Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 705

Wątek: GRIP - czy warto przepłacać??

Mieszany widok

Grayou
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Kiedy Wy - Fotografujący Śluby - zmądrzejecie? Po jaki grzyb Wam grip. Za mało kilogramów na szyi wisi? Chyba, ze dla szpanu, wtedy co innego
    Pozdrawiam
    Petel
    Ja osobiście robię dużo ujęć pionowych i grip jest wtedy nieprzeceniony. 200g w tą czy w tamtą nie robi wtedy różnicy ;D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co niewygodnego jest w robieniu bez gripa, bo nie za bardzo rozumiem?
    Spróbuj kiedyś z gripem, a poczujesz różnicę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Apropos tematu: tylko oryginał jeśli chodzi o gripa. Oprócz kawałka plastiku jest to też element elektroniczny. Nie ryzykowałbym sytuacji, że jakiś chiński badziew spali mi body.
    Poza tym słyszałem o kilku przypadkach rozpadnięcia się Delty w rękach. Całe szczęście body ocalały.

Tu też obowiązuje zasada: Zestaw jest tak dobry jak jego najsłabsza część..
    Ostatnio edytowane przez Grayou ; 11-06-2008 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grayou Zobacz posta

Apropos tematu: tylko oryginał jeśli chodzi o gripa. Oprócz kawałka plastiku jest to też element elektroniczny. Nie ryzykowałbym sytuacji, że jakiś chiński badziew spali mi body.
    Poza tym słyszałem o kilku przypadkach rozpadnięcia się Delty w rękach. Całe szczęście body ocalały.

Tu też obowiązuje zasada: Zestaw jest tak dobry jak jego najsłabsza część..
    Zanim kupiłem gripa długo namyślałem się, którą opcję wybrać - oryginał czy zamiennik. Wybrałem oryginał i w żadnym wypadku nie żałuję. Powyższa argumentacja zawiera w pigułce wszystko to, co powinno wziąć się pod uwagę.

W kwestii samego chwytu, też nie wierzyłem, że różnica jest aż tak duża a teraz aż nie chce mi się robić poziomych kadrów

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grayou Zobacz posta
    J
    Spróbowałem i to dość dawno. Po bólach w szyi grip zmienił właściciela.

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Trzymanie lokcia w gorze, szczegolnie jak sie robi 90% pionowych kadrow, ale komu ja to tlumacze.
    To znaczy komu?

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Osobiście nie widzę żadnej potrzeby dociążania mojego zestawu o grip. Wolę patasować akumulatorki. Taniej i lżej.
    100% zgoda

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    NIe wyobrażam sobie jak ktoś robi zawodowo fotografie nie ma gripa.
    Przecież to jest jakby nie wymienić opon na zimowe, bo niby na letnich cały sezon pojeździsz.. Moim zdaniem jest to udogodnienie warte tych pieniędzy
    Widocznie masz za małą wyobraźnię. Zresztą porównanie z oponami dobitnie o tym świadczy

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oj, Andrzeju, Andrzeju. Jedni lubią "z", inni "bez".
    Dokładnie Tomku. Szanuję zdanie tych co wolą "z". Dla mnie zdecydowanie przyjemniej "bez"
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To znaczy komu?
    To chyba nie trudne, bo jest napisane kogo cytuje. Prosze bez pyskowek, nie po to jest forum.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Dopiero zaczyna Awatar GoRo3
    Miasto
    In the neverland

Domyślnie

Witajcie!!

Widze że dyskusja rozgorzała...więc i ja wtrące swoje zdanie
    Zaraz po zakupie 400d zauważyłem ,że w moich rękach(podobnie jak niektórzy wypowiadający się mam duuuuże łapki) aparat się trzyma niewygodnie. Postanowiłem kupić gripa, ale niebyło mnie stać na oryginała zatem kupiłem zamiennik i.....jestem baardzo zadowolony Niemam żadnych problemów aparat mi nie spłonoł i grip nie rozpadł się w drobny mak. Całkiem możliwe że poprostu trafiłem w dobry model ale z tego co się oriętuje mój kolega też ma zamiennik i mu działa.
    Podsumowując polecam zamienniki. Mój jest firmy JENIS model c400dp.

Pozdrawiam i mam nadzieje że mnie nie zjecie za to co napisałem

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoRo3 Zobacz posta
    Pozdrawiam i mam nadzieje że mnie nie zjecie za to co napisałem
    Nie zjemy - kwestia tylko taka że orginał nie rozpadł się chyba nikomu a zamienniki (zwłaszcza delty) sporej części osób - czyli coś za coś - ryzyk fizyk - czy jak zwał tak zwał - generalnie idzie o to żeby skalkulować rozyko/jakość/cena - co przy niedużej różnicy pomiędzy ceną oryginału a zamienników czyni tą dysputę coraz bardziej teoretyczną
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie asdsd

Spróbowałem i to dość dawno. Po bólach w szyi grip zmienił właściciela.

Haha albo jesteś straszna lebioda albo ściemniasz.. nie wierze że dokładając te kilkaset gram masz takie straszne bóle.
    Chyba że ty cały swój sprzęt jaki posiadasz wieszasz jednocześnie na szyi

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    Haha albo jesteś straszna lebioda albo ściemniasz.. nie wierze że dokładając te kilkaset gram masz takie straszne bóle.
    Chyba że ty cały swój sprzęt jaki posiadasz wieszasz jednocześnie na szyi
    Tak jestem lebioda. 185 wzrostu i 114 wagi. Do tego spore doświadczenie w źwiganiu "żelastwa".
    Spróbuj zakręcić 70-200 do 5d dołóż do tego gripa z aku i speedlite 580 z paluchami. I z tym wszystkim ponaginaj parę/paręnaście godzin. Będziesz chociaż częściowo wiedział, o czym pisałem mówiąc o bólu w szyi.
    Ja piszę o świecie zleceń zawodowych - Ty zaś o hobby. Tak to się nie dogadamy.
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Dopiero zaczyna Awatar slawpl

Domyślnie

Ja piszę o świecie zleceń zawodowych (...)
    Pozdrawiam
    oj biedni i nieswiadomi ci, ktorzy biegaja z Mareczkami z eLeczkami na szyi

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Jak grip to tylko oryginalny, żaden mnie nie zawiódł i nie zamierzam testować podróbek. Już raczej warto kupić używane. Ja obydwa kupiłem używane i są ok. Do 350D, notabene leży w szafie mało co używana grip jest raczej koniecznością, z uwagi jak wszyscy piszą komfort uchwytu. Takie mikro-body aż się prosi o grip, operowanie w nastawach aparatu podczas robienia kadrów w pionie wymaga niejakiej ekwilibrystyki i grozi zwichnięciem w nadgarstku, ale to tylko moje zdanie. Z drugiej strony zagripiona 5D z obiektywem 70-200 2,8, lapmką i kloszem to już klamot nieprzeciętny, ale z krótszymi stałkami jest już dość wygodnie, no i lepiej wisi na szyi, szkło nie opada. Jokoś polubiłem ten uchwyt który daje grip, a oryginał daje mi komfort, że nie myślę, kiedy coś w nim padnie. Akumulatorki - tu IMO mogą być z powodzeniem zamienniki, byle pojemnościowo spore, a oryginalny jako rezerwa do kieszeni. Jako świeżo upieczony posiadacz analogowej 5 mimo , iż doby lekuchne i poręczne, mogę ocenić, że uchwyt pionowy znacznie poprawia komfort użytkowania.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów