prad i rozladowane ogniwo bedzie rozladowywac naladowane albo cos podobnego......
    widać Canon robi , i bierze za coś kasę ....
    ja naprawiałem grip od D70 konkurencji i tam jest po prostu praca równoległa akumulatorów , podobnie jest E-300 jest tam układ ograniczający prąd zwarciowy ....
    w takim razie ciekawi mnie czy akumulatory rozładowywują sie równomiernie , czy najpierw jeden potem drugi....
    Pozdrawiam
    PS KuchateK .....zrób jednak "pajęczynkę" to bedziemy wiedzieli wszystko.....
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Plastek
    Guest

Domyślnie

male sprostowanie D70 niestety nie ma dedykowanego gripa od nikona, sa projekty firm niezaleznych ale nie wiem czy juz w sprzedarzy...

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toni
    PS KuchateK .....zrób jednak "pajęczynkę" to bedziemy wiedzieli wszystko.....
    Czekam wlasnie na nowe mierniki... troche zejdzie pewnie (out of stock) i troche zejdzie zanim mi sie znowu zachce to rozkrecac Te 8 srobek na dole to pikus w porownaniu do tego co jest dalej
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 24-04-2005 o 07:45
    ...

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plastek
    male sprostowanie D70 niestety nie ma dedykowanego gripa od nikona, sa projekty firm niezaleznych ale nie wiem czy juz w sprzedarzy...
    Jak ktos sie nie brzydzi to na forum "nikosia" jest watek o gripie do D70. Jest to chinski wynalazek w ktorym po raz kolejny udowodniona jest w sposob ostateczny przewaga tego modelu nad nasza tandeta. Grip jak grip. Przykreca sie i tyle. Ale oprocz wyzwalania migawki to niewiele w nim mozna. Samo polaczenie mechanizmu spustowego jest przez zewnetrzny kabelek podlaczany do korpusu. Wyglada to tak, ze jest grip i od niego wisi kabel, ktory nalezy podpiac w jakies gniazdko aparatu. Jakie - nie wiem bo D70 nie znam. Calosc kosztuje $150 i "nikosie" bardzo chwala to rewolucyjne rozwiazanie. Oczywiscie nalezy przyznac im racje, ze jest to kolejna przewaga "N" nad Canonem.
    Ostatnio edytowane przez krecio ; 24-04-2005 o 07:14
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    USA

Domyślnie

Zaraz zaraz... nie ma tak prosto... To jest swietny wynalazek...

Ten oto wspanialy produkt "mejd in niewiadomo gdzie" za jedyne 165 dolarow (w/g oficjalnej strony) oferuje bardzo wiele funkcji ktorych nijak szukac u konkurencji.

Mamy wspanialy (jedyny ) przycisk wyzwalania migawki znakomicie ulatwiajacy prace i dodatkowo az dwie metody podpiecia go do body. Pierwsza standardowa to podpiecie swiatlowodem do portu ir. W cenie znajduja sie dwa swiatlowody, wiec jak ktos zgubi/zepsuje to producent o nim pomyslal... Druga metoda, zapewne zalecana, to oddanie body do tegoz to producenta a on wydlubie w nim za jedyne 135 dolarow dziure w ktora wpakuje nam gniazdo... Pozwala to uwolnic nieszczesne gniazdo ir i przesunac przewod w inne miejsce...

Zarowno grip jak i przerobione body posiadaja gniazda 2.5mm pozwalajace korzystac z tak popularnych elektrycznych wezykow... z logiem ******* (ocenzurowano ).

Ergonomia tegoz to produktu przejawia sie tez w takich oto swietnych rozwiazaniach jak miejsce na drzwiczki pojemnika na baterie swietnie umozliwiajace ich zgubienie. Super ergonomiczne pokretlo do przykrecania calosci do body (bieda krajom bez bilonu). Najwyzszej klasy elektronika we wnetrzu spinajaca aku rownolegle.

Wygoda oraz pomyslowosc calego rozwiazania doskonale uwidacznia koniecznosc rozdlubania calosci zestawu przy kazdej wymianie czy ladowaniu baterii

Nalezy odkrecic grip (sic! ma ktos jakies drobne?)... nastepnie... o q****, znowu wypadly drzwiczki... nastepnie wyjac ogniwa znajdujace sie prawie luzem (takie ulatwienie, ale po drzwiczkach sie uwaza)... Jedno ogniwo poprzedzamy kawalkiem plastiku wpychajac do komory znajdujacej sie w aparacie, drugie zrecznie w miejsce w gripie, calosc dokrecamy (dawaj jeszcze to 5zl)... Podlaczenie przewodow przed i po to juz igraszka calej operacji...

Warto na koniec dodac o niespotykanej jakosci wykonania przejawiajacej sie w najwyzszej klasy projekcie, materialach i detalach takich jak brak zabezpieczenia gniazd grip'a...

Calosc dostepna za jedyne 165$. Hajli rekomended

http://harbortronics.com/detail.php?id=2
    http://www.harbortronics.com/VG-d70.asp
    http://www.harbortronics.com/D70_Mod.pdf
    http://www.harbortronics.com/VGD70_Manual.pdf
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 24-04-2005 o 08:47
    ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów