Pokaż wyniki od 1 do 10 z 705

Wątek: GRIP - czy warto przepłacać??

Mieszany widok

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

zawsze mnie to interesowało, producenci zamienników odpalają jakąś dolę cwanonowi czy też gripy po prostu nie podlegają prawu patentowemu i "hulaj dusza piekła niema" ?... a jeśli chodzi o sedno tematu, uważam że kupno oryginalnych osłon tulipanowych, gripów, kabelków, przewodów spustowych, akumulatorów i innych dupereli nie mających wpływu na jakość zdjęć czy komfort użytkowania jest po prostu pozbawione sensu, szczególnie w cenie wielokrotności ceny dobrej jakości zamiennika co ma miejsce nader często w wypadku firmy na C... tu moim rekordzistą i absolutnym No. 1 był kiedyś kabelek Off-Camera Shoe Cord 2 który kosztował coś zdaje się koło 3 stów
    Ostatnio edytowane przez centur ; 15-10-2013 o 17:05
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez wisiena Zobacz posta
    Z mojego oryginalnego gripa do 5DMKIII zaczęła odchodzić guma po 6 miesiącach użytkowania. Przymierzam się do reklamacji i mam nadzieje że wymienią.
    Jeśli to tylko guma to raczej ją przykleją - na nowy egz. bym nie liczył

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    zawsze mnie to interesowało, producenci zamienników odpalają jakąś dolę cwanonowi czy też gripy po prostu nie podlegają prawu patentowemu i "hulaj dusza piekła niema" ?... a jeśli chodzi o sedno tematu, uważam że kupno oryginalnych osłon tulipanowych, gripów, kabelków, przewodów spustowych, akumulatorów i innych dupereli nie mających wpływu na jakość zdjęć czy komfort użytkowania jest po prostu pozbawione sensu, szczególnie w cenie wielokrotności ceny dobrej jakości zamiennika co ma miejsce nader często w wypadku firmy na C... tu moim rekordzistą i absolutnym No. 1 był kiedyś kabelek Off-Camera Shoe Cord 2 który kosztował coś zdaje się koło 3 stów
    Masz sporo racji, ale to nie do końca tak jest. Zamienniki dość często szwankują w użyciu - gripy się blokują, osłony pękają a uchwyty statywowe podtrzymujące obiektywy urywają. Wszystko to dzieje się zwykle wtedy, gdy masz coś ważnego do zrobienia
    Doświadczyłem tego na własnej skórze jak wielu z nas. Nie zmienia to jednak faktu, ze oryginały są sporo za drogie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jeśli to tylko guma to raczej ją przykleją - na nowy egz. bym nie liczył

--- Kolejny post ---

Zamienniki dość często szwankują w użyciu - gripy się blokują, osłony pękają a uchwyty statywowe podtrzymujące obiektywy urywają. Wszystko to dzieje się zwykle wtedy, gdy masz coś ważnego do zrobienia
    Doświadczyłem tego na własnej skórze jak wielu z nas. Nie zmienia to jednak faktu, ze oryginały są sporo za drogie.

Mam Grip Delty do 5D MK1.
    grip potrafi zawiesić kółko nastaw (przy spuście) w body.
    Ogólne wykonanie pozostawia wiele do życzenia.
    Kupiłem go jednak za 60zł (nowy z gwarancją), więc nie wypada mi narzekać, za tak śmieszne pieniądze.

Jako ciekawostkę podam, że grip od Canona D60 po zdemontowaniu śruby statywowej da się podłączyć do wspomnianego 5d.
    Body działa, ale po wykonaniu jakiejkolwiek operacji na gripie, wyskakuje migająca bateria.

Firma canon robi wszystko, żeby po wymianie body zmusić do zakupu nowego gripa.
    Przecież nie byłoby problemu, gdyby grip od d60 pasował do 5d mk1, a 5dmk1 do 5dmk2 itd.
    Tylko po co ?
    To się po prostu nie opłaca.
    Ostatnio edytowane przez b8533737 ; 08-11-2013 o 10:52

Uprawnienia umieszczania postów